torstai 5. joulukuuta 2019

Kärsivällistä suoristustaivuttelua

Torstaina olin töiden takia Oulussa, joten illalle sain sovittua koulutunnin (viides kerta) ratsastuskoulutuntien perään. Vähän meni myöhäiseksi kun aloitettiin kasilta. Yritin muka olla ajoissa ja menin kapuilemaan kyytiin jo viimeisen tunnin lopetellessa. Ope ajoi samaan aikaan pihalle.

Keli oli pari astetta plussalla ja kenttä oli yllättävän hyvänä. Yhä lumella eikä kovin märkä eikä jäinen. Ei onneksi satanut mitään vaikka ennuste sellaista uhkasi.

Alkuverkassa Hemppa oli vähän hidas jalalle. Hölkötettiin ravia ja laukkaa pienillä pitkän sivun kiihdytyksillä höystettynä. Kulmissa laukka meni nelitahtiseksi. Enempiä ei tänään laukattu.

Käynnissä tehtiin väistöjä pituushalkaisijalta uralle. Oikealle väisti hitaasti, vasemmalle taas jäi kaatumaan. Kunnon reaktiot jaloista. Ja suoristetaan ennen kaatumista. Sitten vasta uusi väistö. Parani muutamalla toistolla.

Lopputunniksi jäätiin päätyyn ympyrälle. Pidä oikea ohja tuntumalla. Alkuun avustukseksi romaanista kiinni. Silti ohja vähän lerppui Hempan käännellessä päätä. Vasemmasta ei saanut jäädä kantamaan. Pidäte ja myötäys, pidäte ja myötäys. Kaulaa suoremmaksi. Välillä kahdesta ohjasta pidäte jos hiihteli liikaa. Väistätettiin takaosaa ulos. Piti muistaa ajatella myös lapoja, unohdin monesti.

Molempiin suuntiin tehtiin alkuun niin että pidin sisäohjan tuntumalla. Vasemmassa kierroksessa perustelu oli se, että pitäisi olla helpompaa siihen suuntaan ja saisin ideaa siitä miltä pitää tuntua toiseen suuntaan. Oikea lapa ei karkaillut tänään yhtä pahasti ulos kuin viimeksi. Kuvittelin silti että karkaili. Vähän kuulemma kyllä välillä.

Tehtiin samat ympyrät myös kevyessä ravissa. Yhä sisäohja vakaana. Ja niin vaan Hemppa pikkuhiljaa lähti suoristumaan oikeassa kierroksessa ja tukeutumaan oikeaan ohjaan. Kuskikin rupesi välillä muistamaan että kiitetään vasemmalla kädellä. Suuntaa vaihdettiin jokusen kerran eestaas. Ongelmat olivat eri suuntiin erilaisia. Ja kun Hemppa rentoutuu niin kuskin kädet rentotuvat myös. Välillä piti muistaa muuten vaan myödätä (rentotua, ei heittää ohjia pois) ja siihen Hemppa rentoutui hyvin joka kerta.

Lopulta vaihdettiin oikeasta kierroksesta ympyräkahdeksikolla vasempaan ja oikea ohja piti pitää yhä vakaasti tuntumalla. Ensimmäisellä kerralla tuli vähän pykäliä matkaan. Mutta lopulta onnistui vasen kierros oikean ohjan tuntumalla. Sangen suora ja rupesi jäämään ulkotuelle. Jopa vähän asetustakin vasemmalle ilman että tarvi unohtua vasemmasta kiinni. Ope tosiaan sanoi että tänään jumpattiin taivuttamalla suoristaen tms. Lopuksi oikeaankin kierrokseen löytyi vasemman kyljen venytys ja asetus tuli kuten pitikin. Hommasta tuli taas eri tuntuista kun Hemppa rupesi löytämään tasapainoaan paremmin. Lyheni, ryhdistyi ja kuskin hammasrivi rupesi loistamaan.

Tänään ei tehty mitään ihmeitä vaan lopetettiin hyviin raviympyröihin. Vapaat ohjat ja lepo. Riittää kuulemma Hempalle. Huomiselle tuli kotiläksyksi käydä maastolenkin jälkeen kentällä pyöräyttämässä pari ympyrällistä ja katsoa missä kunnossa suoruus on ja saanko tehtyä näitä suoristusharjoitteita itsekseni. Jotenkin noin.

Ongelmia:
alkuun oli pohkeelle hidas
perusvino alkuun
meni n. 45 minuuttia että rupesi paranemaan
ei päästy tekemään mitään juttuja

Parannusta:
koko tunti mentiin kevyttä ravia, ei tarvinnut istua alas
suoristui
ei kiukutellut eikä juntturoinut
tasapaino rupesi löytymään
kuski tuli onnelliseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora