tiistai 7. tammikuuta 2020

Väistöillä ja avoilla uuteen treenivuoteen

Tiistaina jatkuivat koulutreenit Heponiityssä. Minä yhä Sakulla, tunnilla 4 ratsukkoa. Pihalla tihkuinen +4°C, me maneesissa. Laitoin tänään fleecen päälle talvitakin ja vaikka tuli aika kuuma niin en jaksanut riisua takkia. Ilman olisi luultavasti ollut vilu.

Pitkin ohjin Saku halusi lähinnä pyöriä keskellä maneesia. Tuntumalla tilanne ei oleellisesti parantunut. Yritin muistella alavatsan lihaksia käyttöön. Sahalihakset olin jo autuaasti unohtanut. Pyörittiin hetki keskiympyrällä. Apuja läpi. Saku hiihteli käynnissä enkä saanut sitä hidastamaan millään. Pidätteet eivät menneet läpi eikä väistänyt vasenta jalkaa. Ope kehotti useasti hidastaa mutta tuntui aika aseettomalta.

Ensimmäisenä tehtävänä tultiin vapaavalintaisessa kohdassa pitkällä sivulla pohkeenväistöä hetki perä sisään. Siitä hidastus ja etuosakäännös. Väistö toiseen suuntaan ja etuosakäännös toiseen suuntaan. Lopulta A:sta keskilinjalle ja väistöjä pitkän sivun suuntaisesti sivulle. Sai tehdä myös siksakkia. Keskilinjan väistöt menivät näppärästi. Katsomopuolen pitkällä sivulla kaikki oli hankalaa ja Saku liiraili välillä pois paikalta. Ope taisi suositella että pysyisin vain toisella sivulla.

En muista otettiinko ravia ja väistöjä jo tähän väliin, luultavasti. Volttailin välillä vähän omiani. Saku väisti myös ravissa hyvin. Muutenkin jarrut tulivat taikaiskusta kuntoon kun ruvettiin ravaamaan. En keksi mitä tein toisin. Saku malttoi ja sain itse oltua rento. Painoa alas satulaan, ei etukenoteta. Etukenotus oli tänään onneksi hyvin hetkellistä. Muutaman kerran tuli sanomista oikeasta jalastani että rennoksi alas. Ja jalka totteli opea! Lopulta pysyi alhaalla vaikka sitä käytti. Vaikka alkuun epäilin että onkohan jalkkarit tänään vähän pitkät!

Tehtiin uraa pitkin myös avoja. Voltti pitkän sivun alkuun ja avo. Volttasin välillä ylimääräistä. Taivutus olisi saanut olla volteilla rohkeampi. Käynnissä alkuun kaatui taas viimeisen neljänneksen voltista sisään. Katsomon pitkällä sivulla kaatui samalla kauemmas seinästä. Mutta avot olivat käynnissä tänään yllättävän tasaisia ja asiallisia. Ei kovin pahaa luikerointia. Toisessa kierroksessa meinasi mennä neljälle uralle ja piti suoristaa.

Ravissa avot sujuivat taas helpommin kuin käynnissä. Oikein näppärää. Jotenkin mystisesti päästiin nyt oikeassa kierroksessa jo hyvin kaikille urille seinän viereen. Vasemmassa kierroksessa muuten mutta katsomon eteen keskelle tehdyt voltit olivat huono idea. Kuvittelen että Saku oli suht ryhdikäs. Ei kylläkään ihan tasainen edestä.

Lisättiin raviavoihin laukkavoltit. Kokoa 10 - 15 metriä. Pitkälle sivulle aina yksi. Saku nosti laukat hyvin mutta alassiirtymistä vain ensimmäinen oli kelpo. Sen jälkeen jäi juoksentelemaan. Pohkeet kiinni. Laukassa käskettiin siirtää omaa painopistettä alemmas. Yritin ainakin kovasti.

Loppuraveissa Saku oli yllättävän rauhassa eikä juossut tai kiihdytellyt. Sai antaa pidempää ohjaa. Yritin yhä aktivoida omia vatsalihaksiani. Lopuksi ope puhui siitä miten hommiin tulee ns. viimeinen silaus kun ratsastajalla on hommassa ajatus ja ovat hevosen kanssa kuin yhtä. Jotakin tuohon suuntaan.

Loppukäynneissä Saku halusi pysyä n. 8 metrin päässä katsomosta ja yhä välillä pyörähteli vain keskellä maneesia. Siihen nähden tunti meni oikein asiallisesti. Oma kohokohta oli tänään open komentoja totellut oikea jalkani, joka pysyi pitkiä pätkiä kunnolla.

Ongelmia:
takin kanssa tuli kuuma enkä jaksanut riisua
Saku kartteli katsomon sivua
alkukäynnit juoksi alta enkä keksi mitä tein sen jälkeen toisin
oli yli puolet tunnista tyhjä oikealle ohjalle

Parannusta:
oikea jalkani totteli opea ja pysyi pitkät pätkät rentona alhaalla
osasin omasta mielestäni korjata menoa hyvin (alkukäyntiviipotuksen jälkeen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora