maanantai 12. toukokuuta 2014

Tuplatunti Hoolla


Maanantaina sumplittiin aikatauluja taas vähän uusiksi niin pääsin istumaan oman tuntini Harmonian selkään vasta juuri ennen estetuntia. Pitkästä aikaa hepo taas ynisi jonkinlaisen tervehdyksen kun menin tallille. Jotain hirnumisen ja hörinän välimaastosta. Hoitaessa jos vähän äkäili niin lähistöllä oli lisäkseni tarpeeksi auktoriteettia pitämään ratsu ruodussa.

Koulutunnin piti taas tuuraaja. Tällä kertaa olin siitä hyvin mielissäni. Sopivasti patistusta kuskille. Aiheena ensin käynnissä etu- ja takaosakäännöksiä. Etuosakäännöksistä ei kovin ihania saatu. Takaosan ympäri kääntäminen oli mielestäni helpompaa. Mutta puuttui täsmällinen palaute. Lopuksi kun rupesi sujumaan niin en ole ihan varma että menikö hepan jalat ihan kuten piti vai tuliko takasille askellusta jopa taaksepäin.

Kommentoin että takaosakäännökset ovat helpompia koska kaikki ratsastus on hevosen etuosan kääntelyä ja takaosa tulee mukana. Tämä tulkattiin siten että tehtiin takaosaa alletuovia harjoituksia. Eli ravi-laukka-ravi siirtymiä open laskiessa kolmeen. Aavistuksen löysät laukannostot mutta kumpaankin suuntaan taisi nousta joka kerta oikein. Kivasti hepo tuli kuulolle vaikka hetkittäin yritti vähän kiihdyttää. Välillä ennakoin itse siirtymiä. Mutta hyvin pysyttiin siirtymävauhdissa mukana. Vasempaan kierrokseen takaosa luisui taas sisään. Tulipa kertaalleen vaihtokin kun vasemmassa kierroksessa hepo oli ihan lapa ulkona ja ulkopohkeella yritin suoristaa. Hoo vaihtoikin oikeaan laukkaan.

Loppuravit oli aika pitkät. Mutta olinkin yllättynyt laukkatehtävän jälkeen kun kello oli vasta niin vähän. Kuvittelin että tunti olisi jo mennyt. Hepo ei tässä vaiheessa ollut vielä hikinen. Ei ole tehnyt kunnolla töitä oli open lisäksi oma arvioni. Vaikka takaosa oli kuulemma notkistunut hyvin.

Välikäyntejä tuli lähemmäs parikymmentä minuuttia. Äkkiä vilahti sekin aika. Muut tuntilaiset kasasivat jumppasarjan (4 estettä) ja pari erikoisempaa estettä.

Alkuverkat oli lopulta aika ripeät. Menin ohjat vähintään semintuntumalla koska Hoo liikkui mielestäni eteen mutta ongelma on yleensä pikemminkin takaosan mukaan saamisessa. Yritin myös keskittyä siihen ettei liirailla ulos. Tänään käännyttiinkin paljon paremmin.

Ekat hypyt otettiin okserille (ensin pienempänä) ja siltä käännyttiin jompaan kumpaan suuntaan. Semiok.

Sitten hypättiin jumppaa ja meni ihan ok. Mitä nyt laukat vaihtui vääriksi ja välillä sisääntulo oli ihan mistä sattuu. Mutta hyvin hepo sijoitteli jalkansa ja yli päästiin. Yksi pudotus taisi tulla pikkuristikolle. Video kavaltaa että eihän alle 80 cm esteillä hepan tarvi edes hypätä.

Tynnyreistä yli, kuskilla katse menosuuntaan.
Ratsun herkkä väri ei pääse oikeuksiinsa.
©Krista

Tämän jälkeen loikittiin erikoisemmat esteet. Tynnyriä ei katsonut, eikä porttiakaan. Taas muutamat ponnistuspaikat meni hukkaan ja rämmittiin mistä sattuu.

©Krista
©Krista
Kankussa vähän kuraa.
©Krista
Lopuksi vielä rata muiden odottaessa ulkopuolella. Jumppa, tynnyri, tynnyri, portti ja okseri. Alkuun voltteiltiin ja hepo tuli sillä paremmin kuulolle. Ekalla tynnyrihypyllä tuli toivottu vaihto, jälkimmäisellä ei. Mutta hepo vaihtoikin sitten kaarteessa. Sangen siististi ja tasaisesti vielä (ks. video). Portille mentiin ehkä vähän tarpeettoman lujaa (pitkänä) ja sen jälkeen oli hankaluuksia kääntää okserille. Tie levähti ulos mutta sinne mentiin ja päästiin yli.

Porttieste ja kuski ainakin tietää minne jatketaan.
©Krista
Itsekin olen samaa mieltä että rupeaahan tämä pikkuhiljaa sujumaan. Kunhan ponnistuspaikat saa kohdilleen, muutamista vinoonhypyistä pääsee eroon ja takaosan saa alle ja laukan silti rullaamaan niin palaset rupeaa olemaan pinossa.

Loppukäynnit käytiin kävelemässä maastossa. Ei ongelmia vaan oli tosi rauhassa.

Ongelmia:
pyydän pohkeilla liian tiuhaan
tuijotteli kun pihaan tuotiin heppa
esteen jälkeen voisi päästä paremminkin suoraan
muutaman kerran pudotteli raville kun lyhensin

Parannusta:
ei yhtään katsellut tynnyreitä
ei ollut pahoja kääntämisongelmia

Videokooste:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora