perjantai 30. marraskuuta 2012

Hevosen kuuliaisuutta ilman jalustimia


Tänään Valma taisi luulla maastolenkin jälkeen että hommat on hoidettu. Pääsi välillä takaisin pihallekin että sain rauhassa siivota. 3 tuntia ehti hepo huilia välissä. Sitten oli oman tunnin vuoro. Luvassa tänään koulua. Hitusen harmitti että ekalla tunnilla oli vain 4 ratsukkoa, meitä taisi olla 9. Lisäksi maneesissa oli pari itsenäisesti menevää. Otettiin vähän varaslähtö ja menin ratsaille jo kun edellinen tunti teki vikaa tehtävää.

Ehdin siis tovin jo ravaillakin ennen meidän tunnin alkua. Valma oli kuuliainen ja energinen. Tehtävät aloitettiin ravaamalla lamppurivien alla suoraan. Hevonen piti asettaa sisään. Eli siis muutama metri uran sisäpuolella. Asetukset oli vähän vaisuja mutta omasta mielestäni päästiin suht hyvin suoraan.

Sitten nostettiin jalustimet ylös ja otettiin laukka mukaan. Taas vähän jännitti. Päätyihin voltit ravissa ja lamppurivin alla laukannosto. Kumpaankin kierrokseen nousi myös vääriä laukkoja. Se vähän yllätti. Näemmä se vasen laukka ei sitten kovin paljon huonompi ole. Arvelin ihan oikein että Valma innostuu tehtävästä. Ravissa meni jarrut vähän epäkuntoon ja vauhtia oli reilusti. Laukannosto epäonnistui jos sisäpohje ei ollut kunnolla läpi. Ope sanoi että väärä laukka nousee yleensä jos ulkotuki puuttuu, sisäpohje ei ole läpi tai ratsu on asettunut väärään suuntaan. Meille valitsin siis tuon vaihtoehdon sisäpohje. Välillä sitä piti aika nasevastikin naputella läpi. Siitä hepo sitten väisti. Saatiin vielä ekaan suuntaan (oikea) sakkokierros: pitää tulla suorana nostoon ilman väistöaskelia. Kunnon keskittymisellä parani. Omasta mielestäni hepo silti ravissa juoksi vähän liikaa alta.

Jälkimmäiseen suuntaan (vasen) ravissa meno vain vauhdittui lisää. Rupesin sitten omin lupineni ottamaan välillä käyntiin. Sekä testatakseni jarruja että nauttiakseni hetken vähän vakaammasta olosta. Tänään tuli ensimmäisiä kunnon ahaa-elämyksiä siitä että Valma kulkee rauhallisemmin kun pohkeet on kunnolla ympärillä. Laukassakin meni siis reippaasti muttei mitenkään holtittomasti. Ravi oli vaikeampaa. Ihanan vähän Valma hötkyili ympärillä laukkaavista hevosista.

Selvittiin kuitenkin tänäänkin tunnista ehjinä ja hengissä. Tällä kuulemma testattiin kuinka hyvin hevoset on avuilla. Meni oikeastaan jopa paremmin kuin olisin arvellut. Valma ei hionnut ihan märäksi, kuskilla taisi olla tänään tukalampaa. Mutta tunnin jälkeen kuski oli taas onnellinen.

Ongelmia:
vääriä laukkoja nousi kumpaankin suuntaan
ilman jalustimia oli aika hutera olo kun hepo kiihdytteli
innostui tehtävästä ja jarrut toimi vähän huonosti
harjotusravi tuntui kuskin selässä

Parannusta:
ei kyttäillyt
ei pukkeja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora