maanantai 18. marraskuuta 2019

Jalustimetta ja vähän muutakin istuntasäätöä

Maanantaina olin vielä Oulussa, joten töiden jälkeen tunnille. Aurinko laski jo kolmen jälkeen, joten oli säkkipimeää. Lunta oli vielä mutta keli nollassa. Viimeiselle tunnille kuudenneksi, ratsuksi tietysti Hemppa. En jaksanut laittaa kannuksia kun mielestäni kulkee ihan samoin ilmankin.

Humma oli vielä pihatossa ja tuli sisältä portille huhuilemalla. Muutamana viime päivänä olen lisämotivoinut porkkanalla.

Alkukäyntien jälkeen tuli ohje ratsastaa käynnissä mahdollisimman pitkälle kaulalle eteen alas. Tämän piti olla meidän bravuureita mutta silti kerin ohjia tarpeettoman paljon. Halusin että humma on tuntumalla. Oli epätasaisella sellaisella. Sitten ravissa sama juttu. Pohdin että osin tämä on myös luottamusharjoitus. Meni suht ok ja vähän tasoittui. Lisää ravia, kaipasi ope. Ei silti tullut ihan tasaiseksi.

Välikäynneissä nostettiin jalustimet ylös. Lisäksi viriteltiin raippa käsien väliin peukkujen alle. En ole varma olenko ratsastanut ennen näin. Sain vaihdettua kouluraippani lyhyempään malliin.

Hemppa ei meinannut ymmärtää hommassa mitään järkeä ja jännittyi kulkemaan pää ylhäällä. Itsestäni tuntui että käteni lukittiin hartioista yhteen. Mutta tiedostin myös että tämä on loistavaa treeniä etäälle karkaaville käsilleni ja tein ihan vapaaehtoisesti. Ensin käyntiä, sitten ravia ja lopuksi siirtymiä. Hemppa oli pitkään jännittynyt. Lopulta tein vähän ympyröitä ja lopulta taivuttelu auttoi. Totesin että tässähän sitä harjoitellaan jos ei heti suju. Ja olin mielissäni että alla oli tuttu ja turvallinen Hemppa.

Jälkimmäinen eli vasen kierros oli sekin aluksi hankala. Samoja ongelmia eli jännittyi heti kun yhtään otin ohjasta. Pelkkiä istunnan pidätteitä ei kuunnellut. Open ohje oli ettei saa jättää puolitiehen vaan pidäte läpi ja hidastetaan kunnolla. Hemppa olisi halunnut jolkotella lujempaa. Mutta kun vaadin hidastukset kunnolla ja pääsin ratsastamaan jalalla eteen niin meno tasoittui. Siirtymistä tuli vasta kelvollisia mutta parempaan päin kuitenkin. Lopuksi ravista rupesi tulemaan sangen hyvä ja ryhdikäs. Kummasti se ratsastaminen auttaa!

Ennen laukkoja sai halutessaan ottaa jalustimet takaisin ja poistaa raipan käsien välistä. Jalustimien annoin olla ylhäällä ja yritin aloittaa raipan kanssa. Luovutin kuitenkin noin puolen kierroksen jälkeen kun ruuhkaohjaus oli hankalaa. Kuviona siis päätyihin ympyrät, joissa käytettiin ravissa. Muualla laukkaa. Laukka kunnolla eteen ja raiteilleen kävi käsky. Tuntui hyvältä mutta ehkä sitten oli vielä työstämistä. Pidätteet tulivat nyt aika hyvin läpi ja ratsastin lisää pontevuutta. Yritin myös vahtia lapoja. Hemppa tuntui kevyeltä ja pyöreältä. Ravissa oli vähän epätasaisuutta ensimmäisillä askelilla mutta ravipätkistäkin tuli aika hyviä. Jalustimettomuus ei haitannut yhtään.

Sen verran nössöilin että loppuraveihin otin jalustimet takaisin. Ehdittiin ravata vain toiseen suuntaan ja oli aika hyvä. Ei nykinyt. Sitten piti päästää taas pidempää ohjaa ja pysyi yhä tasaisena.

Oikein kiva tunti taas. Sopivasti haastetta ja onnistumisia. Hyvin heiluteltu vähän mukavuusalueen reunalle.

Tänään vein Hempan tunnin jälkeen suoraan omaan ulkokarsinaansa ja purin siellä. En tiedä johtuiko valoista vai iskikö vainoharha. Hempan vasen silmä näytti jotenkin siniharmaalta. Jäin pohtimaan että näkeeköhän se kunnolla.

Ongelmia:
raippa peukkujen alla meni aika jännittyneeksi

Parannusta:
ei säikkyjä
ei kiukkuja, pukkeja yms.
kuskin selkä ei suuttunut ravitöyssyttelystä pahasti
Hemppa parani kivan kevyeksi ja lennokkaaksi
oikein kiva tunti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora