sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Tunne on kehittynyt

Sunnuntaina Hemppa ehti levätä välissä kolmisen tuntia. Illalla hommat jatkuivat vielä kouluyksärillä. Keli oli lähellä nollaa mutta kenttä todella hyvässä kunnossa. Pieni mutta napakka lumipohja, alla luultavasti jäätä.

Ennen open tuloa siivosin edeltäjien läjät ja puomit pois kentältä. Siinä menikin aiottua enemmän aikaa. Kuvittelin ehtiväni tehdä itsenäisen raviverkan mutta aika onnettomaksi jäi. Lisäksi Hemppa tuntui todella huonolta. Kulki vinona pää ylhäällä. Patistelulla ravin tahti meinasi hukkua. Pidin ohjat aika höllällä ja pyysin vain liikettä eteen, muuhun sen kummemmin puuttumatta.

Open saavuttua virittelin korvanapin paikalleen ja unohduin kävelemään. Kerroin että ei ole ollut kovin hyvä viikonloppu. Ope käski jatkaa ravissa jos se kerran jäi kesken. Niinhän se olikin. Ope huomasi saman että tänään on vähän hankala päivä.

Hommia ei tänään aloitettu oikeasta ohjasta pitämällä vaan mentiin suoraa uraa etäällä aidoista. Käynnistä nostettiin laukka. Yhdellä pohjeavulla laukkaan, kunnolla eteen ja ennen kulmaa käyntiin tai seis. Jos liiraili jonnekin (aidalle) niin korjattiin väistämällä heti pysäyksestä sivulle. Ennen väistöä piti tarkistaa onko kuski keskellä ja suorassa. Näitä molempiin suuntiin. Hemppa rupesi nostamaan laukat oikein kauniisti, helposti ja vauhdikkaasti. Tosin pää ylhäällä. Oikeaan kaikki oikein. Vasempaan kierrokseen tuli myös pari väärää laukkaa.

Sitten tultiin hidasta käyntiä yhä uran sisäpuolella. Hemppa luikersi kuten arvasin. Kuskin piti suoristaa. Sekä rauhoittaa käynti pidätteillä ja aktivoida jaloilla. Siinä oli tekemistä. Samaa tehtiin molempiin suuntiin ja myös ravissa. Käynnissä tähän lisättiin jossain välissä myös takaosakäännökset. Vasemmalle meinasi vähän heittäytyä. Asetuksia ja taivutuksia ei mietitty enkä edelleenkään ollut ihan varma miten ratsun jalat menivät. Tuntui asialliselta.

Ravissakin Hemppa luikersi nöpövauhdissa. Sekä vastusteli edestä. Kuskin piti muistaa välissä aina rentoutua. Ja kun meni hyvin niin palkittiin hetken kevennyksellä isommassa ravissa.

Välissä mentiin vastalaukat pari kierrosta uraa ympäri. Suoruus parani. Vasemmassa kierroksessa ja oikeassa laukassa tajusin että aiheutin itse perän liirailua. Jalat neuraaliin paikkaan niin ratsu suoristui. Edestä ei ollut edelleenkään kovin rento.

Lopuksi hakeuduttiin ympyrälle. Käyntiä ja ravia. Yhä piti vahtia Hempan jalat ja reitti. Se vaati aika paljon keskittymistä. Kun homma levisi niin palattiin käyntiin tai mentiin hetki uraa pitkin suoraan. Siinä sain aina heti kiinni lavoista. Ympyrällä sai ottaa oikeasta ohjasta kunnon tuntuman. Mutta ei siellä edelleenkään meinannut olla ketään. Oikeassa kierroksessa piti vasemman ohjan pidätteillä vahtia ulkolapa, muttei tarvinnut suoristaa. Myös ulkojalalla sai kääntää. Vasemmassa kierroksessa ajatus sulusta ja yhä kuskin paino vasemmalle.

Vaihdettiin jokusen kerran suuntaa. Välillä tuli hyviä askelia ja hetkittäin sain lavat hallittua. Kuitenkin aina jostain levähti. Suoraan meno auttoi heti. Lopuksi kevensin. Silti tänään ei saatu lopettaa niin priimaan kuin yleensä. Ope arveli että hyvä alkuverryttely eli estetunti saattoi hyydyttää ratsua.

Kuski sai kehuja nopeutuneista reaktioistaan ja parantuneesta tunteestaan menoon. Korjaus ehti välillä tulla ennen kuin open korjauskehotus. Eikä Hemppaakaan hermostuttanut kun muistin aina välillä rentoutua, myödätä ja kehua. Eikä laitettu monta apua päällekkäin.

Kävelin hetken selästä, sitten korjasin kasamme. Vähän inhimillistämistä mutta Hemppa vaikutti tässä vaiheessa tyytyväiseltä itseensä. Rento ja hyväntuulinen. Kuskille meinasi lopulta tulla kiire junaan.

Ongelmia:
kiemursi kovasti kun hidastettiin
kuskin paino oli välillä vinossa (siirtymissä alas, sulussa)
nyki pienesti läpi tunnin
ei tullut niin hyväksi kuin yleensä
väsähti luultavasti
kotiinpääsy meni aika myöhäiseksi

Parannusta:
kenttä oli todella hyvässä kunnossa
Hemppa ei tuijotellut mitään vaan keskittyi
ei kiukkuja eikä protesteja
laukasta alassiirtymät nopeutuivat
suoristui raiteilleen
kuski sai kehuja nopeutumisesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora