lauantai 3. marraskuuta 2012

Ensimmäinen itsenäinen Valmalla, KN:n treenausta


Ylläpitopäivä numero kaksi ja tänään luvassa oli eka itsenäinen kerta Valmalla. Etukäteen suunnittelin vähän tuleviin koulukisoihin KN:n treenausta. Koska oma aikataulu oli illasta väljä niin päätin mennä ratsastamaan maneesiin vasta tuntien jälkeen. Estekurssinkin vielä löysin nettisivuilta mutta sen jälkeen oleva yksityisestetunti tuli yllätyksenä. Onneksi maneesiin kuitenkin mahtui kaksi hyppääjää ja kaksi itsenäisesti menevää kerrallaan. Pihalla oli +2 ja satoi vettä. Maneesi tuntui luksukselta.

Alkuun tein aika vapaasti alkuverkkaa. Vähän väistätystä käynnissä, taivuttelua, ravia, ravin säätelyä ja siirtymiä. Samalla siis väisteltiin hyppääviä. Aika mutulla meni. Vasen pohje oli taas hankalampi saada läpi enkä ihan tasaista menoa saanut. Siirtymät onnistui kuitenkin paljon eilistä paremmin. Pysähdykseen turpa tosin nousi mutta sen sai houkuteltua paikallaan alas. Ravista hidastui hyvin istunnalla mutta samalla menetin otteeni edestä ja siirtymät alas tuli aika pitkällä ratsulla vähän lösähtäen enkä päässyt ratsastamaan sitä käyntiin. Vetämällä hidasti huonommin ja jännittyi pahemmin.

Laukkaa mentiin lähinnä pääty-ympyröillä. Melko reippaasti mentiin ja pari pukkiakin tuli. Pyysin taas pukista eteen. Jarrut toimi laukasta hyvin. Yksi pieni spurtti tuli mutta ei onnistunut säikäyttämään kuskia. Laukassa vauhdin säätely oli edelleen hankalaa. Pudotti herkästi raville jos yritin lyhentää liikaa. Mutta kaikki laukat nousi oikein.

Halusin testata myös väistöjä videolle. Käynnissä meni ainakin sinnepäin. Piti kokeilla ravissakin. Oikean pohkeen väistö oli aika työlästä, vasen toimi paremmin mutta vauhtikin kiihtyi. Ei taida tamma vielä ihan tajuta väistöjen päälle.

Lopuksi halusin ratsastaa KN:n ohjelman läpi. Jätin raipan pois. Ensimmäinen yritys oli aika katastrofi. Esteet oli vähän tiellä ja jouduttiin väistelemään muita. Valma jännittyi, juoksi ravissa pahasti alta ja laukkalävistäjällä laukat vaihtui vähintään ristiin. Välissä huilattiin vähän, työstettiin ravia, siirtymiä ja laukkaa sekä treenattiin parit lävistäjät. Vähän rauhottui. Halusin mennä radan vielä uusiksi. Taas mentiin vähän turhan lujaa ravi- ja laukkaosuudet. Käynnissä rauhottui käsittämättömän hyvin. Heppa taisi myös väsyä sillä rupesi painumaan jatkuvasti kuolaimen alle. Lävistäjillä laukat pysyi. I:ssä laukannostossa tuli väärä ja kun sitä korjailin ravin kautta niin neiti nappasi hernettä nokkaan. Liirattiin vähän ulos kuviolta ja pompittiin hetki aloillamme ennen kuin matka jatkui. Lävistäjän jälkeen käyntiin sain vetää aika rumasti. Pikemminkin meno vain kiihtyi.

Loppuun vielä ravailin vähän pidemmällä ohjalla. Ei kiihdytellyt pahasti. Kiva oli havaita että vaikka lopulta jäätiin yksin maneesiin niin Valma käyttäytyi hyvin. Huomasin ekasta ratayrityksestä että vetämään ei saa jäädä. Pitäisi vaan saada ratsu niin hyvin kuulolle että pidätteisiin myös reagoidaan. Kovin ihanaa ei ollut. Toivottavasti tästä vielä tulevan keskiviikon treenillä paranee.

Lopuksi piti vielä kokeilla kuinka Valma toimii koirana. Hienosti seurasi perässä maneesissa.

Ongelmia:
pari pukkia, yksi kiihdytys ja yksi pomppiminen
ratatreenit oli aikamoista vauhtijuoksua

Parannusta:
laukkalävistäjillä sain laukan välillä jopa pysymään vaihtumatta
siirtymät paremmin ku eilen
rauhallisempi
yksin maneesiin jääminen ei ollut ongelma
väisti jotenkuten

Anne oli taas videoimassa menoa, kiitos :)

Loppuun vielä ht.netistä poimittu kommentti, joka lämmitti mieltä:
Hyvä Nora että oot ottanu valman ylläpitoon, seuraan sun blogia ja oon kokoajan kattonu et passaatte jotenki tosi hyvin toisillenne :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora