sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Tasaisuutta kavalettikorkeuksilla

Sunnuntaina ei ollut muutakaan tolkullista tiedossa, joten mentiin Hempan kanssa estetunnille. Keli oli muutaman asteen pakkasella. Oltiin ekalla tunnilla viidensinä. Tunnin piti tallin nelosope. Virittelin Hempalle panssarin ja itselleni turvaliivin vaikka arvelin että hypätään pieniä.

Alkuverkassa ohjat otettiin taas salamyhkäisesti huomaamatta tuntumalle. Ensimmäinen kommentti oli kehoitus kevyen ravin verryttelyyn. Tein vielä muutaman ympyrän käynnissä ennen kuin lähdin raviin. Ihan samoja suoristusjuttuja pohdin tänään kuin 3 edellistäkin päivää.

Alkuverkan lomassa tultiin ravissa radan poikki kahden lötköpuomin yli. Ohje oli pitää hevonen suorana kahden ohjan tuntumalla. Eihän Hemppa ollut suora tai tasaisesti ohjilla muuallakaan. Puomeilla vietti yleensä vasemmalle ja yritin torpata parhaani mukaan. Tänään olisin laittanut kannukset mutta unohdin ne kiireessä matkasta. Päädyissä Hemppa yritti poikkeuksellisen paljon valua uralta sisään. Ei meillä yleensä ole sellaisia ongelmia.

Tultiin puomien yli myös oikeassa kierroksessa pari kertaa. Taidettiin saada suoruudesta kehuja vaikkei tuntunut kovin suoralta. Taidettiin tulla näitä myös laukassa. Yritin herätellä Hemppaa liikkeelle. Lopulta lähti imemään pitkille sivuille. Päädyissä kaatui yhä sisään, varsinkin vasemmassa kierroksessa.

Ensimmäinen tehtävä oli tulla puomien yli laukassa kahdeksikolla, siten että laukka vaihtuu joka kerta. Hemppa ei ollut läheskään tarpeeksi hereillä moiseen mutta yritin parhaani. Laukka piti pitää kaikkialla samanlaisena. Ensimmäisellä kerralla survoin Hempan ampaisten yli ja laukka vaihtuikin oikeaan. Yritin miettiä paljon suoruutta, kaulan asentoa ja johtamista. Vasemmalle vaihtui huonommin. Nopeasti Hemppa kyllä itsestään korjasi yhden tai puolikkaan raviaskeleen kautta.

Oikealle taisi vaihtua paremmin muttei kaikki. Vasemmallekin tuli vaihtoja. Suoritettiin meiksi yllättävän hyvin ja ehkä puolet kerroista päästiin uuteen laukkaan käymättä ravissa. Poneilla oli vähän enemmän haasteita ja odotellessa pyörittiin käynnissä taivutellen ja suoristellen. Tänään myös ravailin aika paljon omin lupineni odotellessa.

Päivän teemana oli tosiaan tasaisen laukan ylläpitäminen tehtävien läpi. Estekorkeus oli mini eikä siitä noussut. Jotain 40 - 50 cm?

Ensimmäisellä kierroksella tultiin pitkä lähestyminen, sarja, toinen pitkä lähestyminen ja kavaletti. Ihan näppärää. Päätyihin olisin halunnut hieman paremmin ja kavaletilla laukka ei vaihtunut. Hemppa yritti tuijotella omiaan kentän ulkopuolelta mutta sain keskittymisen pidettyä sisällä.

Toisella kierroksella aloitettiin muistaakseni sarjasta ja hypättiin samat esteet vähän eri järjestyksessä. Yhä laukka jäi vaihtumatta kavaletilla.

Viimeisellä kierroksella jatkettiin sarjalta suoraan kaarevalla linjalla pystylle. Näytti muka jotenkin tiukalta mutta meillä tuli kaarelle 4 askelta. En muista miten se jatkui.

Lopuksi sai tulla vielä jonkin korjauskohdan. Halusin tulla kavaletin, jolta ei saatu kertaakaan oikeaa laukkaa alas. Käsky oli ottaa pysty alle. Nyt ratsastin pystyn jälkeen tien syvemmälle kulmaan ja taas vähän ampaistiin kavaletilla hyppyyn (vika este) mutta laukka vaihtui. Hyvä! Ja taas pyörittelin pari ympyrää perään ja työstin laukkaa paremmaksi.

Hyppyjä tuli sangen vähän. Parannusehdotuksia vielä vähemmän. Meidän menoomme oltiin kovin tyytyväisiä. Itse mieluusti viilaisin virheitämme (joita aivan varmasti on) vähemmiksi.

Ravaillessa Hemppa rupesi taas suoristumaan ja loppuraveissa oli kahden ohjan tuntumalla. Rupesi kevenemään edestä muttei nyt tuntunutkaan superhyvältä. Aiemmin oli välissä vähän jähmeä ja venkula mutta tasoittui siitä. Rupesin pohtimaan että onkohan vinous tapa suojella jotain viallista jalkaa ja nyt suoristaessa sekin joutuu hommiin ja rupeaa kremppaamaan. Toivottavasti tämä on vain mielikuvitukseni tuotetta! Lopuksi annoin pidempää ohjaa ja Hemppa pysyi kauniisti tuntumalla pidemmälläkin kaulalla.

Tulin taas sivuhypyllä selästä alas. Toki ehkä enemmänkin liukumalla kuin hyppäämällä. Hemppa on nääs aika korkea eikä sieltä hirveästi tee mieli hypätä alas.

Ongelmia:
en saanut tunnista oikein mitään irti
välillä ratsun keskittyminen meinasi karkailla
ei tullut kaikkia vaihtoja
loppuraveissa ravi ei tuntunutkaan huipulta

Parannusta:
ei yhtään jukurointeja tai pomppuja
puomeilla tuli ehkä puolet vaihdoista
lopulta saatiin kaikki vaihdot tehtävilläkin
sain suoristettua
saatiin kehuja tasaisesta rytmistä

Pekka kuvasi ensimmäisen kierroksemme:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora