sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Ohjattu yksityisläpiratsastus

Olin kovin mielissäni että meidät otettiin Hempan kanssa vielä erikseen kouluoppiin. Yksityistunti ja aiheena vain läpiratsastus. Sitähän se humma taisi olla vaillakin. Lämmintä oli yhä päälle +15°C ja loppukäyntejä lukuunottamatta tarkeni hyvin t-paidassa.

Oltiin lähes koko tunti keskiympyrällä. Rauhallinen aloitus käynnissä. Ensin vähän pidemmällä ohjalla. Taivuttelin. Tänään opelta tuli hyviä täsmäohjeita. Kaulan liiallista mutkautumista piti tarkkailla. Välillä asetusta ulos. Hemppa ei ollut ihan tasainen mutta yllättävän rento ja pyöreä.

Kevyessä ravissa sama juttu. Pääosin kulki nätisti mutta välillä vähän nyki. Kuulostelin hevosta enkä prässäillyt. Nopeat pohkeet. Pyöriteltiin molemmat suunnat, ihan ok.

Laukka ei noussut kauneimmin ja saatiin nosto sakkona uudestaan. Vasen laukka oli yllättävän pyöreä mutta aavistuksen nelitahtinen. Mentiin reippaampaa kuin mitä Artsi antaa mennä. Aktiivisuutta lisää. Pyörittiin ensin pitkään myötälaukassa ja sitten pyöräytettiin lyhyen lävistäjän kautta keskiympyrälle vastalaukkaan. Hemppa piti vastalaukat hyvin ja molempiin suuntiin vastalaukka paransi myöhemmin lävistäjän kautta takaisin otettua myötälaukkaa. Tänäänkin oli enemmän kiinni vasemmassa ohjassa muttei lähellekään niin pahasti kuin viimeksi kouluverkassa. Oikea laukka rullasi vasempaa paremmin. Ympyrällä oikeassa myötälaukassa piti pitää vähän suorempana. Laukoissa oli yllättävän helppo (ja kevyt) istua.

Lopuksi vielä harjoitusravia. Kopisteltiin vähän lisää eteen ja irtosi aika hienosti. Ei tarvinnut käyttää (koulu)raippaa yhtään. Lopulta ope pyysi vähän korkeampaa muotoa. Hemppa skarppasi ja ope kommentoi että tämä riittäisi ykköstason helppoon A:han hyvin. Kuskilla oli jo istumista isossa ravissa. Yllättävän helposti silti meni. Lopulta rupesi tuntumaan rankalta. Ennen kuin mutisin mitään niin sain luvan keventää ja päästää Hempan vähän pidemmälle kaulalle. Siitä tuli kommenttia että tämä olisi helppoon B:hen oikein hyvä muoto. Hemppa tuntui hyvältä ja kuski oli oikein hyvällä tuulella läpi tunnin.

Oli oikein hyvä ja hyödyllinen tunti. Tästä tuli myös onnelliseksi. Hempalle tuli vähän hiki.

Omgelmia:
en kuullut ihan kaikkea opetusta
alkuun ratsu oli epätasainen
laukat olivat alkuun nelitahtisia

Parannusta:
ei muuta juntturointia kuin ohjien nykimistä
oli laukoissa yllättävän pyöreä
vastalaukat paransivat menoa
lopuksi tuli makeaa ravia
kuski osasi olla prässäämättä liikaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora