perjantai 24. tammikuuta 2020

Suorempi ja pomppuisampi

Perjantaina oli hieno keli. Pikkupakkanen ja paistoi aurinko. Harmi taas että töiden jälkeen tallireissulla oli pimeää. Pakkanenkin vähän kiristyi.

Hempan oikea kylki oli kaljuuntunut lisää. Karvaton läiskä kuten viime talvenakin. Laitoin lisää kiilloketta.

En ollut kovin hyvissä ajoin liikkeellä mutta onneksi opekin tuli vähän myöhässä. Kenttä oli ok-kunnossa. Vaikka pihalla vähän lipsui ihmiskengillä niin hokkikenkä piti kentällä hyvin.

Eilen Hempalla oli vapaa. Tänään kiinnosti sen suoruus. Poikkeuksellisesti menin alkuverkassa askellajit läpi ilman tuntumaa puolipitkällä ohjalla. Hemppa oli reipas ja yllättävän suora. Kaula ei ollut kuin hitusen oikealle. Valui molemmissa kierroksissa vasemmalle.

Huilikäyntien aikana kentän ohi meni kaksi hevosta. Luulin kauempaa polkupyöriksi. Hemppaa kiinnosti kovasti ja jähmettyi tuijottamaan. En jaksanut puuttua ja annoin katsoa. Kun pääsivät reilusti näköetäisyydelle kentän kohdalle niin vasta siinä Hemppaa rupesi jännittämään niin että sykkeen tunsi pohkeisiin. Ei silti ollut lähdössä pakoon.

Tuijottelu menossa.
©Anu


Open kanssa aloitettiin taas vähän erilailla. Tänään pysyttiin koko tunti päädyssä. Ensin tehtiin käynnissä etuosakäännöksiä kulmiin. Kuviona siis pikkuneliö. Ensimmäisen oikean pohkeen väistökiukun sain sammutettua mutta heti seuraavaan kulmaan tuli kuitenkin takapotku. Tänään oli selvästi protestipäivä, sillä takapotkuja taisi tulla ehkä 3. Lisäksi tuli muutama yllätyspukki, joiden syitä en keksinyt. Yksi jopa vasemmassa kierroksessa. Tänään olisi voinut olla huteraa ilman satulaa.

Pian kulmat jätettiin pois mutta jatkettiin ympyrällä ajatuksella että tehdään pari askelta etuosakäännöstä ja siitä raviin. Alkuun Hemppaa piti taas herätellä. Pian poisti ravin valikoimasta ja tarjosi laukkaa. Rentoutta menoon. Ulko-ohjan pidätteellä lapa haltuun. Oikean ohjan muistin tänään pitää itse tuntumalla. Oikea käsi halusi jatkuvasti laskea turhan alas. Sitten sisäpohkeella takaosan väistö ulos. Näitä hierottiin molempiin suuntiin ja paranihan se. Ravisiirtymissä nosti herkästi päätä (koska lavat pullahtivat ulos ja tasapaino meni). Kuskin piti muistaa pitää tuntuma siirtymien läpi eikä heittää ohjia pois. Alassiirtymistä tuli parhaimmillaan kauniita. Sekä muutaman hyvän hetken käveli kauniisti selän läpi. Häntäkin kuulemma suoristui.

Kun Hempan keskittyminen karkasi ja rupesi tuijottelemaan sivulle niin pää piti pyytää tasaisesti (vetämällä) takaisin suoraksi. Ei saa nytkyttää. Tunnustan että aloitin nytkyttämällä. Seuraavalla kerralla pyysin vetämällä ja meinasi voimat loppua kesken kun Hemppaa tuijotutti.

Tänään otettiin laukatkin. Ympyrällä. Ensin oikea. Vihdoin sai jo hipsiä raipalla ilman potkuja. Tosin tänään yksikään Hempan protesteista ei tainnut liittyä raippaan. Enkä raippaa kovin monesti käyttänytkään. Käännä etuosaa ulkopohkeella. Voi johtaa sisään. Ei saa jäädä pitämään ja kantamaan ohjalla. Laukka kunnolla eteen ja kolmitahtiseksi. Sisäpohkeella takaosan väistö ulos. Ponnistus laukkaan. Molempiin suuntiin piti ratsastaa eteen. Oli sen verran paljon miettimistä ja tekemistä etten ehtinyt tuijotella humman niskaa. Mieli olisi vähän tehnyt. Hah! Aika peruspykälöissä oltiin laukan kanssa.

Ope oli tyytyväinen menoomme. Lavat kuulemma taas entistä paremmin hallussa ja parempi suoruus. Pikkuhiljaa voisi päästä tekemään jotain juttujakin. Itse kuvittelen että humman takapuoli on pyöristynyt ja lapakuopat rupeavat haihtumaan entistä enemmän. Hoikkahan Hemppa on edelleen.

Loppuverkat sain tänään keventää itsekseni. Nyt muistin välillä tehdä niitä puolipidätteitä. Ja vahtia  lapoja. Lisäsin vähän vauhtia ja Hemppa tasoittui aavistuksen. Tuli kivoja suoria ja kepeitä pätkiä mutta ihan tasaiseksi humma ei tullut. Kummasti lapojen vahtiminen ja puolipidätteet silti auttoivat. Vatsalihaksiani en muistanut miettiä kuin pari ohikiitävää hetkeä.

Hemppa sai jäädä yöksi vanhaan karsinaansa talliin sisälle. Viime aikoina kun on asunut ulkokarsinassa. Hummalle ei tullut tästä treenistä yhtään hiki. Ei ollut kostea edes satulan alta.

Ongelmia:
tuijotteli ohittavia ratsukoita
alkutunnista sormia paleli
kuskilla oli hetkittäin taas kova kiire
pitkästä aikaa useampi takapotku
myös pari yllätyspukkia
kuski ei muistanut joka hetki pitää tuntumaa (siirtymät)
ei tasoittunut kunnolla tasaiseksi
laukka oli hankalinta
kuskin oikea käsi halusi kovasti painua alas

Parannusta:
siirtymät paranivat
kuski istui tänään aika suorassa eikä siitä tullut yhtään huutia
välillä kuski muisti tuntuman läpi siirtymien
käteni olivat tänään ehkä rennommat, en huomannut vetäväni
Hemppa ryhdistyi ja suoristui
ei ollut tänään kovin pahasti tyhjä oikealta
ei säikkyloikkinut
Hempalle ei tullut yhtään hiki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora