maanantai 31. joulukuuta 2012

Kadonneiden jarrujen metsästys (huonosti löytyi)


Maanantaina talli oli kiinni uudenvuodenaaton takia. Päädyin kuitenkin houkutelluksi extra-pienryhmätunnille aamusta. Olisin ehkä jo haaveillut jostain muusta ratsusta mutta Valma tuli. Hepo taisi olla vähän hyydyksissä kankikurssin jälkeen. Teemana oli arvelujeni mukaan KN:n tehtävät. Keli oli nollassa ja ratsukoita oli tunnilla 4. Pihalla pyrytti lunta.

Alkuun tehtiin käyntivoltteja, tässä vaiheessa vaikutti vielä ihan lupaavalta ja voltit meni ok. Ravissa Valma juoksi alta ja kaahotti menemään vaikka tein mitä. Kiemuraurat ei menneet edes siedettävästi. Unohdin vaihtaa kevennyksenkin. Kun käänsin pois uralta (huonosti irtosi) niin vauhti kiihtyi. Asetuksien kanssa oli kiire, teissä oli viilaamista. Opin että keskelläkin (I:ssä) pitäisi kuulemma suoristaa, ei saa tehdä kolmiota. En ole ihan varma että uskonko. Valma kyttäsi auki olevaa ovea, tai kuski ainakin. Päätyihin piti tehdä voltit. Liian isoja tuli ja oven eteen myös levottomia ja epämuodostuneita. Ope käski tehdä enemmänkin voltteja jos heppa juoksee.

Tuntui että ope ajatteli Valman kiihdyttelyn johtuvan ratsastuksestani. Mutta ihan samalla lailla sitä olen ennenkin ratsastanut. Raipan tiputin neuvosta pois. Kaipasin kankia jarruttamaan menoa.

Sitten laukattiin pääty-ympyrällä. Se onnistui suht hyvin. Laukasta käyntiinkin päästiin kelvosti. Mutta muuten kuuluikin sitten: jalat alas, pohkeet kiinni, käytä vatsalihaksia, kanna kädet, kyynärkulma, ranteet suoraksi, älä jää vetämään, pohkeet, jne.

Tämän jälkeen tehtiin omasta mielestäni yhtä KN:n vaikeimmista kohdista eli laukannostoja kentän poikki. Nostettiin vuorotellen eri suuntiin. Tässä vaiheessa meno kamaloitui vielä entisestään. Alkuun nostettiin käynnistä, sitten ravista. Valma joko kiihdytti laukkaan ravin kautta tai sitten sinkosi. Oikea laukka nousi helpommin, vasempaan tuli vääriä. Ja vaikka nosti vasemman niin saattoi silti liirata uralla oikealle. En saanut vauhtia hidastumaan. Lopulta ei pysytty enää käynnissä. Valma hyppi itekseen raville ja laukallekin. Enkä saanut sitä hidastamaan käynnille. Alkeisongelmia! Ja ope sanoi että älä nosta käsiä, älä jää vetämään, pohkeet kiinni. Omasta mielestä ratsastin kuten yleensä. Tästä ei kuitenkaan hyvää tullut. Eikä me Valman kanssa tästä yhtään mitään opittu. Ainakaan mitään hyvää.

Loppuraveissa Valma lopulta vihdoin rauhottui vähän pidemmälle kaulalle ja alemmas. Ravista käyntiin sain siirrettyä pitkin ohjin. Ope totesi että ei hidastamiseen ohjia tarvi ja miksen aiemmin ratsastanut näin. En tosiaan tiedä mitä välinollauksia oltaisiin Valman kanssa tarvittu. Vatsalihakset löytyy kyllä mutten osaa niitä käyttää. Sama juttu pohkeiden kanssa etten vain osaa pitää niitä kiinni. En tiedä voinko kaahotuksesta syyttää vain itseäni. Tietysti pitäisi osata ratsastaa paremmin. Mutta nyt olisin ollut onnellisempi jos olisin jättänyt tämän välistä.

Ongelmia:
lähes kaikki
huonommin meni ku ikinä
hepo ois vissiin ollut jo vapaapäivän tarpeessa

Parannusta:
rauhottui lopuksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora