sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Aluevalmennuksen kouluratsastuspäivä

Sunnuntaiaamu alkoi teorialla Hylkykarin maneesilla 8.30. Ehdin nukkua siis vähän vajaa 7 tuntia. Pakkasta oli n. -12°C.

Teoriassa puhuttiin kenttähevosen fysiikkatreenistä. Harmi vain että tämäkin oli vähän korkealentoista. Laukkavedoista ja punasolujen käyttäytymisestä. Treenit pitää räätälöidä hevoskohtaisiksi mutta jäi epäselväksi miten se tehdään. Itselleni jäi tästä mieleen että pitäisi opetella laukkaamaan enemmän ajatuksella ylämäkeen ja olisi mielenkiintoista mitata Hempankin sykkeitä. Osaisin siten ehkä paremmin arvioida treenien rankkuutta.

Välissä oli reilu pari tuntia aikaa, jolloin kävin hakemassa Hempan pelipaikalle. Lähdin vielä varttia aiottua aiemmin mutta silti aika ei riittänyt. Tallilla kaikki meni sujuvasti mutta silti oli sen verran peruuttelua, puunaamista ja pakkaamista että se perinteinen tunti hujahti. Ilman kärryä matkaan meni 27 minuuttia, Hempan kanssa 35.

Oltiin maneesissa kun treeniemme piti aikataulun mukaan alkaa. Hemppa säikkyi taas nosto-ovea vaikka eilen päästiin ongelmitta. Edellinen kuski oli vielä ympyrähommissa, joten ei taidettu myöhästyä mistään. Kuskin ja ratsun toppausten purkamisessa meni hetki.

Tänään oli luvassa siis kouluratsastusta. Ratsukoita tunnilla 2 ja treenille aikataulutettu kolme varttia.

Kävelin rauhassa alle ja ehdittiin vähän hölkätäkin. Hommat alkoivat vähän ohimennen. Laukkoja ei ehditty ottaa alle. Ravissa pääty-ympyrälle. Hemppa jolkotti vauhdilla, kuulemma vähän juoksi alta. Kun ruvettiin enemmän hommiin niin vauhti hiipui eikä enää reagoinut pohkeisiin niin hyvin kuin olisin halunnut. Ihan alkutunnista tuli yksi takapotku kun taas oli hankala kävellä oikeaan kierrokseen ohjat tuntumalla.

Tehtiin siirtymiä ravista käyntiin ja takaisin. Asentona lapaliirto. Vähän avomaista siis. Hemppa oli pitkä ja epätasainen. Alassiirtymät taisivat tasoittua paremmin. Pidä tuntuma. Lyhennä ohjia. Molempiin suuntiin, oikea ensin. Välillä taisi tulla omaan korvaani hassua kommenttia että pidä tuntuma myös vasemmassa ohjassa. Siinähän Hemppa yritti makoilla. Tänään osasin onneksi pitää Hempan vähän suorempana.

Saatettiin käydä välillä huilaamassa, sitten jatkettiin ravissa temponmuutoksilla. Ympyrällä isoa ravia (sai keventää). Avoimella sivulla voltti pikkuravissa ulos. Voltti vasemmalle, iso ympyrä oikealle. En muista että tätä oltaisiin tehty toiseen suuntaan. Enemmän eteen. Mutta anna hetki aikaa olla normaalissa ravissa ensin. Ei toiseen päähän maneesia kajahtavia ponipohkeita vaan kannuksilla ruopaisu. Voltilla riitti normaali ravi kun hidastaminen näemmä onnistui. Hemppa vähän tasoittui. Yritin pitää käden elävänä vaikka lyhensin ohjia. Ettei mentäisi vetokisaan. Sitten saatiin taas huilia hetki.

Odotellessa annoin pidempää ohjaa ja yritin herätellä pohkeesta eteen.

Seuraavaksi tulikin jo vasen laukka. Ensin pari kierrosta vähän levällään, hitaammin ja mutkitellen. Mutta yllättäen Hemppa tasoittui. Yritin vahtia etten jää roikkumaan vasemmassa ohjassa. Niska rentoutui ja ohje oli koota laukkaa parin askeleen ajaksi. Hemppa otti puolipidätteet hienosti vastaan ja tuli hyviä askelia. Ympyrällä pyörimisen jälkeen käytiin toisessa päässä ja tehtiin pitkille sivuille loivat kiemurat. Viitisen metriä uran sisälle. Vastalaukat pysyivät hyvin ja yritin asettaa kaarten suuntaan. Taisin tehdä vähän liian tiukat kuviot. Keskellä kaarretta olisi voinut ajatella muutaman askeleen suoraan.

Välissä taas huilattiin. Sitten oikea laukka. Sekin alkoi levällään enkä saanut sitä samoin rennoksi ja rullaavaksi kuin vasenta. Olisi tehnyt mieli kaasutella enemmän, sillä en ollut varma pysyikö kolmitahtisena. Siitä ei kuitenkaan tullut sanomista. Yritin käännellä lapoja sisään ja tehdä puolipidätteitä. Tehtiin parit loivat kiemurat tähänkin suuntaan muttei tullut kovin ihanaa.

Se olikin sitten jo siinä. Kaveria hiillostettiin vielä meidän jälkeemme. Me käveltiin hetki ja sitten loppuravailin. Tosin tästä ei tullut hölkkäravi vaan työravi kun halusin ratsun suoraksi kahden ohjan tuntumalle. Vasen kierros oli taas paljon helpompi. Oikeassa lapa pullahteli vaikka yritin mitä. Tein kulmia, käänsin etuosaa ja väistätin takaosaa. Ratsastin eteen ja tein pidätteitä. Lopulta Hemppa rupesi tasaantumaan. Siitä oli sitten hyvä päästää käyntiin ja kävellä hetki kun seuraava porukka aloitteli hommiaan.

Hikihän siellä tuli.


Nautiskeluilme ruoka suussa.


Sitten molempien vällytys paluumatkalle ja auringonpaisteessa kotitallille. Taidettiin olla kahden jälkeen takaisin. Kerrankin viikonloppu, jolloin ajokelit olivat normaaleja talvikelejä!

Kotiinlähdön hetki.

Tallilla nuupahdin kokonaan ja mm. vinkan siivoaminen jäätyneistä kasoista oli siksi hyvin hidasta. Lopulta pääsin vasta neljän aikoihin lähtemään kotia kohti. 8,5 tunnin tallireissu. Huh!

Tänään oli ehkä enemmän työlästä kuin palkitsevaa. Vasen laukka yllätti positiivisesti mutta muuten saan kotikoulutreeneistä enemmän irti. Onneksi tämä taisi olla ainoa aluevalmennusten koulutunti. Harjoittelen näissä mieluummin niitä esteitä kun niissä on enemmän (toistaiseksi ratkaisemattomia) ongelmia.

Ongelmia:
oltiin vähän myöhässä maneesilla
säikkyi nosto-ovea
Hemppa oli hidas pohkeelle
yksi takapotku
oikea laukka oli aika levällään
kuski nuupahti paluumatkalla tallille

Parannusta:
tarkeni hyvin ratsastaa ilman takkia
vasen laukka oli yllättävän hyvä
lopuksi rupesi tulemaan ravissa avuille itsenäisessä loppuverkassa
kaunis ajokeli

Maria ja Pauliina kuvasivat pätkiä treeneistämme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora