perjantai 16. marraskuuta 2012

Erikoiskavaletteja kyttäilemättä ja jälleen onnellinen kuski


Tänään oli taas hartaasti odotettu Valmapäivä. Olin tallilla niin hyvissä ajoin että ehdin katsella puoli viiden tuntia. Samaa kavalettitehtävää tekivät kuin mitä meilläkin oli luvassa. Olin mielissäni kun kavalettien alla oli musta roskis ja kukkapuskat pelokkeina. Kisat kuitenkin tulossa. Olipa siellä vielä lainelankuista ja suorista lankuista tehty innarijumppa. Hepat näytti etenkin sitä jumppaa kyttäävän aika pahasti. Pohdin jo että ehkä ois ollut parempi etten ois nähnyt miten muilla menee. Tallissa Valma oli muuten oikein nätisti mutta kun harjasin puruja sen hännästä niin säikähti jotain (Assia?) ja peruutti ryminällä karsinan takaseinälle. Onneksi osaan olla seisomatta takana. Satulavyön kiristykselle luimi.

Kelinä oli +2 ja ratsukoita meidän tunnilla 6. Kuvittelin olevani myöhässä mutta harvinaista kyllä tunnit oli vähän aikataulusta jäljessä. Minuutin yli puoli olin maneesissa ja edellinen tunti oli vielä hyppäämässä kavaletteja. Kävelin alkukäynnit samaan aikaan kuin edelliset meni loppukäynnit. Arvelen että Valmalla oli eilen vapaa. Tänään ei ollut yhtä herkkänä ravisäätelylle kuin keskiviikkona. Tehtiin temponmuutoksia ja taivuttelin ympyröillä. Epätavallisen paljon puski oikeaakin pohjetta vastaan. Eka kommentti opelta oli että ravi on alitempoista kun jarruttelin ettei mennä ponin yli. Vähän turhauttavaa oli semmonen kommentti. Mutta nyt pidin mutinat sisällä. Alkuverkassa hitusen testailin kääntämistä. Ihan kelvosti meni.

Alkuverkoissa laukattiin melko pitkät pätkät kumpaankin suuntaan. Pääty-ympyröillä vähän eteen, pitkillä sivuilla lyhentäen. Kovin hyvin Valma ei lyhentänyt. Muistin kuitenkin ajatella takajalkojen päälle istumista ja pohkeita tuntumalle. Enkä vaan vetänyt. Taas tuli uusi asia. Hepo laukkaa vinossa peräpää sisällä. Senkin olisin voinut ite aiemmin tajuta mutta eipä ole tullut mieleen. Ope käski siirtää etuosaa takaosan eteen. Ajattelin avoa ja taisi ainakin parantaa menoa. Tämän jälkeen hepo olikin jo hikimärkä.

Hypyt alotettiin linjalla. Väli taisi olla 17 metriä. Ekalla kerralla voltti väliin. Hyvin meni. Toisella kierroksella suoraan. 4 laukkaa sujuen. Ennen lyhyttä sivua piti pysäyttää. Onnistui mutta melko hilkulle jäi kummallakin kerralla. Seuraava kierros oli roskiskavaletti ja kukkakavaletti. Ohje oli tulla mieluummin vähän lyhyenä kuin liian lujaa. Hyvin sain lukittua kohteet ja päästiin yli. Ekan jälkeen vähän kiihtyi. Ohje oli istua lähempänä satulaa. Mutta ei epäröintiä vaan yli. Tulikohan yliratsastuksesta vähän noottia.

Tämän jälkeen tultiin jumppaa. Ope pelotteli lisää että ekalla tunnilla oli hankalaa. Meidän ryhmällä meni kuitenkin huomattavasti sujuvammin. Valma halusi tulla vähän lujaa ja kiihtyi hypyissä. Yli päästiin kuitenkin taas empimättä. Nyt myötäsin liikaa. Toisella kierroksella ohje oli hidastaa äänellä ja ottaa välissä pidätteitä. Ei tullut tarpeeksi hyvää niin saatiin sakkokierros. Vähän paremmin mutta edelleen kiireisesti.

Sitten tultiin vielä 5 hypyn rata. Linja suoraan, roskis toiseen suuntaan, kukat toiseen suuntaan ja jumppa toiseen suuntaan. Ekaan väliin otin 5 laukkaa. Mahtui viisi mutta kakkonen putosi. Ope sanoi että rupesin pidättämään liian myöhään mutta oli hyvä ratkaisu tulla viidellä. Roskikselle ei tultu yhtä varmasti kuin viimeksi. En saanut ratsua suoristumaan ennen hyppyä. Vähän liirattiin mutta roikaistiin kuitenkin yli. Vähän kaukaa. Jarrutusta kaarteessa. Kukat meni paremmin, hypättiin tosin vähän läheltä. Niiden jälkeen oli väärä laukka ja vaihdoin ravin kautta. Hitusen lujaa tultiin jumpalle ja hepo vietti hypyissä vasemmalle. Sain ohjattua kuitenkin lankuille ja hypättiin ne eikä menty ohi. Siitä kuitenkin vielä sakkokierros. Sanomista tuli että ponnistuspaikka tulee liian lähelle. Eipä mennyt ihanasti sekään. En ollut kovin tyytyväinen mutta riitti tänään.

Loppuraveissa yritti kiihdytellä mutta aika jämäkästi kielsin moiset kuvitelmat. Rauhottui hetkittäin oikein kivaksi kevyelle tuntumalle. Sitten yritti taas vähän kiihtyä. Ei tainnut tulla pukkeja tänäänkään. Vähän säpsyi kertaalleen kun kaveri tuli tehtävältä meidän takaa. Siinä pompittiin hetki laukkaa aika ylös. Mutta esteiden keräys ja talliintuminen meni tosi rauhassa. Tulin taas onnelliseksi. Povaan itselleni parempaa kisamenestystä tulevaisuudessa Valmalla kuin mitä Hassen kanssa olisin voinut saada.

Ongelmia:
kantapäät nousee edelleen
hyppyasentoni on kuulemma jalat edessä suorina ja yläkroppa liian takana
ponnistuspaikat ei olleet ihan priimaa
linjojen jälkeen vääriä laukkoja
kolisi vähän ja yksi putosi

Parannusta:
ei kieltoja vaikka oli pelokkeita
osasin kääntää paremmin ulkoavuilla

Anne oli taas videoimassa menoa. Kiitän!

Valma saa tarhakaverin! Uuden ponin Repen. Soman näköinen tähtipäinen punaruunikko. Jotain Täplän kokoa ehkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora