torstai 21. tammikuuta 2016

Uotilan ulkokauden avaus

Torstaina tallille ajaessa pakkasta oli -15°C. Olin näemmä eilen jättänyt kypärämyssyn autoon ja se oli jäätynyt koppuraksi. Kevyemmät hanskat sitten vaan unohtui autoon. Turvaliivin jätin tahallani eikä sitä tarvinnutkaan kun mentiin pelkkiä puomeja.

Ratsuksi tuli taas Lida ja tänään se oli taas oma mukava itsensä varustaessa. Vähän kiukkusi kun nostin satulaa parempaan asentoon. Muuten nätisti. Puomit kasasin kerrankin ihan yksin maneesiin. Toiselle pitkälle sivulle 2, toiselle 3 kolmen pinoa. Ope kysyi että tahdotaanko mennä alkuverkkaamaan pihalle ja totta kai tahdottiin. Hyvin tarkeni.

Pihalla Lida ei ollut erityisen reipas. Vähän jännittynyt ja ravissa tuijotteli. Yritin taivutella mutta kerta toisensa jälkeen tamma meni vain liikaa mutkalle ja lavat karkasi. Laukat meni ihan nätisti. Mitä nyt jokusen kerran yritti spurttailla mutta sain 1,5 askeleessa kiinni. Ei pukitellut. Loppua kohti vähän rentoutui muttei edelleenkään pyöristynyt. Ope kommentoi että näyttää onnelliselta korvat tötteröllä.

Kun palattiin takaisin maneesiin aloitettiin puomityö. Tosin sitä ennen tehtiin laukannostoja käynnistä. Ne nousi aika nätisti pääosin suoraan käynnistä ja osasin olla kallistelematta. Alkuun tultiin ympyrällä 3 ravipuomia ja toisella puolella 1 laukkapuomi. Vasen kierros. Sitten 3 x 3 puomilinjaa ravissa ja toisen sivun laukkapuomien väliin mahdollisimman monta askelta. Alkuun tuli 8, sitten 10. Ihan alkuun myös pudotti muutaman kerran raville kun yritin lyhentää laukkaa. Lopuksi 3x3 puomit laukassa, innarivälit ja väleihin 1 laukka. Toisella sivulla ravisiirtymä linjan keskellä ja tarpeen mukaan ravivoltti. Raviin olisi voinut tulla nopeamminkin ja yksittäisille laukkapuomeille osuminen oli vaikeaa. Ope käski pitää tamman suorana ja keskittyä tasaiseen tahtiin. Auttoi hurjasti.

Sitten hetken huili ja sama toiseen suuntaan. Oikea laukka nousi ympyrällä huonommin ja itselläni oli ongelmia ratsastaa asiallinen pyöreä ympyrä. Ponnistuspaikat sain nyt säädettyä onneksi paljon paremmin vaan silti väliin tuli myös söhlää. Muuten meni aika samoin.

Lopuksi tultiin vielä vaihtotehtävää puomeilla. Vähän täyskaarron tapaan ennen päätyä ja uran sisällä puomin yli ennen toista päätyä. Oikeasta vasempaan vaihtoi ekalla kerralla ristiin, hetken päästä tuli takaosakin. Toiseen suuntaan onnistui huonommin kunnes korjasi. Toisen kierroksen tulin vähän lietsoen ja laukattiin paljon paremmin eteen. Nyt vaihtoi etuset jo ennen puomia, takaset puomilla. Toiseen suuntaan taisi tulla toivottu vaihto puomilla. Mutta en kyllä tuntenut sitä selkään. Ope sanoikin että välillä tekee ne niin suorin jaloin ettei sitä meinaa tuntea.

Tunnin jälkeen oli yhä asiallinen hoitaa mutta nyt rupesi puuhailemaan omiaan ja kävi kahdesti (hups!) karussa kun en saanut karsinan ovea pysymään pakkasjäykkyyden takia kiinni. Olisi pitänyt sitoa tamma seinään. Onneksi antoi hyvin kiinni ja palautui nätisti karsinaansa.

Ongelmia:
ulkona pinkeä
en huomannut lapojen karkailua ja mutkaisuutta
karkasi karsinasta

Parannusta:
ponnistuspaikat rupesi osumaan paremmin
laukassa hyvin säätelyvaraa
kiltimpi hoitaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora