keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Tekniikkaa ja tiukkoja käännöksiä estevalkassa


Tälle päivälle oli suunnitelmissa puuhata Valman kanssa jotain jo ennen estevalkkaa. Vaihtoehdot oli maastoreissu Aarteen ja Heron kanssa tai talutusharjotukset Saaralle ja takas. Maastoseura tuli sen verran myöhään paikalle ettei ehditty enää mukaan maastoon. Päädyttiin siis talutusharjotuksiin. Anne tuli mukaan. Mutta tätä ennen tallissa satulavyötä kiristäessä sattui pieni välikohtaus. Valma kiukutteli vyölle ja heilutti päätään, minä heilutin kättäni. Ja hupsista vaan pikkurillini kävi hevosen hampaiden välissä. Ei onneksi purrut sillä mitään vammoja ei tullut. Hepo kyllä huomasi reaktiostani tehneensä väärin. En tahdo uskoa että tahallaan olisi yrittänyt haukata sormesta.

Talutus tehtiin varmuuden vuoksi kahdelta puolelta. Vähän puhisi Saaran parkkiksella. Muttei jälkeäkään riekkumisesta. Nätisti käynnissä käytiin pyörähtämässä autojen takana eikä paluumatkallakaan ollut mitään poikkeavaa. Nyt oli tosin paljon rauhallisempaa kuin yleensä kisoissa. Mikäköhän sen riehumisen laukaisee?

Alkuverkassa ravi säätyi taas ihan kelvosti. Ei yhtä ihanasti kuin 2 viikkoa sitten mutta paljon paremmin kuin viimeksi. Omistaja huikkasi ohimennessä että on ollut tosi tyytyväinen Valman raviin viimeaikoina. Laukassa taas tuntuu toisinaan vain juoksevan alta. Nyt oli alkulaukoissa ihan rauhallinen ja opelta tuli jopa kehuja hyvän näköisestä menosta. Ratsukoita valkassa oli kivasti vain 3, lisäksi maneesissa oli 2 muuta ratsukkoa. Maneesin mittari näytti -6 (kotona -10).

Alkuun hypättiin maapuomeilla höystettyä valkoista pystyä isolla ympyrällä kummastakin suunnasta. Meillä oli tänään aika paljon osumisvaikeuksia puomeille. Valma tahtoi mennä vähän liian pitkänä ja lujaa. Ja kun sitä (vaivoin) lyhensin niin tuntui menevän löysäksi. Alkuun ei kuitenkaan pahemmin sakkokierroksia tullut. Vaan kertaalleen jopa "erittäin hyvä" vaikka omasta mielestäni liirattiin lähestymisessä vähän ulos.

Päivän tehtävät oli aika pientä kääntelyä. Toisaalta olin positiivisesti yllättynyt miten alkutunnin tehtävät eivät suurempia vaikeuksia tuottaneet. Laukansäätely oli vähän hukassa ja muutama väärä laukka luikahti väliin. Omasta mielestäni oli hirveän hauskaa että ekalla kierroksella minä hyppäsin vahingossa yhden ylimääräisen esteen loppuun. Ei näy videolla muuta kuin suoristus vihreävalkoista pystyä (ja kameraa) kohti. Aika tiukka tie siihen tulikin. Neljä hyppyä piti vain tulla.

Sitten hypättiin vähän kolmikaarisen tyyppisesti tehden voltit väleihin. Ja sitten sama käänteisessä järjestyksessä. Kuuden hypyn radassa joutui aivosolut jo aika koville kun mietin takaperoista hyppyjärjestystä. Onnistuin kuitenkin jatkossa muistamaan mitä piti hypätä. Saatiin muutamia sakkohyppyjä. Kertaalleen 2 viimeistä (kun puskin liikaa ylävartalolla) ja sitten viimeistä valkoista estettä. Siinä pielessä oli liika löysyys. Kolmas yritys vasta kelpasi. Omasta mielestäni hankalin este oli keskellä ollut pitkähkö ristikko-okseri.

Lopuksi esteitä vielä vähän nostettiin. Ristikoiden yläpäät metrin kieppeille eli puolen metrin kieppeillä. Pystyt vähän enemmän. Taas sama valkoinen pysty oli ongelmallinen. Ekalla yrityksellä Valma tuskin hyppäsi vaan keilasi sen etusilla kumoon. Vähän äkämystyi muttei edes pukittanut. Seuraava yritys ei ollut juuri parempi. Kolmannella kerralla vihdoin jo hyppäsi sen kunnolla. Vikalla kierroksella tultiin siis kolmikaarinen ilman välivoltteja. Loppuun vähän samantyyppiset tiukat käännökset kuin viimeksi ABC:llä. Eipä Valma kovin hienosti kääntynyt. En saanut laukkaa lyhennettyä. Vyöryi ulos ja pudotti raville. Enkä edes saanut laukkaa heti takaisin päälle. Mutta laukka vaihtui hypyssä ja käännös onnistui. Jälkimmäiselle sama juttu. Nyt tosin ravia ei tullut yhtä pitkälti väliin. Ei saatu ottaa enää uusiksi (en kyllä kysynytkään).

Kommentteja tuli että oikeaa lonkkaa pitäisi saada paremmin auki ettei polvi nousisi kun käytän pohjetta. Nyt siis opekin kommentoi liian syvälle jalkaan valuvaa oikeaa jalustintani. Lopuksi toivoin että voitaisko hypätä jatkossa vesimattoja. Ope vastasi että joo, pitää tehdä erikoisemmista esteistä hepoille rutiinia. Hyvä.

Loppuraveissa Valma oli kiva, ei kiihdytellyt vaan oli aika leppoisa. Tehtiin aika epämääräistä kuviota. Voltteja ja jotain kolmi- ja kuusikaarisen kiemurauran välimaaston sekasikiötä. Eli esteiden välistä kaartoja radan poikki suuntaa vaihtaen. Valmalle ei tänään tullut edes pahasti kuuma. Ehdittiin hypätä ihan mukavasti mutta toisaalta odotteluajatkin oli suht pitkiä. Estekisoihin verrattuna tuntui että tänään meni huonosti. Mutta eipä kisoissa ollut maapuomeja eikä näin teknisiä tehtäviä.

Tallissa huomasin että hepan suupielet on vähän rohtuneet. Helosania apuun. Valma ei taas arvostanut yhtään.

Ongelmia:
äkäily satuloinnissa
laukansäätely, hidastamalla meni löysäksi (tai pudotti jopa raville)
1 pudotus ja useamman kolistelu
sormia ja varpaita vähän paleli
oikea kantapää nousee edelleen, kuulemma lonkkaa pitäisi avata enemmän
säikkyi muita hevosia vähän, jopa tarhakaveriaan Repeä
melko huono osuminen maapuomeille

Parannusta:
ei kekkuloinut
taluttui hyvin naapuriin ja takas

Meidän hyppelyitä, Anne kuvasi.

Pitäisi muistaa kokeilla länkkätyylin pyörittelyjä maasta käsin että väistääkö ne Valman takaset. Treenilistalle päätyi myös laukkakäännökset ja puomityöskentely.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora