tiistai 12. marraskuuta 2019

Sittenkin kohti takareita!

Tiistaina jatkettiin kouluratsastusharjoituksia Heponiityssä, tällä kertaa 4 ratsukon ryhmässä. Minä sain Sakun ja ulkona tihutti. Pari astetta plussalla.

Tänään pyörittiin käytännössä koko tunti keskiympyrällä loppuverkkoja lukuun ottamatta. Tunnin aikana taidettiin mennä molempiin suuntiin kertaalleen uraa pitkin ympäri ravissa. Ei ollut siis kulmientreenauspäivä.

Alkutunnin muka tein ja pyysin kovin kevyesti. Käytännössä ei tapahtunut juuri mitään. Taivutus sisään. Väistö ulos. Sisätakajalka alle. Pohkeesta eteen. Muista puolipidätteet. Kunnon väistöaskeleet ja huolellinen taivutus. Onneksi ope huomautti ettei väistä. Osasin toimia. En tiedä mitä itse kuvittelin tapahtuvan.

Taisi olla ennen raveja kun tehtiin etuosakäännöksiä. Aloitin omaan tapaani juosten kustulla. Pidätteet paremmin läpi. Mutta parani.

Sitten samaa väistämistä ravissa. Tässä kun ope puhui että tämä valmistelee takareita varten niin siitä jotenkin sisuunnuin. Tänään sain käteni pidettyä paremmin ja herkempinä. Mentiin kivan aktiivista ja isoa ravia kuitenkin kiirehtimättä tai jännittymättä. Taivutuskin pysyi tasaisena. Tai niin ainakin kuvittelen. Eikä vasemmassakaan kierroksessa juostu.

Tultiin molemmat suunnat. Oikea oli taas helpompi. Ulko-ohjan tuntuma oli hankalahko juttu pitää. Tehtiin myös ympyrän pienennyksiä ja suurennoksia. Vähän meinattiin olla kaverin hännässä eikä hidastus ihan aina toiminut kuten halusin. Jossain välissä tosiaan käytiin kierrokset uraa pitkin. Vähän turhan lujaa mutta kulmiin enemmän taivutin kuin jäin vetämään ja hidastamaan. Ei ihan päästy syvälle mutta suht asiallista.

Mentiin ohimennen myös laukat. Useampi kierros ympyrällä. Nyt en panikoitunut enkä jäänyt vetämään. Pysyttiin 85 % reitillä. Vasemmassa kierroksessa valui sisään. Tuntui että ratsastin kuten kisoissa ja yritin peitellä virheitämme. Vaikka ope on haukansilmä niin kuvittelen onnistuneeni ainakin jotenkuten. Oikeassa kierroksessa meni pidätteetkin välillä läpi. Mutta kumpaankaan suuntaan ei baanailtu holtittomasti. Rentous ja pyöreys kyllä hukkuivat. Tehtiin laukassakin hitunen ympyrän pienentämistä.

Harjoitusravissa laukkojen jälkeen meinasi alkuun olla vauhdikasta ja holtitonta. Tuntuma meni epätasaiseksi. Tajusin että jotain on tehtävä ja pian. Meni ehkä 1,5 kierrosta ja tajusin höllätä kädellä. Enemmän siimaa, pehmeämpi tuntuma. Ja kun minä myötäsin niin Sakukin myötäsi. Sen jälkeen kuunteli pidätteet istunnalla (lähes joka kerta). Jahuu!

Nyt ympyrän suurennokset ja pienennykset menivät paljon helpommin. Muistin pidätteet mutta Saku sai myös edetä. Tuntui että kuuntelee.

Lopuksi tehtiin sitten myös ne takarit. Yhä menin vähän puihin. Päätin jo että ennemmin käännän vain kun jään tappelemaan pidätteiden kanssa jos ei hidasta. Tehtiinköhän yhdet vai kahdet per suunta. Nyt skarppasin taivutusten kanssa ja siltä osin oli ok. Yhä taisi tehdä vähän ison kuvion ja lopuksi piti pyytää vielä väistö. Kuulemma huomattavasti parempi kuitenkin kuin viimeksi. Ehkä kuskia vähän auttoi omat salatreenit. Pitäisi tunnilla yhä tehdä niitä parin askeleen käännöksiä. Vasta lopuksi tajusin viimeisen suorittaessa siirrellä Sakun jalkoja edestä ja takaa sivuille. Auttoi. Ja muuten niin vino käyntikin rupesi tulemaan myös oikean ohjan tuntumalle.

Loppuraveissa Saku kulki rentona. Sangen lujaa. Pidin omat käteni matalalla lähellä harjaa. Mutta auttoi näemmä hummaa pitämään päänsä alhaalla. Oikeassa kierroksessa kuunteli pidätteet paremmin. Voisin yrittää hallita jokaisen askeleen eikä joka kolmattakymmenettä.

Kaarrossa ope namitti Sakua ja minä käytin vasenta jalkaa harjan yli. En ole kovin notkea tekemään sitä rauhallisesti. Mutta Saku ei jännittynyt, joten ei tehty tänään enempää.

Ongelmia:
välillä pidätteet eivät menneet läpi enkä saanut vauhtia pois
takareissa yhä vähän kauhistuin ja kohmetuin
kuskin pitäisi kantaa kätensä vielä lähempänä toisiaan

Parannusta:
Saku ei pahemmin tuijotellut
ei juossut alta
osasin olla pitkiä pätkiä vetämättä
harjoitusravissa tuli kivasti pidätteistä takaisin
laukat olivat yllättävän hallittuja
takarit paremmin kuin viimeksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora