torstai 28. tammikuuta 2016

Vaihtoja ja suoristamista

Torstaina meitä oli ihanasti tunnilla vaan 2. Ratsuksi tuli odotetusti Lida. Esteitä kasattiin 3. Pihalla oli plussalla ja jäätikkö. Tosin kentän kulmasta pilkotti hiekka. Maneesiin siis.

Lida oli tänään poikkeuksellisen lutunen hoitaa. Ei luiminutkaan yhtään. Edessä olevat heinät taisi lohduttaa. Odotin tämän perusteella kammottavaa ratsastusta. Onneksi olin väärässä. Tänään päätin ihan keskenäni pitää tamman suorana. Ulkotuki helpottikin elämää. Pienen alkupatistelun jälkeen vauhtia oli ihan hyvin eikä jolkotellut pitkänä.

Alkuun tehtiin ravista käyntisiirtymiä R:n ja S:n kohdalla uran sisällä. Myöhemmin tehtiin samoilla linjoilla nostoja ravista laukkaan. Vasen nousi kerran-pari vääränä. Muuten tuli aika kivoja nostoja. Kun ovea välillä avattiin niin Lida meni siitä ihan tiloihin. Sen jälkeen pari kierrosta mentiin oikein  reippaasti spurtilla höystettynä.

Tämän jälkeen tultiin ravissa keskilinjalle ja puomikasan päällä nostettiin laukka. Pari ekaa kertaa meni hyvin. Sitten rupesin söhläämään. Laukka nousi myöhässä tai vääränä ja itse keikuin liikaa. Seuraavaksi tätä tultiin laukassa ja puomikasalla piti vaihtaa laukka. Aloitettiin vahvasti ja oikeasta vasempaan tuli ehkä 4 vaihtoa. Oikeaan ei vaihtanut. Sitten lakkasi vaihtamasta vasemmallekin. Kaikenlaisia vippaskonsteja yritettiin mutta koordinaatio ja ajoitus olivat hukassa. Uudella sisäkädellä pidäte kohti korvia, ulkokädellä ei saanut vetää. Kun tuurilla vaihtoi niin saatiin huilata hetki.

Sitten sama ristikkoa ylittäen. Alkuun keskityin pitämään tasaisen laukan ja suoran kaulan. Este tuli vähän yllättäen eteen. Esteen jälkeen muistin että unohdin ajatella vaihtoa. Ope ei enää tyytynyt ravin kautta korjailuihin vaan patisti tekemään C:ssä vaihdon. Yllättäen Lida sitten vaihtoikin. Välillä tosin vaati voltinkin.

Tämän jälkeen tehtävään lisättiin uudesta suunnasta lävistäjällä okseri, jolle sillekin piti saada vaihto. Kun tajusin että pitää saada paino uuden suunnan sisäjalustimelle niin Lida rupesi vaihtamaan. Vau! Hypättiin siis ristikko ja okseri kahdesti kummastakin suunnasta. Tässä kävi niin hassusti että kertaalleen ristikolla ei tullut vasenta laukkaa ja C:ssä kun törkkäsin kannuksen kylkeen niin Lida vaihtoi laukan ja veti perään oikein muhevat pukit ja keikahdin hiekkaan ennen kuin huomasinkaan. Seuraavalla kierroksella en uskaltanut pyytää vaihtoa yhtä terävästi, joten vaihto jäi tulematta. Mutta koska pukkiin oli niin selkeä syy niin tästä ei jäänyt kummempia jännityksiä. Lopuksi saatiin kuitenkin kumpaankin suuntaan molemmat vaihdot kerralla!

Loppuun tultiin vielä rata. Okserit 70 cm pintaan, ristikko vähemmän. Oikeassa laukassa vinosti ristikko, vasemmalta okseri lävistäjällä, suoralla linjalla ristikon yli (ei vaihtoa), oikealta okseri ja lopuksi vielä ristikko vinosti toisesta suunnasta. Eli 2 vaihtoa, 1 ilman ja taas 2 vaihtoa. Ekalla kierroksella jäi 1 tai 2 laukkaa vaihtumatta ja se, minkä ei pitänyt vaihtua, vaihtui. Ainakin yksi vaihto tuli jo ennen estettäkin. Eli ainakin jotain tunnen selkään, jes! Toinen kierros meni vaihtojen osalta paremmin. Kaksi ekaa vaihtui kuten pitikin, kolmas pysyi myötäisenä ja tokavikakin tuli. Sitten taisin jo tuudittautua ja vika jäi vaihtumatta. Taas pari volttia ennen kuin vaihto tuli. Mutta huima parannus vaihtojen suhteen alkutuntiin!

Radoissa positiivista oli sekin että esteiden jättölinjat ei olleet ihan kaameita. Sitä pelkäsin etukäteen ettei päästä kulmiin ja oiotaan tiet. Käännös suoralle linjalle kyllä pullahti koska okserin jälkeen kaaduttiin sisään.

Tämä oli tosi kiva tunti. Luksusta olla kahdella ratsukolla. Ehdittiin tehdä kaikki mitä pitikin. Ope tuumasi että kerrankin. Lida oli hyväntuulinen, mitä nyt hieman säikky. Mutta ratsastettavuus oli hyvä ja löydetyt vaihdot lohdutti kovasti. Hypyissä itse välillä heittäydyin liikaa menemään. Mutta ponnistuspaikat oli tänään kaikki asiallisella alueella vaikka pari kertaa hyppäsinkin ennen tammaa. Eikä kyllä pudoteltukaan. Ehkä yksi jos sitäkään? Eikä maastoutuminenkaan lannistanut tunnetta hyvin menneestä tunnista.

Tunnin jälkeenkin Lida jatkoi käyttäytymistä. Harjaus ja fleece niskaan ilman yhtään luimimista.

Ongelmia:
yläkroppa oli liikaa menossa hyppyihin
vaihdot puomilla
vasemmassa kierroksessa kääntäessä sisäkäsi jähmettyi alas (enkä huomannut)
kuski keikahti pukista alas

Parannusta:
liikkui hyvin eteen
laukat nousi hyvin eikä pudotellut raviin
minimaalisesti pudotuksia
kääntyi hyvin keskilinjalle
lopuksi vaihdot löytyi
sain muutaman vaihdon sileälläkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora