perjantai 9. marraskuuta 2012

Temponmuutoksia suht rauhallisesti


Tämän päivän ohjelmassa oli siirtymiä. Haaveilin että olisin päivällä houkutellut jonkun mulle ja Valmalle maastoseuraksi mutta se jäi. Aurinkokin olisi taas paistanut. Pakkasta oli kotimittarin mukaan -5, tallin mittari näytti illalla -9. Maneesissa oli pari astetta pakkasta.

Perjantain oma ope oli taas hommissa. Jätin kannukset siksi tällä kertaa pois. Yritin mennä hyvissä ajoin etukäteen verkkailemaan mutta sekin vähän epäonnistui. Ehdin kuitenkin ottaa ohjat tuntumalle ja ravata pari pientä pätkää ennen open tuloa. Hommat alotettiinkin sitten saman tien. Maneesista pätkästiin meidän tunnille takaosa. Ratsukoita tunnilla oli 6. Lyhyille sivuille normaalissa ravissa keventäen pääty-ympyrä, pitkän sivun alusta keskikäyntiä, sitten kootumpaa käyntiä. Kulmat normaalissa käynnissä. Ensin vasempaan kierrokseen. Sanomista tuli että kädet rauhassa, tuntuma kahdelle ohjalle. Jalalla ei saa kaivaa. Meidän lisäysyritykset käynnissä oli vähän vaisuja ja lopulta kun tarpeeksi hoputettiin niin meni kuulemma passimaiseksi (en huomannut). Kun yritin saada eroja aikaan niin hidastus meni alitempoiseksi. Tuli ainakin eroja. Hidastaessa Valma nosti turpansa ylös.

Toiseen suuntaan pitkällä sivulla käyntiä ensin koottiin, sitten eteen ja taas koottiin. Samat viat edelleen. Kun sain ravin volteilla vihdoin epäjuoksemiseksi niin sit mentiin jo liian hitaasti. Ope käski ratsastaa jalasta eteen. Mutta ravivolteilta tuli istunnalla suht kivasti käyntiin. Ei tarvinnut vetää. Ei opekaan tänään sanonut sitä kuin yleensä että myötään liian hitaasti.

Sitten ravisäätelyyn. Lyhyelle sivulle 10 metrin voltti keskikäynnissä ja pitkällä sivulla ravia eteen kaksi kirjaimenväliä. Alkuun käynti oli liian tikkaavaa eikä ravikaan lähtenyt kunnolla. Myöhemmin tehtiin voltti ravia lyhentäen. Lopulta olin ite hyvin tyytyväinen keskiraviyritelmiin. Ope kritisoi vyörymistä ja kertaalleen piti pysäyttää pitkälle sivulle. Pitkäksi meni. Otin varmuudeksi pari askelta peruutustakin. Sen jälkeen toimi myös pidätteet. Lopulta oikeaan kierrokseen tuli hienosti keskiravista takaisin ennen kulmaa. Ei sakkokierroksia.

Ennen laukkoja nostettiin jalustimet ylös. Rupesi melkein jo jännittämään kun pohjustus tehtävään kesti useamman kierroksen kävelyjen verran. Tässä vaiheessa Valma oli vielä kuiva (eli ei hikimärkä). Alotettiin vasemmassa kierroksessa. Takapäätyyn laukkavoltti normaalissa laukassa, siitä kulmaan ja E:hen asti lyhyttä laukkaa, sitten normaalia laukkaa. Toiselle lyhyelle sivulle 10 metrin laukkavoltti koottua laukkaa, kulman yli taas normaalisti ja toisella pitkällä sivulla eteen. Ja kulma taas normaalisti ja C:hen pääty-ympyrä normaalissa laukassa.

Alkuun oli vähän ongelmia pysyä laukassa kun ympyrällä oli ruuhkaa. Monesti tiputti raviin. Mutta ite olin mielissäni siitä, kuinka tasapainoisesti pysyin kyydissä vauhtiravissa. Ja sain sisäpohkeen läpi ennen nostoja, sillä ei tainnut tulla kuin yksi väärä laukka. Hidastus oli aika onnetonta, eteen en uskaltanut kunnolla edes pyytää. Laukkavoltilla ope meitä onneksi välillä piiskasi ja käski ottaa ulko-ohjasta ihan kunnolla että hidastaa. Monesti myös tiputti raville. Tehtiin vähän ylimääräisiä voltteja ja jotain eroja rupesi näkymään. Ainakin tuntumaan selkään.

Oikea kierros oli meidän parempi. Olin vähän huolissani että hepan kunto loppuu kesken kun taas laukattiin monta minuuttia putkeen, hengähdettiin hyvin lyhyesti ja jatkettiin. Mutta oikean kierroksen alkuun tuli pari oikein kelpo kierrosta. Tähän suuntaan siis käänteisessä järjestyksessä tehtävä. Nyt uskalsin jo pyytää vähän eteen, tuli myös takaisin vaikkei ihan sulavimmin. Voltilla mentiin omasta mielestäni kivan lyhyttä laukkaa ja jopa laukassa pysyen. Pitkällä sivulla lyhennys jäi vähän vaisummaksi. Tuntui että ope ei tässä vaiheesa meitä pahemmin katsellut. Olikohan jo kolmas vai neljäs kierros kun rupesi hepo väsähtämään ja vauhti kiihtyi. Pidätteistä pudotteli raville. Lopulta meidän piti mennä vielä yksi kierros. Huononi entisestään. En saanut enää kunnolla käännettyäkään laukkavoltille ja pyörittiin siellä miten sattuu. Päätin kuitenkin lopettaa tuon kierroksen jälkeen vaikkei suoranaista lupaa tainnut tullakaan. Ei kyllä tullut jatka-käskyäkään. Ei se siitä olisi mennyt kuin tappeluksi.

Loppuraveja en antanut Valman juosta. Aika kovasti saatiin siitä neuvotella. Hepo oli taas läpimärkä ja olisi tahtonut vain kaahottaa. Kun vaihdettiin suuntaa niin vissiin kaveri tuli liian lähelle, sillä Valma esitti taas poistumisyrityksiä. Nyt en välittänyt poukkoilusta vaan ratsastin määrätietoisesti eteenpäin. Ei se ennen ravissa ole noin reagoinut. Mutta pienen poukkoilun jälkeen tasottui nopeasti.

Ongelmia:
käyntiä hidastaessa yritti kiemurrella
aluksi liirattiin laukkaympyrältä ulos kohti seinää
kun väsyi niin rullasi nippuun ja juoksi alta
loppuraveissa säikkyi vastaantulijaa

Parannusta:
rauhallisempaa menoa tänään
laukkaan saatiin jo eroja
isompi ravi lähti hienosti ja jarrutkin löytyi
ei tainnut pukittaa
pysyin hyvin kyydissä ilman jalustimia
keksin miten ulkoavuilla saan hepan pysymään ympyrällä

Anne kuvasi meidän tuntia. Kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora