lauantai 21. joulukuuta 2019

Loksahduksia

Lauantaina oli taas koulutunnin aika Hempalla (kuudes kerta). Meni iltahommiksi mutta hyvä että ylipäänsä järjestyi. Eilen satoi lunta, tänään oli +1°C. Kentällä asiallinen lumipohja.

Hemppa oli pihaton perällä eikä hämärässä näkynyt kuin kasa hevosia. Huhuilemalla juuri se oikea sieltä kuitenkin tuli. Ihana!

Yritin olla ajoissa mutta lopulta olin taas vasta 5 minuuttia ennen tunnin alkua kävelemässä kentällä. Hempalla todennäköisesti oli eilen vapaa. Nyt ei haitannut yhtään että ope oli vähän myöhässä. Ehdin ottaa askellajit läpi. Ravissa oli vino ja laukassa ei ihan syttynyt. Vasen laukkakin tuntui kovin vinolta. Sitten hetki ravia, lepokäynnit ja ehdin taas taivutella hetken käynnissä. Epämääräistä haahuilua tänään itsekseni. Varsinkin viimeiset hetket kun odotin opea autosta kentälle.

Tänään alkuun kuskille viriteltiin raippa poikittain peukkujen alle (viimeksi koin tämän marraskuussa). Sain taas tämän ajaksi vaihdettua esteraippaan. Nyt kädet käskettiin noin lantion leveydelle toisistaan. Itse yritin laittaa lähemmäs toisiaan. Pidettiin väistötehtävän ajan näin.

Homma aloitettiin tänäänkin käyntiväistöillä. Keskilinjalta portaittain sivulle. Jalasta heti reaktio. Kunnolla sivulle. Oikeasta ohjasta tuntuma ja vasemmasta ei saanut jäädä pitämään. Jos nyki ohjia niin jalasta eteen, vaikka ravihypähdys. Parin askeleen jälkeen takaisin käyntiin ja hommat jatkuvat. Eikä saanut hiihdellä menemään vaan rauhallista käyntiä. Oli aika paljon ajattelemista. Tehtiin ensin molemmat suunnat ja lopulta vaihdettiin joka kerran jälkeen suuntaa. Parani. Opella oli hyvä silmä siihen koska voi jatkaa tehtävissä eteenpäin. Ei ollut kovin kaunista eikä tasaista mutta tasoittui. Yritin yhä miettiä pohkeen oikeaa vaikutushetkeäkin.

Jossain välissä oli hetken lepokäynti, en muista oliko heti väistöjen jälkeen.

Seuraavaksi jatkettiin käyntiavoilla. Voltti pitkän sivun alkuun ja pitkä sivu avoa. Yhä piti pitää oikea ohja tuntumalla. Alkuun kiemuroitiin ja Hemppa nyki. Eniten tuli huutia siitä ettei reagoi nopeasti pohkeista eteen. Raipalla autetaan jos tarvii mutta pitää tulla reaktio heti. Ja raippa pystympään ja enemmän pohkeen taakse kuin pyllylle.

Yksi pieni takapotkujumi tuli melko alkutunnista. Sen jälkeen ei raipastakaan tullut mitään mutinoita vaikka sitä käytettiin kierroksen mukaisesti kummallekin puolelle. Ope käski tehdä pieniä temponmuutoksia mutta se meni tajuntaani vasta kun sanoi siitä kolmatta kertaa. Toteutukseen asti päätyi vasta tunnin puolenvälin jälkeen.

Avoja tehtiin siis ensin käynnissä. Vasen kierros oli hirmuisesti helpompi ja parempi. Siinä otettiin myös raviin ja tehtiin siirtymiä. Ravisiirtymästä tuli lähemmäs kymmenen sakkokertaa. Ensimmäisestä avusta pitää lähteä raviin. Eikä mitään mummoravia vaan ensimmäisestä askeleesta kunnolla eteen. Jalustimen kuminauhakin loikkasi (taas) omille teilleen. Lopulta siirtymä kelpasi opelle. Ehkä enemmän oli opettamista kuskille, joka on saanut vuosikaudet tehdä löysiä siirtymiä, ilman että niistä on huomautettu.

Saatiin lopulta tehtyä avot ravissakin molempiin suuntiin. Ravi loksahti kohdilleen ja pääty-ympyröillä tuli jo aika hienoa menoa. Hemppa tasoittui ja ryhdistyi ja sain pienillä avuilla siirrettyä sitä avoasentoon. Lavat pysyivät hallussa ja asetus sisälle juuri kuten kuuluikin.

Ympyrältä nostettiin sitten laukka. Siinäkin taisi tulla muutama lisäyritys, jotta tuli tarpeeksi lennokas nosto. Pelkkä laukkaan päätyminen ei riittänyt. Laukkaa piti ainakin ratsastaa roimasti eteen ettei jäänyt nelitahtiseksi. Kommentti oli että laukassa tasapaino ei riitä kunnon asentoon (ja poljenta tms.), joten parannetaan vain ohjaamalla muinaisen (kuukausi sitten olleen) etuosakäännöstunnin tapaisesti etuosaa sisälle ja kääntämällä ulkopohkeella. Eli pidäte, käännös ja pohje ja kaikki hyvin nopeasti peräkkäin. Sitten askel hiljaa. Sekä pitää muistaa edetä. Tuli parempia askelia eikä Hemppa juossut pää pystyssä.

Välissä tehtiin jotain muuta ja sitten otettiin vielä toinen laukka. Vasen taisi olla jälkimmäinen. Tuntui että ennen laukkaa Hemppa rupesi väsähtämään ja lavat karkailivat ympyrällä. Silti tässäkin laukassa tuli hyviä askeleita.

Lopulta sai jäädä raviin ja automaattisesti kevensin heti. Vähän pidempään muotoon ja vapaavalintaiset kuviot. Yhä yritin pitää ajatusta avoista ja tein ympyröitä. Lopulta laskettiin Hemppa käyntiin ja humma vaikutti tyytyväiseltä. Reilu tunti tässä taas meni.

Kuulemma sitten kun Hemppa on hyvänä jo alkutunnista niin sitten voi ruveta tekemään juttuja. Viitaten siis siihen kun Ruukissa rento laukka katosi heti kun mukaan tuli tehtäviä. Kehuja tuli kuitenkin että taas on tapahtunut edistystä. Minä kiittelin opea tästä. Tänään hankalin osuus kesti alkutunnista enää noin vartin.

Lopuksi talutin vielä hetken ja keräsin kasamme. Hempalle tuli hieman kuuma. Kostui, ei kastunut.

Hemppaa purkaessa sain vielä johtajalta kehuja että ratsu on suoristunut, sillä aiemmin vinoon kasvanut vasen etukavio oli nyt kengityksessä ensimmäistä kertaa suora. Painoa on siis tullut tasaisesti. Olipa kiva kuulla!

Ongelmia:
yksi pieni takapotku
kuskin paino meni mutkalle, etenkin oikeassa kierroksessa
siirtymät liian hitaita
jalustimen kuminauha karkasi taas kerran
kuskin selkä jumitti illalla

Parannusta:
ei suuttunut raipasta
vasen kierros oli helpompi
kuski sai kehuja kun reagoi oikein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora