tiistai 28. tammikuuta 2020

Molemmat pohkeet ratsun ympärille

Tiistaina olo oli tallille mennessä energinen. Keli oli loskainen. Tallissa meni hetki että huomasin suitsien puuttuvan. Puuttui myös satula sekä koko Saku. Pitkästä aikaa humma oli siis valmiiksi hommissa.

Aloitin maneesissa löysäämällä turpahihnaa. Satulavyötä sen sijaan kiristettiin. Tunnilla oli tänään 5 ratsukkoa.

Ohjat otettiin käteen rauhallisesti. Mutta unohdin jo aihetta tukevat open jutut. Alkutunnista tehtiin portaittaisia käyntiväistöjä lävistäjälinjoilla. Molemmat pohkeet lähelle hevosta. Vasemmassa kierroksessa tämä onnistui itselläni paremmin. Saku väisti ihan hyvin. Oikean pohkeen väistössä lapa pullahti herkemmin jos muistan oikein. Kertaalleen tuli sanomista että kuskin paino keskelle. Sen jälkeen osasin keskittyä myös siihen. Sakulle ei kaivattu lisää vauhtia. Aktiivisuudesta en ole ihan varma. Päädyissä yritin saada puolipidätteitä läpi ja himmailin ettei oltu kaverin hännässä.

Tänään puhuttiin myös reaktioista. Siinä oltaisiin voitu vielä parantaa. Jäin vähän varmistelemaan rauhalliseen menoon.

Taidettiin ravata jotain jo tässä välissä. Sitten annettiin käynnissä hevosen venyttää pidemmälle ja matalammalle kaulalle. Seuraava homma oli avot eikä erikseen käsketty lyhentää ohjia. Kuvittelin että tämä on taas joku uusi jippo ja saattaahan tämä onnistua pidemmälläkin ohjalla. Palaute oli pikemminkin että ohjien lyhentäminen olisi pitänyt tajuta itse.

Tehtiin avoja uraa pitkin käynnissä. Kummasti kaikki viisi ratsukkoa meinasivat sulloutua aina samalle sivulle. Saku vähän luikersi. Ulkotuella sain tasoittumaan. Voltilla piti kääntää lapoja ulkopohkeella. Tuntui hassulta ajatukselta kun alkutunnista Saku kaatui loppuvoltista taas itse sisään. Tällä sitä vielä tehostettiin. Volteilla niskaa pyöreämmäksi.

Ravissa mentiin suoraa uraa ja voltteja. Sekä käynnissä että ravissa vaihdettiin suuntaa pituushalkaisijalla, jossa tehtiin temponmuutoksia. Käynnissä ei pysytty ihan linjalla.

Melko alkutunnista pyörittiin myös kahdella pääty-ympyrällä ja otettiin muutamat laukannostot molempiin suuntiin. Saku nosti näppärästi ja palautui yllättävän kauniiseen tasapainoon ravissa. Juoksenteluhetket olivat lyhyitä, lähinnä kun ravissa vaihdettiin suunta vasemmaksi.

Lopputunnista tehtiin taas kolmikaariset keskimmäinen kaari laukassa. Ihan ok muttei ihan yhtä nättiä kuin viikko sitten. Kuski taas kovasti mietti kaarien kokoa. 60 metrin halliin voi kuulemma ajatella pääty- ja keskiympyröiden kokoiset kaaret. Tunsin itseni todella tyhmäksi kun en ole ajatellut tätä aiemmin näin! Muistisääntöni kun menevät lähinnä että 4,5 metriä tuosta kirjaimesta sivuun jne.

Loppuravissa Saku kulki asiallisesti vähän pidemmällä kaulalla. Mentiin vain oikeaan kierrokseen, joten ei kiirehtimistä.

Tänään kuulemma etukenotin vähemmän kuin viimeksi. Sen verran vähän ettei ope katsonut aiheelliseksi mainita asiasta. Harmi vaan että oma tunne selkään oli ihan samanlainen kuin viimeksi. En kuullut mitä ope kommentoi tähän.

Loppukommentit yleisesti olivat että pelkkä kaunis istunta ei riitä mihinkään jos ei osaa käyttää apuja oikein. Pitää olla tunne ja se on tärkeintä.

Ongelmia:
maneesissa oli hetkittäin ruuhkaisaa
pientä uran ja kulmien karttelua katsomon sivulla
pari kertaa piti pyytää pyöreämmäksi
pientä luikertelua käyntiavossa
oikeasta nilkastani puuttui joustoa
vasempaan kierrokseen tullessa kiihdytti pari kertaa ravissa
päivän aihe "reaktiot" meni itseltäni vähän haahuillessa ohi
tunne selkään omasta asennostani oli nyt suorempana sama kuin viimeksi etukenottaessa

Parannusta:
perussiistiä menoa
sain pidettyä pohkeet aika hyvin lähellä hevosta ja se auttoi moneen
kuski ei kuulemma etukenottanut kuin hieman välillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora