perjantai 28. joulukuuta 2012

Takaosan väistätystä ympyrällä, osa 2


Perjantaina vuorossa oli koulutunti ja arvelin ihan oikein että omistaja pitää sen. Valma esitti ennen tuntia taas uutta metkuaan eli tallin pihalle oven eteen juurtumista. Ope käveli samalla ohi ja käski raipata. Ratsukoita tunnilla oli 6 ja pihalla -8. Me maneesissa. Ennen tuntia oli suunnitelmissa käydä maastossa mutta hoidinkin hepan niin huolella etten ehtinyt.

Ennen selkään nousua pyörittelin Valmaa maastakäsin länkkätyylillä. Väistihän ne takajalatkin. Hyvä että tuli tehtyä tämä, sillä tunnin aiheena oli takaosan väistätystä ympyrällä. Hyvin samanlaisen tunnin olen mennyt Valmalla aiemminkin (osa 1).

Alkuverkassa hepo oli hetkittäin reipas, hain asetuksia läpi. Kommentit oli taas tyypillisiä: kädet hiljaa, ei yhtään kovempaa, vähän rauhallisemmin. Hetkittäin menikin hyvin ja tasaisesti. Kun sain pohkeet ratsun ympäri niin tasottui.

Ympyrällä väistätettiin takapäätä käynnissä ja ravissa ulos. Kumpaankin suuntaan. Aluksi hepo nosteli ravia itekseen. Ope sanoi etten saa lakata pyytämästä väistöä vaikka Valma tapaileekin ravia. Ja saatiin aika kivojakin väistöpätkiä. Alkuun Valmalla oli tosiaan turhan paljon vauhtia. Käynnistä halusi raville ja ravissa meni tosi lujaa. Pidätin niin että käsiin sattui. Määrätietoisuus kuitenkin auttoi ja lopulta hepo hiljensi ja kulki nätisti hitaasti. Sitten saatiin oikeasti kontrolloitua menoa ja hienoja väistöjä. Ehkä itse väistämisellä ja pohkeiden läpimenollakin oli jotain tekemistä asian kanssa.

Laukkaa mentiin tänään vain vasempaan kierrokseen. Arvelen että opella meni suunnat sekaisin. Yksi ylimääräinen pomppu Valmalta tuli ja sekin oli täysin ennakoitavissa. Edellä menevä nosti laukan enkä päästänyt Valmaa perään. Aiemmin oltiin jo laukattu. Seuraavalla kerralla vastaavassa tilanteessa käänsin käynnissä pois ja vältyin uudelta poukkaisulta. Laukatkin mentiin ympyrällä ja ohjeena oli säädellä menoa. Välillä lyhennettiin, välillä mentiin vähän eteen. Valma laukkasi open mielestä hyvin ja kuskille ohjeeksi tuli istua alas satulaan. Taas hyvin tyypillistä. Laukasta piti siirtyä suoraan käyntiin. Helpotin joka kerta kääntämällä voltille ennen siirtymää. Open mielestä siirtymät meni hyvin. Mutta pitäisi ajatella takaosaa sisään eikä ulos. Ite olin n. 80 % tyytyväinen siirtymiin.

Loppuravit Valma aloitti hirmuvauhdilla. Kuunteli kuitenkin edelleen istuntaa. Hepo ei tästä tunnista hionnut pahasti. Tunnin jälkeen Valma pääsi kampaajalle ja trimmasin harjan ja hännän siisteiksi. Hännästä tuli oikein hieno, harja voisi edelleen olla vähän lyhyempi mutta muuten tuli hyvännäköinen siitäkin. Ja hienosti Valma malttoi olla aloillaan saksittavana.

Ongelmia:
välillä kiihdytteli ravissa
yksi pomppu

Parannusta:
meidän ehkä parhaat raviväistöt tähän asti
jarrut löytyi raviin
hiljensi myös pidemmällä ohjalla

2 kommenttia:

  1. eih.. mikstee saksitte niitä jouhia. Nyppikää!!!

    VastaaPoista
  2. Ei kai niitä nyppimällä lyhyemmiksi saa? Ainakaan ihan äkkiä ja ilman säännöllistä huoltoa. Jos on hyviä harjansiistimisvinkkejä niin jaa toki niin otan opiksi :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora