sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Jalustimeton marraskuu kavaleteilla

Sunnuntaina mentiin Hempan kanssa viidensiksi viiden estetunnille. Haaveilin valoisalla ratsastamisesta mutta loppumatka tallille piti ajaa pitkät päällä. Kuvittelin että pakkasta oli pari astetta mutta lähtiessä auton mittari näytti -8°C.

Virittelin Hempalle askartelemani turpaheijastimen koekäyttöön. Ajoi asiansa ja säästin vitosen. Suojia en jaksanut hakea ja hypättiinkin tänään taas vain kavalettikorkeuksia. Opena oli nykyinen sunnuntaiope, jonka tunnilla olin nyt siis toistamiseen.

Tein itse ja säästin. Materiaalit kierrätettyjä paitsi heijastinnauha Puuilosta.

DIY turpaheijastin.


Alkuverkassa ensimmäinen ohje oli lähteä verkkaamaan kevyessä ravissa. En ollut tajunnut taivutella yhtään käynnissä ohjat tuntumalla. Jotenkin olin viikossa unohtanut miten Hemppa kannattaa verkata. Ravissa päästiin tekemään molemmat suunnat. Jalasta eteen ja pidätteistä takaisin. Liikkui reippaasti eteen mutta hidastuksissa nyki ohjaa vastaan. Eikä mennyt pyöreänä. Laukat mentiin vain vasempaan kierrokseen. Vinkki oli tehdä temponmuutoksia. Tein niitä jo sitä ennen. Löytyi hyvin säätelyä mutta olisi voinut olla paljon rennompikin.

Välikäynneissä tuli käsky nostaa jalustimet ylös. Tottelin tietysti. Tehtäväksi tulikin kunnon tehtävärata. Ravissa siksak-ravipuomien yli ja viimeisten ympäri voltti, siten että ne ylitettiin kahdesti. Puomit olivat pehmoja ja Hemppa ainakin potki niitä estoitta.

Sitten suoralla käyntisiirtymä ja käynnistä laukannosto. Laukassa päädyssä kaarella kaksi ristikkoa. Meillä näppärästi 4 askelta väliin. Kulmassa raviin. Ravissa pitkällä sivulla väistö sisään ja takaisin uralle. Ja sitten sama uudestaan alusta. Ensin pitkään ja hartaasti oikea kierros.

Joka kierroksella tuli suunnilleen yksi korjauskehotus ja suurin osa meni ihan ohi. En tajunnut ja vastailin hähhiä. "Paino on väistön suuntaan." Enkä tajunnut että oliko se liikaa vai liian vähän. Puomeilla piti hidastaa vatsalihaksilla ja kääntää ulkoavuilla. Huolehtia taivutus kuntoon. Minä kun kuvittelin että perä on jo valmiiksi liikaa oikealla. Ope kaipasi näemmä kaulaakin mutkalle sisään. Harmi vaan että Hemppa käänsi pelkän kaulan ja lapa karkasi. Ei tullut minun mielestäni hyvä. Oikeassa kierroksessa oikein mikään ei ollut letkeää. Laukassa rennommat kädet. Se oli tunnin paras vinkki ja auttoi kaikkeen.

Kertaalleen nousi väärä laukka. Ja kerran jäätiin ensimmäisestä ristikosta kauas. Venyi silti neljään. Ope kaipasi paikkaa lähemmäs. Rupesin suotta säätämään ja tuli kertaalleen sitten lähes 5 ja ravisähellyksellä yli. Muut hepat olivat virtaisia ja riekkuivat vähän omiaan. Puomitkin kolisivat. Olin positiivisesti yllättynyt miten hyvin Hemppa käyttäytyi. Yksi sivupotku sangen alkutunnista. Ratsastin siitä eteen eikä enempiä tullut.

Väistöihin olisi ollut kiva käyttää enemmän aikaa mutta tila esteiden välissä loppui kesken. Tuntui että perä karkaili. Väisti kuitenkin helposti. Rennoimmillaan oli alkuun väistöissä.

Vasen kierros ei tuonut autuutta. Pikemminkin vertyminen lopulta. Ravi rupesi pyöristymään. Laukassa hukkasin paikkasilmäni ristikoille. Ei silti taidettu pudottaa mitään. Valmistele siirtymä laukasta raviin huolellisemmin. Yritin muistaa valmistella nostotkin mutta kummasti aina unohtui. Alkutunnista olisin halunnut sooloilla enemmän omiani ja vaihdella suuntaa tai tehdä välillä käyntiä. Pieniä käyntipätkiä sain sullottua väleihin välimatkojen tasailun puitteissa. Pelkäsin että selkäni suuttuu harjoitusravista pahasti. Enemmän tuntui kuitenkin lonkissa.

Sitten sai laittaa jalustimet takaisin jalkoihin. Tultiin vielä linja pystyltä jumpparistikoille. Kysyin että tarviiko laittaa jalustimia. Ei tarvinnut, joten tulin ilman. Pystyn korkeus oli luokkaa 50 cm. Kaksi kierrosta putkeen. Ensimmäinen oli ihan siisti, 5 laukkaa väliin. Toiselle kierrokselle kiihtyi vaikka yritin himmailla. Hemppa meinasi mennä neljään mutta sain sullottua viidennen. Jumpalle vaihtui sitten laukka vääräksi. Korjasin vielä. Jalat rennoiksi alas. Meinasi vetää suonta.

En jaksanut laskea jalkkareita vaan kevensin loppuravejakin ilman. Vähän meinasi olla rankkaa ja hivutin käyntipätkiä väliin. Hempan kiihtyessä oli helpompi ottaa käyntiin kuin keventää hitaammaksi. Mutta nyt rupesi rentoutumaan ja ravasi jo kaula kaarella.

Ihan hauskat tehtävät. Oltaisiin kyllä tarvittu puolen tunnin koulutunti alle. Nyt kääpiömäinen estekorkeus ei haitannut. Jalustimien kanssa olisi saattanut turhauttaa.

Ope kommentoi että ratsastan Hemppaa hyvin ja huomaa kyllä että meillä on pidempi yhteistyö takana. Minun mielestäni tänään ei edes mennyt mitenkään kovin mairittelevasti. Tahtoisin oppia ratsastamaan niin että Hemppa pysyisi vielä rennompana ja nykimättömämpänä. Vaikka se kovin kiltti onkin niin silti tulkitsen siitä että purkaa stressireaktioita ratsastajan selästä poistumisen jälkeen. Hieroo päätä jalkoihin. Josta tulkitsen että ratsastus on sille stressaava tilanne.

Ongelmia:
oikea kierros oli aika kankea aluksi
yksi sivupotku
kaksi väärää laukkaa

Parannusta:
ei kieltoja eikä pudotuksia
ei tullut kylmä
oli yllättävän helppo olla kyydissä ilman jalustimia
ei säikkyjä tai loikkia vaan hyvää käytöstä

Pekka ja Anu videoivat tuntiamme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora