lauantai 23. marraskuuta 2019

Taas suoristamista

Lauantai-iltana tuli ope taas pitämään minulle ja Hempalle koulutuntia (neljäs kerta). Kenttä oli vähän koppura ja jäinen. Hyvin siinä pystyi silti ravaamaan. Tunneilla oli kuulemma laukattukin suorilla. Keli oli nollassa tai vähän alle.

Ehdin kävellä nyt vain alkukäynnit ennen open tuloa. Ravissa Hemppa tuntui taas poikkeuksellisen vinolta. Tein pari ympyrää ja ravattiin vähän suuntaan ja toiseen ja taas toiseen. Ei laukattu tänään ollenkaan.

Ensin tehtiin käynnissä väistöjä. Käänsin lyhyeltä sivulta aikaisemmin. Sitten väistöaskelia kohti uraa. Vähän kuin Artsin kanssa. Heti jos lapa lähti pullahtamaan edelle niin suoristettiin ja mentiin hetki suoraan. Eikä saanut kiihdytellä. Kuskilla ainakin taisi olla kiire. Väistöissä sai mennä jopa perä edellä. Tarkoitus oli jumpata eikä niinkään tehdä kaunista väistöä. Oikeaa pohjetta väisti paremmin. Kuskilla oli yhä vaikeuksia tehdä tarpeeksi napakoita pyyntöjä ja vaatia kunnolla jalasta heti eteen ja pidätteestä heti takaisin. Uralla mentiin pieni ravipätkä aina ennen kuin käännettiin uudelle kierrokselle.

Näiden jälkeen tehtiin etuosakäännöksiä. Ensin pikkuneliöllä. Etuosa hidastaa lähes seis. Sisäpohje pyytää takaa väistöaskelia. Edelliskerran rytmin mukaan kun ulkoetujalka on maassa. Sitten jatkettiin käännöstä ja pyörittiin lähes paikallamme. Tätä jatkui molempiin suuntiin hyvin pitkään. Aika monta osasta oli hukassa ja Hemppa vastusteli. Oikealle puolelle raipan kosketus toi taas alkutunnista joka kerta takapotkun. Neljäs kerta onnistui potkimatta.

Lopuksi ope tuli seisomaan keskelle ja piti kääntää open kättä kohti. Kummasti helpotti kun katsoin alas opeen. Ehkä Hemppakin rupesi tajuamaan mikä on homman nimi. Ulkopohkeella ei saanut häärätä. Sisäpohje väistättää takaosaa ulos, pidätteet hidastavat käynnin. Varsinkin vasemmassa kierroksessa Hemppa halusi harppoa ulkoetusella kovasti ulos eli lapa karkasi. Oikeassa kierroksessa lapa haltuun ja lopulta ruvettiin hakemaan asetusta oikealle. Siinä oli taas tekemistä. Ja kun Hemppa oli vasemmassa ohjassa kiinni niin sieltä ei saanut jäädä kantamaan. Kaikki kehut ja taputukset vasemmalta. Siinä oli kuskille opettelemista.

Lopulta kun oltiin pyöritty molempiin suuntiin useampaan otteeseen niin kasvatettiin kuvio ympyräksi, jossa ravattiin sisään asettaen. Helpottui hirveästi. Ehkä osin sen takia että nyt kuskilla oli joku käry mitä ollaan tekemässä. Yhä samat jutut eli vahdi lavat. Kaikki kehut vasemmalta ohjalta. Tehtiin voltteja eikä saanut vetää sisäohjasta. Rennot kädet, käännä ulkojalalla. Oikein kaunista. Vasempaan oli kaatumassa enemmän. Jos tekee mieli käyttää sisäjalkaa enemmän niin pidäte ei ole mennyt ulkoa läpi. Jotenkin noin. Sain korjattua. Harmillisesti pasmat tuntuivat tässäkin menevän aina suunnanvaihdon kohdalla sekaisin ja aloitettiin alusta. Mutta lopulta asetus löytyi oikeallekin joka kerta. Lopulta rupesi myös jäämään oikean ohjan tuelle eikä vippassut turpaa kovin pahasti oikealle jos vasemmasta hölläsi. Ja siitähän piti höllätä. Loppua kohti myös keveni ja rupesi kulkemaan raiteillaan. Sitten vähän kasvatettiin ravia ja tuli hienoja pätkiä.

Ei anneta monta apua samaan aikaan. Pyydä vasemmalta asetus, löysää ja kehu. Hemppa selvästi tykkäsi kehuista ja rupesi itse hyvällä asenteella hommiin.

Nyt tehtiin loppuverkkakin ohjatusti. Yhä piti keskittyä samoihin asioihin. Lavat haltuun. Lopuksi höllättiin vasemmasta ohjasta kokonaan. Pää meni mutkalle ja meinasi kiihdytellä. Kiihdyttely haltuun. Rupesi löytämään tasapainoaan.

Sitten pitkät ohjat ja lepo. Mentiin roimasti yliajalle mutta ope halusi lopettaa hyvään. Tänään muutos oli taas valtava. Alun huonosta lopun hyvään. Mutta meni siinä aikaakin. Taas olisi mieli tehnyt antaa opelle tippiä tällaisesta tunnista. Kommentti oli vaan että varataan ensi kerralla enemmän aikaa. Hyvä niin!

Ongelmia:
ratsu oli alkuun kammottavan vino
kuski oli avuissaan vähän epämääräinen
etuosakäännökset olivat yllättävän hankalia
raipasta tuli alkuun vastapotkuja
meni pitkään ennen kuin Hemppa myöntyi hommiin
ei laukattu (ei haitannut)
suoristuksemme menevät kuulemma vähän hukkaan kun Hemppa juoksee välillä tunneilla

Parannusta:
Hemppa parani hirmuisesti loppua kohti
kuski sai taas juonista kiinni
ope kehui Hemppaa hienoksi hevoseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora