keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Koulutunti oman open kanssa

Keskiviikkona oli ensimmäistä kertaa tälle vuodelle valoisaa kun lähdin töistä. Harmi vaan että sitä riemua ei riittänyt tallille asti. Kelinä -2°C.

Miku oli vielä pihalla ja tuli kiltisti matkaan. Sen verran pakkasta että jalat eivät olleet rapaiset. Mentiin siis suoraan karsinaan. Loimikin oli kuiva.

Tallilla oli kunnon hässäkkäpäivä. Käytävä täynnä heppoja ja eläinlääkärikin tulossa. Hirveästi porukkaa. Yritin siis suoriutua ripeästi pois jaloista vaikka ope aloittikin sanomalla että aloitetaan vähän myöhemmin.

Hoitaessa Miku oli irti ja oikein kiltisti. Pikemminkin vähän arka. Pää oli vaikea saada harjattua kun käänteli sitä kovasti poispäin. Löysin varusteet ja muut tarvikkeet. Lähtiessä puhdistin kaviot ristiin eli kaikki jalat samalta puolelta hevosta. Hyvin onnistui. Sekä talliin että tallista ulos piti jonottaa hetki. Maneesiin mentiin toisen hepan vanavedessä.

Hyppäsin kyytiin ja käveltiin pitkin ohjin ennen open saapumista. Ei ihmeitä.

Opetus aloitettiin hyvin rauhakseltaan käynnistä. Ope vaati vähän enemmän käyntiä ja Miku vastasi hyvin. Ei raahustettu. Ei ollut erityisen rento vaan kulki pää pystyssä. Mutta ei lähtenyt vyörymään vaan kuunteli pidätteet. Toki oli vähän sellainen olo että humma häärää vain omiaan ja teeskentelen ratsastavani. Käynnissä oli luikero.

Tehtiin muistaakseni isoja voltteja ja pitkille sivuille avoajatusta. Ulkokäsi alhaalla. Muista taivuttaa kulmiin ja suoristaa lyhyille sivuille. Muita ratsukoita hallissa oli nyt 2 ja välillä piti vähän arvailla mistä kukakin menee.

Ravissakin sai pyytää eteen. Päätyihin ympyrät isossa ravissa, pitkille sivuille jotain. Miten unohdinkin nyt näin äkkiä mitä tehtiin? Eikä jäänyt juoksentelu (ainakaan pahasti) päälle vaikka ympyröillä pyysikin enemmän eteen. Yhä taisi vähän luikertaa. Jossain välissä tehtiin myös puikulaisia voltteja, joissa suoristettiin välillä keskilinjalle. Ihan ok. Sekä siirtymiä ympyrällä, jossa ajateltiin käynnissä väistöä ja väistöstä nostettiin ravi höllällä sisäohjalla. Siirtymät rentoutuivat kovasti.

Tehtiin myös kiemurauria. Taivutus ja tasainen kääntäminen menivät vähän sinnepäin. Myötää taivuttaessa tarpeeksi ulko-ohjasta. Ohjautui kuitenkin hyvin.

Ensimmäinen laukannosto meni pipariksi. Laukkaa saattoi tulla pari askelta mutta pudotti raviin ja juoksenteli alta. Olin laittanut oma-aloitteisuuden pois päältä ja odotin toimintaohjeita. Niitä ei tullutkaan heti, joten juoksenneltiin hetki pääty-ympyrällä. Ope taisi ihmetellä miksen tee mitään. Minä huusin etten ole tottunut tällaiseen. Vaihtoehtojahan oli ainakin 3: usuttaa juoksuravista laukkaan, pidättää ravi haltuun ja rauhalliseksi ja nostaa siitä laukka tai rauhoittaa tilanne käyntiin ja ottaa ihan alusta. Päädyin viimeisimpään. Ohjaus kuitenkin toimi ja tuli ilman vippaskonsteja käyntiin.

Tosin Mikun käynti oli hetken epäkunnossa. Tarjolla oli paikallaan seisomista tai ravia. Rauhoitin tilanteen ja sitten löytyi käyntikin taas takaisin. Uudesta nostosta irtosi laukkakin. En muista pudottiko vielä uudestaan raville. Mitään ravijuoksuja ei tässä kuitenkaan enää tullut.

Laukka oli sangen samanlaista kuin viimeksi. Ei ehkä rentoutunut ihan yhtä paljon. Otettiin oikea ensin. Vasen oli vähän ponnettomampi mutta siinä oli helpompi taivuttaa. Vasenta sai ja piti ratsastaa enemmän eteen. Ei laukattu kovin pitkään kumpaankaan suuntaan. Jokunen ympyrä. Jossain vaiheessa tuntia taisi olla toinenkin ravikiihdyttely. Mutta samoin siinä jarrut toimivat kunhan tajusin jarruttaa. Hidastin vähän seinää apuna käyttäen. Odotin taas täsmäohjeita. Näissä tilanteissa ei oltu open kanssa ihan samalla aaltopituudella.

Ravijuoksentelussa taisin myös puristaa oikean polveni satulaan ja grippihousut rullasivat lahkeista ylöspäin. Ei tuntunut kivalta. Taas muistin että grippihousut eivät ole hyvät kouluratsastukseen.

Jossain vaiheessa tehtiin ravissa salmiakkityyppisiä ympyröitä. Taivuta ja suorista. Saattoi olla ennen laukkojakin. Jossain vaiheessa sain myös istua alas. Ihan tasainen ravi. Lopulta kuitenkin päädyttiin siihen että Miku on rennompi kun kevennän, joten kevensin.

Lopuksi tehtiin kolmikaarisia. Välillä tuntui juoksevan alta mutta ope sanoi että ravaa hyvin. Tunteeni sanoi että pidätteet eivät menneet läpi. Menin lisäksi puihin kun ope puhui kuvaavansa. Toivoin siis omistajalle videoterveisiä kun ei päässyt paikan päälle katsomaan. Mikun ensimmäinen kerta tämän open kanssa.

Ei suoritettu kolmikaarisia kovin tasaisesti. Miku rentoutui hetkittäin mutta yhtä nopeasti pää nousi takaisin pystyyn. Parhaiten rentoutui pyöreämmälle niskalle kun taivutin ja myötäsin tuntuman heti perään lähes kokonaan pois. Kulki nätin näköisesti ja taas oli sellainen olo että ohjan päässä ei ole hevosta.

Jossain lopputunnista tehtiin myös siirtymiä ympyrällä käynnistä raviin. Nämä paranivat kivan rennoiksi. Loppuravissa eteni letkeästi ja rennosti muttei ollut vieläkään edestä tasainen. Pärski. En tiedä mitä ihmetaikoja kuvittelin tekeväni ja että kolmannella kerralla saisin humman tasoittumaan. Ei ollut realistista.

Tänään Mikulle ei tullut hiki kuin satulan alta. Talutin hetken loimen alla ja muistin putsata kaviot maneesista lähtiessä. Taas onnistui helposti ristiin.

Ei tehty tällä kertaa mitään ihmeitä ja se oli alusta asti selvää. Askellajit läpi ja tilanteen tarkistus. Pari kertaa olin vähän huolissani että vaaditaanko Mikulta liikoja. Mutta jos se ravissa pari kertaa kiihtyikin niin hyvin nopeasti rauhoittui (eikä ollut yhtään tuhma tai lähdössä mihinkään). Itse olin välillä vähän turhankin rauhallinen ja passiivinen. Ohjaus toimi eikä tullut mitään ylimääräisiä muuveja. En tiedä kuvitteliko tämäkin ope että olin kovin kauhuissani, sillä useampaan kertaan sanoi ettei Miku tee mitään tämän pahempaa. Selässä oli hyvin turvallinen olo läpi tunnin.

Seuraavaksi luvassa on estetunti, joka ratkaisee jatkuuko yhteistyömme Mikun kanssa. Tämä ope kiteytetysti sanoi että koulupuoli saadaan kyllä toimimaan. Itse pohdin että meneekö siihen vuosi.

Ongelmia:
luikura ratsu
olisin voinut taivutella vielä huolellisemmin
oikea ohja oli tyhjempi
ensimmäinen laukannosto meni pipariksi
pari kertaa kiihdytteli ravissa
sen jälkeen käynti meni hetkeksi hukkaan
kuski puristi polvensa kipeäksi ja grippihousut nousivat lahkeista
ei tasoittunut ihanaksi
pää oli hankala harjata kun käänteli sitä poispäin

Parannusta:
oli reippaampi kuin viimeksi
tuli paremmin tuntumalle
kuunteli pidätteitä pääosin oikein hyvin
ohjauksessa ei ollut ongelmia
rentoutui loppua kohti
ei hionnut kuin satulan alta
kavioiden puhdistus ristiin onnistui ongelmitta

Ope kuvasi muutamia ravipätkiämme melko lopputunnista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora