perjantai 2. marraskuuta 2012

Yp-pörröllä siirtymiä


Tänään tallipäivä alkoikin karsinan siivouksella koska pullukasta (Valma) tuli puoliksi ylläpitoheppani. Helpommin taas aiottu kun menin juuri ruuhka-aikaan paikalle. Kottareita oli kyllä mutta talikot oli käytössä tai hyvin jemmattu. Laitoin Valman pesarille ja odotellessa ehdin sen siinä harjatakin. Onneksi käyttäytyi fiksusti. Kiire tuli taas lopulta ja kun sain hepan takaisin karsinaan oli tunnin alkuun 12 minuuttia. En tiedä minkä turbovaihteen löysin itsestäni mutta satulointiin ja suitsintaan meni 5 minuuttia. Oli siis vielä aikaa harjata häiritseviä puruja pois hännästä. Siihen olisi kyllä tarvinnut ainakin 20 minuuttia.

Lähes ajallaan oltiin maneesissa. Pihalla satoi vettä ja lämmintä oli +3. Parkkis oli edelleen hieman liukas. Maneesissa oli pullistelupäivä. Tunnin piti tämän kesän uusi ope (joka myös tykkää Valmasta). Aiheena oli siirtymiä. Alkuverkka saatiin mennä ilman suurempia kommentteja. Yritin ratsastaa huolellisesti pohkeella eteen, pitää edestä tasaisesti ja huolehtia sisäpohkeen läpi. Nyt rupesin huomaamaan miten paljon vaikeampi vasen pohje on saada läpi. Kannukset oli apuna, niihin nähden hepo meni rauhallisesti. Vähän painui välillä kuolaimen taakse mutta huomasin sen ja osasin nostella ylös.

Alkuverkassa mentiin hirmu pitkät pätkät laukkaa kumpaankin suuntaan. Hitusen reippaasti mentiin mutta hallinnassa. Tuli pyöreitäkin pätkiä. Eikä yhtään pukkia. Välillä kaveritkin laukkasi melko läheltä mutta Valma ei niistä hetkunut. Jes! Nyt muistin vaan ratsastaa päättäväisesti.

Siirtymät alotettiin käynti-ravilla vasempaan kierrokseen. Ravi nousi helposti, jopa itsestään välillä. Käyntiin oli työläämpää saada. Ope ohjeisti jarruttamaan istunnalla kun sitä kuuntelee hyvin. Harmi ettei oma istunta toimi ihan niin hyvin. Mutta nätimpiä siirtymiä istunnalla tuli, ei tarvinnut vetää niin paljoa. Välillä pysäyttelin ja vähän peruutinkin kun vauhtia oli edelleen. Raviin lähinnä sinkouduttiin. Sitten siirryttiin ravista laukkaan ja takaisin. Taas laukat nousi reippaasti mutta takaisin raville oli työläämpää. Tulipa ainakin yksi väärä laukka (kumpaankin kierrokseen). Sitten vaikeutettiin vielä vähän lisää ja piti laukasta siirtyä suoraan käyntiin. Joka kerta tuli ravia väliin ja välillä meni aika vetämiseksi. Olisin voinut vippastella jo tässä enemmän volteilla.

Toiseen suuntaan (oikea kierros) alotettiin heti ravi-laukka-siirtymillä. Välillä ope käski tehdä ravissa voltin ja saada ravi rauhalliseksi ennen nostoa. Puolikas voltti yleensä riitti. Laukat nousi edelleen ampaisten ja raville tultiin vähän huonosti. Olisin tarvinnut huimasti pidemmän pätkän treeniä. Melko pian piti ruveta laukasta ottamaan käyntiin. Eipä edelleenkään kovin ihanaa. Käynnissäkin hepo tahtoi olla aika reipas. Jos en ollut tarkkana niin lähti itekseen raville. Lopuksi kokeilin kunnolla kääntämisen avulla käyntiin siirtymistä. Vähän parempi. Oikeassa kierroksessa meno tuntui tasaisemmalta. Paljon oli pikkuvikoja, joita jatkuvasti havaitsin mutten saanut niille oikein tehtyä mitään. Sisäpohje ei mene kunnolla läpi, ei asetu, juoksee vähän alta, lapa karkaa, tahti kiihtyy.

Loppuverkassa oli taas alkuun aika reipas. Mutta kunnon altajuoksemista ei tänään ollut. Tasottui kuulolle ja sitten rupesi taas painumaan liian matalaksi. Yritin saada venyttämään eteen tuntumalla mutta tuntuma katosi ja ratsu nousi. Ei tullut kovin hyvää. Tuntiin olin muuten tyytyväinen mutta siirtymät alas ei kovin ihania olleet. Ope totesi että Valma ei esittänyt mitään kilareita. Kiltti heppa oli tänään. Ja taisi olla myös hommissa sillä hikosi taas ihan märäksi.

Valma tunnin jälkeen kuivattelemassa.


Ongelmia:
ratsastan liikaa käsillä ja liian vähän istunnalla

Parannusta:
ei yhtään pukkia
ei hermostunut vaikka kaverit laukkasi

Anne oli taas videoimassa menoa. Kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora