torstai 13. marraskuuta 2014

Laukan säätämistä ja tasapainotusta

Arvelin vähän että tänään olisi voinut olla koulutunti luvassa kun sunnuntaina on tallikoulumestaruudet. Olin väärässä eikä haitannut. Ratsukseni halusin Fossin ja sen myös sain. Hoitaessa oli ihanan kiltisti kuten aina.

Esteitä kasattiin kaksi kavalettia (minipystyä) kummallekin pitkälle sivulle. Toiseen väliksi 5 m, toiseen 7 m. Lävistäjälle okseri.

Ravia.
©Jenna A.
Ovisivun tehtävä.
©Jenna A.

Heti alkuun yritin saada Fossin kulkemaan rauhassa. Käynnissä meinasi vähän kiihtyä mutta ravissa kulki aika tasaisesti ja kuunnellen. Laukassa päätin välttää edelliskerran kädelle makoilun. Alkuverkassa onnistui jotenkuten. Tehtiin ympyröitä ja loivia kiemurauria. Edelliskerran perusteella lienee helppo arvata että Fossi ei laukkoja vaihdellut vahingossa vääriksi.

Laukkaa.
©Jenna A.

Peilisivun eka este.
©Jenna A.

Peilisivun toka este.
©Jenna A.

Aika pitkät laukkahöykyytykset oli lopulta. Ympyröitä ja vähän laukkasulkua volttia pienentäen. Harmi että Fossille aika monet pohjeavut tarkotti eteenpäin. Opelta ei hirmuisesti kommenttia tullut, arvelen että menomme oli sen verran epätoivoista. Kerrankin ratsu, jota kovin herkästi en saa mutkalle. Välillä piti ratsastaa vähän eteen ja näiden jälkeen oli taas vähän työläämpää saada menoa koottua. Oli kuitenkin hallittua. Lisää sisäpohjetta parempaa tasapainoa varten kaipasi ope. Tunnin ainoa laukanvaihto sössittiin.

Fossi näyttää rennolta, kuski vähän häärää omiaan.
©Jenna A.

Asiallisemmat kädet.
©Jenna A.

Verkkojen jälkeen puolet tunnista oli jo mennyt. Hypyt alotettiin lyhyen välin kavaleteilla. Alkuun tuli paljon sanomista että käsi rennommaksi. Pidin välissäkin liikaa ja tultiin sitten vähän laakana. Mutta hyvin mahtui joka kerta väliin. Kumpaankin suuntaan ensin lyhyttä väliä jokusen kerran, sitten pidempää. Säätely onnistui ihan ok. Lyhyt laukka tuli helpommin sillä että pienestä käynnistä nosti pienen laukan. Ja oikeasti ratsastin lyhyttä laukkaa. Pohkeet kiinni. Isommasta laukasta lyhentäminen oli huomattavasti vaikeampaa. Ja mieluusti melko pian noston jälkeen tehtävälle eikä volttailua alle. En meinannut tänäänkään osata tehdä nostavia pidätteitä oikein. Lopulta hepo sai kaipaamansa rauhan tehtävillä. Ponnistuspaikat osui pääosin ihan ok. Ongelmana oli väärät laukat tehtävän jälkeen.

Hypättiin molemmista suunnista.
©Jenna A.
Hyppy vai sukellus?
©Jenna A.

Sitten hypättiin lyhyempi väli, okseri ja pidempi väli. Kuskilta pientä jäätymistä mutta selvittiin. Fossi hyppi mukisematta vaikka jätin okserille vähän yksin kun en osannut päättää mitä tehdä. Kaarteissa oli edelleen ongelmia rullaavan laukan ja hyvän tasapainon kanssa. Pari kertaa näin ja sitten vaihdettiin. Iso väli ensin, okseri ja lopuksi lyhyt väli. Sopivasti haastetta. Päästiin taas yli mutta koska kaarre ennen okseria (väärässä laukassa) oli niin epämääräinen niin saatiin sakkokierros. Taas oltiin ekan välin jälkeen vasemmassa laukassa. Vaihdoin laukan ravin kautta ja okseri olisi ollut niin lähellä (ja koska tarkotus oli saada tasapainoisempi kaarre) niin hyvin tapojeni vastaisesti tein voltin alle. Paikka jäi vähän kauas ja kiihdytettiin kohti estettä. Hienolla hypyllä yli 95-senttisestä okserista. Ja kulmaan kiinni. Reitti luisui taas turhan seinälle mutta linjaan mennessä oli laukka lyhentynyt ja hallitusti päästiin myös lyhyen laukan väli.

Hyppy.
©Jenna A.

Sukellus.
©Jenna A.

Tänään pääsin hienosti eroon edelliskerran harmituksista. On se Fossi vaan makea! Eikä edes kaahoteltu vaan laukassa oli säätövaraa. Keulan nostoa pitäisi vielä treenata. En osaa sanoa pudotettiinko tänään mitään kun en keskittynyt kolinoihin. Ihan hyvä pohjustustreeni koulukisoja varten. Jonne sain kinuttua vielä toisen startin. Fossille oli 3 kuskia kasassa. Ope ehdotti Mörköä. Ei kelvannut vaan haaveilin jostain pienestä ja liikkuvasta hasardiratsusta. Seuraava ehdotus oli Flika. Jee, kelpasi! Eli KN x 2, F & F.


Välillä jarrutehtosteissa oli ongelmia.
©Jenna A.
Ongelmia:
laukat vaihtui suorilla
laukkasulku
tasapainottomuus kaarteissa

Parannusta:
kaikesta helposti yli
säätyi Fossiksi hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora