lauantai 22. syyskuuta 2018

Takkulan maastoesteiden ensimmäinen tunti olikin koulua ja miniesteitä kentällä

Lauantaina päädyin uusien maastoestekavereideni kanssa Lahteen, Takkulaan testaamaan paikan maastoesteet. Luvassa 2 x 1 h ratsastusta ja lounas, 100 euroa. 5 hengen ryhmä. Ope ei ollut jakanut meille ratsuja etukäteen vaan käytiin esittelykierros tallissa. Mielenkiintoisimmalta vaikutti musta FWB-tamma Klara. Ihan positiivisen oloinen eikä jättisuuri. Kuulemma heiluttelee päätään mikäli kuskilla ei ole vakaa tuntuma.

Humma oli n. 165 cm korkea eikä pitänyt ihan kaikista hoitotoimenpiteistä. Ei kuitenkaan tehnyt mitään luimimista kummempaa. Alkuun oli vähän hankalaa kun kaikki oli hukassa, onneksi apua sai pyytämällä. Bootsit etusiin, ei muita suojia. Ohje oli että kannukset voi laittaa ja esteraippa on ok niin otin koko varustuksen.

Ensimmäinen tunti mentiin kentällä. Etukäteen luulin että oltaisiin vain hypätty maastossa. Tämä oli lopulta aika samanlainen tunti kuin Niinisalon ratsastustaitojen toteaminen. Koulua alle ja vähän hyppyjä loppuun.

Klara oli alkuun ihan tasainen. Tosin kulki turpa oikealla ja pää vinossa mikäli en puuttunut. Ei nykinyt ohjia ja muoto oli pääosin ihan asiallinen. Ensin vähän hidas. Tultiin siksak-väistöjä ensin käynnissä, sitten ravissa. Myöhemmin nostettiin heti raviväistöstä laukka. Kovin paljon kommentteja ei tullut. Humman kiihtyessä laukoista meni hetki että tasoittui ravissa taas tuntumalle ja lakkasi nakkomasta niskojaan. Väistöt kuvittelen menneen ihan ok.

Välikäyntien jälkeen tultiin toisella sivulla kahta ravipuomia, toisella yhtä laukassa. Päätyihin ympyrät. Ravipuomit menivät ihan asiallisesti, tosin ravissakin meinasi vähän kiihtyä. Laukkapuomille kiihtyi ihan kunnolla ja veti pitkällä loikalla yli. Opelta ei tullut juuri muuta kommenttia kuin että ravi pitää saada rauhallisemmaksi ennen laukannostoa. Se onnistui mutta laukkapuomin ylitys ei parantunut. Kaarteessa ennen puomia pudotti useamman kerran raville mutta uudessa laukassa oli taas vauhtia. Liian lyhyillä ohjilla laukka lakkasi nousemasta. Tähän tuli ohjeeksi enemmän ohjaa. Se auttoi.

Sitten hypättiin ensin yksittäistä ristikkoa. Sama kiihtymisongelma tässä. Älä ylimyötää, siinä raippakin nousee, tuli ohjeeksi. Kysyin että pitäisikö tuohon estettä kohti kiihtymiseen puuttua mutta ohje oli että ei haittaa tämän kokoisilla esteillä. Kädet piti pitää aloillaan lähellä harjaa. Sain kädet pidettyä paremmin mutta Klara rupesi nyhtämään minulta ohjia käsistä hidastusyrityksistäni.

Tehtävää vaihdettiin ja tultiin ristikko ensin oikeasta kierroksesta ja toisen päädyn kautta pysty-okseri -linjalle. Lähestyminen ok, kiihdytys ristikolle. Ohjien nyhtäminen ja kuski etukenossa. Laukan vaihto ja hetki hallitusti. Sitten säntäys pystylle, kiihdyttelyä ja kiemurtelua okserille. Yli siitäkin ja kanttailua oikealle. Lisää ohjien nyhtämistä. Toinen kierros ei ollut juuri parempi. Olisin kaivannut täsmäohjeita. Nyt tuntui aika holtittomalta ja juuri siltä selviytymiseltä. Esteet olivat todella pieniä, max 60 cm.

Taidettiin ottaa vielä hetki hölkkää ja lopuksi käytiin maneesin takana kävelemässä vesiesteen läpi. Näissä ei mitään kummallista.

Eipä tämän tunnin jälkeen tehnyt mieli paukutella henseleitä omilla taidoillani. Ehkä ihan hyvä ettei menty suoraan maastoesteille, ties mitä siitä olisi tullut. Toki olisihan se saattanut mennä ihan hyvinkin. Enkä tiedä olisivatko isommat esteet parantaneet humman keskittymistä.

Kotona selvisi että Klara on Hempan sisko samasta isästä. Ei hirveästi samaa. Ja Klaran emä taas on Assin sisko samasta isästä.

Ongelmia:
halusi kulkea pää vinossa
kiihtyi laukassa
jarrutusyrityksistä nyki ohjat käsistä
oli välillä vähän holtitonta
esteet olivat pieniä
oli aika tuulista

Parannusta:
sileällä suht tasainen
kaikesta yli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora