sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Koulukisoissa petraamassa ja liikaa vaaratilanteita paluumatkalla


Sunnuntaina oli taas Saaran tallilla koulukisat. Kaikille avoimia luokkia oli 2, K.N. Special (pdf) ja helppo A:0 2009 (pdf). Jälkimmäisen ollessa melko vaikea niin Valman kanssa lähdettiin KN:ään. Etukäteen arvelin että radan hankalin kohta olisi vasemman laukan nosto I:ssä.

Luokassa oli 6 osallistujaa, joista 4 meidän leiriporukkaa. Arvioitu lähtöaika oli n. 10.30. Ennen kisoja siivosin karsinan. Sitten heppa aamuheiniltään sisään kuivumaan. Pihalla +4 ja satoi vettä, ei liukasta. Letitin tällä kertaa karsinassa ja onnistui paremmin. Ei heilutellut päätään. Harjakin oli märkä. 9 lettiä sykeröiksi.

Verkkaamassa käytiin omassa maneesissa. Aika luksusta. Lähes kaikki muut kisaajat taisivat olla säiden armoilla. Suunnitelma oli mennä niin kevyesti että heppa ei hikoa märäksi. Sitä oli paha tarkkailla kun oli sademärkä jo valmiiksi. Ei oltu taaskaan maneesissa yksin vaan siellä oli jo toinen ratsukko. Käynnissä takaosan väistätystä, siirtymiä. Sisäpohjetta läpi. Laukannostoja, pääty-ympyröitä laukassa. Ihan alkuun toimi kun ajattelin rauhallista ravia. Valma jopa hidasti. Sitten iski taas hepan vauhtivaihde päälle ja sai pidätellä sekä ravissa että laukassa.

Vasen laukka nousi huonosti. Ekalla yrityksellä ei tullut laukkaa ollenkaan. Nostin sinnikkäästi kaikki vasemmat laukat I:stä. Jospa se jotain auttaisi. Kävelin pari pätkää välissä ettei väsyisi. Loppuun ratsastin vielä ohjelman läpi. Meidän oma kenraali. Aikamoista kaahotusta. Käynnissä rikkoi raville, nosti väärän laukan I:ssä ja laukasta käyntiin oli aika kamalaa. Sen jälkeen käveltiin vielä vähän ja koska hepo tuntui olevan täpinöissään niin päätin vielä antaa sen laukata vähän ja purkaa liikoja virtoja. Laukassa vauhtia olikin eikä tuntunut auttavan mihinkään. Kierros toisensa jälkeen mentiin reippaasti. Mutta hyvin hidasti äänellä ja istunnalla.

Sitten alas selästä, kasojen siivous maneesista ja taluttaen kisapaikalle. Matkalla tuli Anne vastaan kertoen että meitä kaivataan jo. Mistään ei oltu toki myöhästytty kun kisat oli arveluiden mukaan vartin myöhässä, käytännössä lähes puoli tuntia. Saaran maneesissa mentiin lähinnä käyntiä. Raipan jätin pois heti mennessä. Edelleen sekä ravissa että laukassa oli liikaa vauhtia. Täälläkin hepo nyki ohjia pidemmäksi, en tykännyt.

Aitoihin tutustuminen alotettiin tällä kertaa mennen kulmat käynnissä, muuten ravissa. Tuomaripäädyn kulmia vähän kyttäsi ja puski sisään. Muuten ei pahasti. Ehdittiin kiertää kumpaankin suuntaan kertaalleen ympäri ja olin tulossa käynnissä kohti tuomareita kun saatiin lähtömerkki. Siitä käänsin sitten pois ja pohdin kuviota. Otin kuitenkin ravin päälle ja melko lyhyellä tiellä lähdettiin aloittamaan.

Reippaastihan se meni. Ekalla kiemuralla pelkäsin jo että pysyykö ravissa. Jälkimmäisellä rikkoikin parin askeleen ajaksi laukalle. Tuomari rankaisi hellällä kädellä ja antoi 4,5. Ravivoltit valui ulos ja hepo juoksi alta. Käyntiin tuli kuitenkin suht ok ja pysähdyskin onnistui. Keskiraviin kaivattiin lisää ilmaa kavioiden alle, siitä 6. Oikea laukka nousi säpäkästi juuri missä pitikin ja nostosta saatiin 6,5. Vauhtia oli aika paljon mutta kuvio suht pysyi. Lävistäjällä ei laukkakaan vaihtunut. Etukäteen eniten murehtimani vasemman laukan nosto I:ssä ei onnistunut. Tuli oikea. Otin raville ja pyysin vasenta. Valma hermostui ja pukitti. Vähän tilanteen nollausta ja kulmasta uusi nosto. Vasen laukka nousi ja pääty-ympyrän kohtaan ei tullut enää rokotuksia. Nostosta tuli kolmonen. Ihan ansaitusti. "Nostaa väärän, vastustelua, kävelee." Pääty-ympyrästä 5,5. Mutta lävistäjä päästiin taas vaihtamatta ja laukasta käyntiin oli jo vahvasti sinnepäin. Ravia tuli vain pari askelta. Siitä vitonen. Lopputervehdykseen tulosta taas 6,5, "aktiivisempi käynti, suora ja täsmällinen".

Numerot oli siis kolmosesta kuus puoleen. Alakerrassa vitosesta kutoseen. Oikeiden teiden seuraamisesta tuli kutonen vaikka siinä huomasin tänään useamman mokan. Jälkimmäinen kiemura ei käynyt keskellä eikä jälkimmäinen laukkaympyrä uralla asti. Tuomarin kommentit: "Lupaavan oloinen, näyttävä ratsu. Valitettavasti tänään kovin hätäinen ja jännittynyt. Pyri säilyttämään jalustimet varpailla, nilkka alas ja joustamaan, varo ettei kannus osu kylkeen kun polvesi nousee ylös. Lisää rentoutta istuntaan, puolipidätteitä paljon hevosta rauhoittamaan. Tsemppiä jatkoon! :)" Kovasti olen tuomarin kanssa samoilla linjoilla. Vaikka heppa ei pahinta jännittymistään onneksi esittänyt.

Prosentteja saatiin 55,200 eli paremmin kuin viimeksi. Tällä kertaa ei jääty vikoiksikaan. Palkinnoille tosin pääsi kaikki muut leiriläiset paitsi minä. Talutin Valman taas takaisin ja samat ongelmat kuin viimeksi. Saaran parkkikselle asti päästiin ilman ongelmia. Siinä hepalla nasahti ja rupesi steppailemaan. Esitti hyvin ulottuvan takapotkun kohti kisaamaan tulossa ollutta hevosta/autoa. Onneksi ei osunut! Matkalla omalle parkkikselle nousi niin etu- kuin takapääkin. Ja välissä hyöri ympärillä ravia ja laukkaa. Vähän oli epätoivoinen olo. Ja vaikka kuinka komensin niin ei auttanut. Vasta omalla parkkiksella pääsi pahimmasta pärinästä, sain sen hetkeksi seisomaan ja loppumatka päästiin vihdoin käynnissä.

Tallissa läheltä piti -tilanteet jatkuivat kun Valma karkasi avonaisesta karsinan ovesta käytävälle, lähes liukastui nurin ja paluumatkalla rikkoi satulahuovastaan alalenkin irti. Eli oli siis aivan hilkulla jäädä satulasta kiinni ovenpieleen. Aivan liikaa vaaratilanteita noin viiteen minuuttiin! Näiden takia jäi kisoista vähän halju mieli. Kisaamisen pitäisi olla kivaa ja turvallista.

Meidän kisasuoritus. Aleksei kuvasi, kiitos siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora