torstai 29. marraskuuta 2012

Parantamassa Rusinalla


En malttanut olla torstaita ratsastamatta. Tuppauduin siis aletunnille. Arvelin mahtuvani ekalle tunnille mutta minut laitettiinkin vasta pätevien tätien kouluryhmään. Meinasin päätyä hyvin lyhyellä varoajalla Easynkin selkään mutta onneksi oli Anne tuuraamassa. Aikaa siihen kun ei tänään ennen yötä olisi ollut.

Listasta puuttui nimeni ja pienen vaihtelun jälkeen mulle päätyi Rusina. Mikäs siinä. B-vaihtoehto ois vissiin ollut Eemeli. Rusinalla en taas vähään aikaan ole mennytkään. Ja tämä oli yhteensä vasta neljäs kerta. Mielessä kuitenkin oli edelliskerran keljutus.

Tallissa hepo vähän äkäili satulalle ja heilutti päätään aikamoisesti uhkaillenkin kun kiristin satulavyötä. Muuten oli mukava. Tunnille meitä tuli ruhtinaallisesti vain 4 ratsukkoa. Maneesin mittari näytti tänään -7 (kotona -12). Jäätiin maneesin takapäätyyn, toisessa päässä oli muutama muu heppa.

Alkuverkoissa sain Rusinan yllättävän kevyeksi käynnissä. Pyöristyi suht helposti. Ravissa turpa nousi ja vaikka yritin mitä niin hankalaa oli. Jäätiin suht pian volttikahdeksikolle, jota mentiinkin sitten lähes koko tunti.

Oikeaan kierrokseen ravissa hepo hetkeksi ennen suoristusta pyöristyi. Vasempaan kierrokseen ei sitten millään. Voivottelin opellekin etten osaa. Saatiin pariin otteeseen apua ihan kädestä pitäen. Eli ope tarttui meidän ohjiin ja juoksi vierellä. Silloin Rusina napsahti samantien pyöreäksi. Ekalla kerralla kun ope päästi irti niin vaikutus katosi. Tasainen ulko-ohjan tuki. Pohkeella enemmän eteen. Pidä suorana ja aseta. Sisäpohje. Pidä ulkoa kaula suorassa. Älä myötää jos ei ole aihetta. Yritin kovasti. Kädet väsyi vaikka niin ei kuuluisi tapahtua. Ope tuli uudelleen apuun ja tällä kertaa hepo pysyi oikeinpäin vaikka ope irrottikin. Jee! Sitten oli ensimmäisen levähdyksen aika. Oikean käden sormet oli aika jäässä.

Ei taidettu nostaa jalustimia ylös vielä tässä vaan jatkettiin kevyessä ravissa. Ensin pari ympyrää (volttia) kerrallaan, sitten yksi. Käynnissä pienet hetket hepo meni nätisti, mutta nyt myös ravissa. Ennen laukkoja nostettiin jalustimet ylös. Unohdin hyvin nopeasti että jotain puuttuu. Toisella puoliskolla ravia, toisella laukkaa. Laukkaa kaksi kierrosta putkeen. Meni aika kivasti. Ensin vasemmalle ravia, oikealle laukkaa. Laukassa oikeassa kierroksessa piti työskennellä että sain asetuksen läpi. Muuten meni suht kevyenä ja pyöreänä edestä. Siirtymät raviin ois voineet olla nätimpiäkin. Alkuun ravissa intoili ja nosteli itekseen laukkoja. Rauhottui parissa kierroksessa.

Sitten sama toiseen suuntaan. Vasen laukka nousi myös hyvin. Tähänkin suuntaan eka kierros ravissa yritti itekseen laukkaan. Mutta laukka tuntui helpommalta. Pikkusen lisää laukkaa oli toive. Pientä viilausta mutta ei pahoja vikoja. Väliin huilaus ja lopuksi yhdistettiin nämä. Kaksi kierrosta laukkaa ja ravin kautta vaihto toiseen suuntaan. Eli laukassa muuten paitsi joka toinen suoristus ravin kautta. Onnistui edelleen kivasti. Oikeassa kierroksessa välillä vähän karkasi ulos suoristuksen jälkeen. Lopulta mentiin aina kierros ja vaihto. Siirtymät raville oli vähän vyörymistä ja ravi juoksemista mutta uusi laukka nousi helposti. Välillä vähän löysästi mutta aina oikein. Kiva oli että ite tiesin hyvin miten meillä meni. Ope arveli välillä että Rusina nosti laukan ite mutta tiesin nostaneeni sen. Ohjat oli välillä kuulemma aavistuksen pitkät mutta ihanaa oli että hepo oli pyöreä eikä yhtään raskas edestä.

Loppuraveiksi laitettiin jalustimet takaisin. Ohje oli mennä uran sisäpuolella suoraan kun tähän asti pyörittiin koko tunti. Meillä jotenkin levähti pakka ja ratsun turpa nousi. Taas yritin kaikenlaista mutta ihan hyvää ei tullut. Kuulipa hepo vielä seinästä jotain suhinaakin ja vähän kiihdytteli. Sain sen kuitenkin lopuksi vielä oikeinpäin ennen kuin siirryttiin käyntiin. Ope kommentoi meidän tuntia että sehän ei ollut yhtään hullumpaa. Tosiaan paras tunti Rusinan kanssa tähän asti. Ihan autuaaksi en tullut mutta tosi paljon hyvää oli.

Lopuksi vähän käveltiin vielä maasta käsin. Alkuun oli Rusinankin jarrut hukassa mutta hyvin parani. Kivaa oli se että käveli reippaasti.

Ongelmia:
alkutunnista olin etukenossa ja jalat liian takana
asetus oikealle oli hankalahko
vähän vyöryi laukasta raville
loppuraveissa pyöreys katosi

Parannusta:
ei ollut edestä raskas
kädet ei tulleet kipeiksi
laukat nousi oikein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora