maanantai 23. maaliskuuta 2020

Peruspuksutusta lisäaskellajeilla

Maanantaina tyrmistyin listalla: Aku. Muistelin ihan oikein ja tämä oli kolmas tuntini sillä, ensimmäinen kerta koulua. Edellisestä kerrasta oli vähän reilu 4 vuotta aikaa. Pohdin että kehtaisinko yrittää vaihturia mutta totesin että sama se on mennä joskus Akullakin. Veksun olisin ehkä saanut vaihdossa jos olisin kovasti halunnut. Se oli kuulemma ollut ratsujaossakin minulle toisena vaihtoehtona.

Aku oli tulossa innokkaasti pihatosta mutta malttoi kuitenkin käyttäytyä. Vähän pyörittelin narua sen edessä, sillä olen nähnyt viime aikoina niin monesti humman vain jyräävän heinille. Hoitaessa oli omaan tapaansa häslä ja vaati sekä oveluutta että voimaa saada pää ylös heiniltä ja suitset päähän. Silti yhdestä sormestani kuului naks humman heilauttaessa päätään. Kentälle käveli kiltisti.

Ratsukoita oli tänään tunnilla 6. Keli oli niukasti plussalla. Taas oli pilvistä ja tuulista. Pohja oli keskeltä vielä talvessa mutta urat olivat hiekalla. Aika kovat kuitenkin.

Alkuverkassa tehtiin kulmia takaosakäännöksen ajatuksella. Itse ajattelin niitä ns. kärrykäännöksinä enkä lähtenyt yliyrittämään. Asetuksen piti olla menosuuntaan mutta aika nahkeasti asettui. Kuviona iso kahdeksikko kulmikkaana. Keskeltä siis radan poikki ja suunta vaihtui. Aku kääntyi ihan asiallisesti mutta oli vaikea asemoida käännökset oikein. Sai tehdä lisäksi väistöjä ja asettaa ulos. Jälkimmäisen unohdin.

Parhaiten muistiin jäi se, että tuskailin taivutusten kanssa. Ope toivoi rennompaa menoa mutten saanut eroja aikaan. Yritin prässätä Akua liikkumaan ja reagoimaan paremmin. Ruuna vain puksutti menemään ja tuntui ettei sitä juuri kiinnosta mitä yritän selässä tehdä. Vauhdinsäätely ja ohjaus kyllä toimivat. Taivuttaminen ei.

Tehtävänä tehtiin tänään ympyröintiä. Pohjilla sama kahdeksikkokuvio. Päätyihin isommat ympyrät, keskelle voltit. Ympyröillä sai väistää takaosaa ulos. Volteilla piti vahtia ettei liirata reitiltä. Keskeltä radan poikki suoraan ja suunta vaihtui. Ensin hetki käynnissä, sitten ravissa. Edelleenkään Aku ei taipunut helposti. Vähän pidempää ohjaa ja rentoa taivuttelua. En edelleenkään oikein saanut eroja. Takaosaa sentään väisti. Taisin olla vähän liian komentelumielialalla liikkeellä. Rupesin kuulemma myös etukenottamaan ja yritin korjata sitä. Oikea jalustin ei halunnut tänään pysyä jalassa. Akun ravissa oli aika kaameaa istua kun ei edes yrittänyt liikkua selän läpi.

Lopulta tehtävään lisättiin laukka. Radan keskeltä laukannosto, muutama askel suoraan ja päädyssä ympyrä. Raviin hyvissä ajoin pitkällä sivulla ennen uutta radan poikki kääntämistä.

Aku nosti laukat näppärästi ja kun vähän keskityin niin päästiin myös hyvin suoraan. Laukassa riitti noin yksi kommentti kenotuksesta ja sen jälkeen osasin istua rennommin. Laukka tuntui nelitahtiselta ja yritin korjata samalla tavalla kuin Violaa (ja Hemppaa) eli kaasuttamalla vähän lisää. Akulle se ei toiminutkaan. Ope ohjeisti rauhoittamaan tahtia ja tosiaan laukka rullasi paremmin vähän rauhallisempana. Tästä tunnista ei olisi itsekseen tullut oikein mitään.

Laukkatehtävästä Aku innostui sen verran että pari kertaa humman jalat lähtivät vetämään jotain ihan omia askellajeja. En tiedä mitä tölttiä tai passia vaiko molempia sieltä tuli mutta käyntiä tai ravia se ei ollut. Ehkä viidesti sakkasi issikkapuolelle. Ope ihmetteli että Akukin tekee tuollaista. Ehkä joku jännittyneenä esiintyvä asia.

Ihan loppua kohti Aku rupesi vähän rentoutumaan ja seuraamaan ohjaa taivutuksissa. Hyvää siitä ei tullut mutta parempi.

Loppukommenttina totesin että Aku olisi mennyt tunnin varmaan ihan samalla lailla vaikka en olisikaan istunut kyydissä. Aika hankalaa oli siirtää komentokeskus satulaan. Hiukka skeptisesti totesin myös että emme ole Akun kanssa yhteensopivia ja mieluusti menen muilla.

Ongelmia:
sormestani kuului naks kun Aku häsläsi tallissa
en ollut tarpeeksi rento
etukenotin enkä huomannut
ravissa oli kamala istua
oikea jalustin ei pysynyt aloillaan
halusin lyhentää ohjia liikaa
Aku jännittyessään rikkoi käynnin ja ravin
tunnin jälkeen kaikki oli ravassa

Parannusta:
ei possuillut eikä karannut taluttaessa heinille
suoritti perusasiallisesti
onneksi oli opettaja!
näppärät laukannostot
hyvä ohjaus
hyvä vauhdinsäätely
ei tuijotellut mitään
istuin kuulemma laukassa paremmin
vähän parani loppua kohti

Tunnin jälkeen kävin syöttämässä Hempalle porkkanaa. Hummaa ei oikein kiinnostanut muu kuin heinät ja porkkana. Rapsutuksista ja seurasta viisveisasi. Mutta on kuulemma ollut rauhassa. Hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora