maanantai 30. joulukuuta 2019

Vuoden 2019 viimeinen ratsastus

Maanantaina oli joulun jälkeen paluu satulaan. Taas opeton päivä Assilla. Piti kysellä vielä yhtä mahdollista opea mutta unohdin lopulta. Aikataulun näytti maneesin varauskalenteri, joka suositteli olemaan kahdeksalta valmis. Lämpötila oli muutaman asteen plussalla mutta autotiet olivat silti liukkaat.

Hoitaessa Assi oli ihan tavallinen itsensä. Eilen oli kuulemma ollut kiimassa mutten huomannut taaskaan mitään. Vaikka oltiin muka primetime-aikaan liikkeellä niin sytytin maneesin valot kun mentiin sinne. Satulavyön lisäkiristys onnistui tänään hyvin. Assin hiippailut torpattiin ja kehuin riittävästi. Ei luimintaa eikä louskautuksia. Selkään hyppäsin pitkästä aikaa oikealta puolelta ja sujui ihan näppärästi. Assi on ruvennut seisomaan paremmin aloillaan selkäännousuissa.

Alkukäynnit oltiin maneesissa keskenämme eikä Assi tuijotellut mitään pahasti. Eilen oli kuulemma taas kirjainten opiskelupäivä, joten osasin ratsastaa sillä mielellä. Vetämään tai puristamaan ei sovi jäädä. Jos kulmassa tekee mieli oikoa niin kuskin pyynnöstä kuitenkin mennään uralle. Ja uralla saa taas olla rauhassa.

Maneesiin tuli muita kun ruvettiin ravaamaan. Enimmillään oli 4 vai 5 hevosta mutta tänään mahduttiin hienosti. Vaikka jokaisella oli omat kuviot niin kukaan ei ollut missään vaiheessa yhtään edessä.

Ravissa Assi oli alkuun hidas. Kartteli päätyjä ja yritin vähän kompromisseja tehden houkutella päätyihin ja seinille. En pakottanut eikä Assi jännittynyt minusta. Välillä eteni jonkun sivun paremmin mutta pääsääntöisesti oli unelias. Vähän myös luikero. Enkä antanut kovin tasaista tukea, koska yritti nojailla pitkänä ohjiin. Laukat menivät aika samoin eikä oikein syttynyt. Muutaman kerran yritti pudottaa raviin muttei onnistunut. Eikä tarvinnut raipata eikä komentaa. Nätisti pyytäminen riitti. Kannuksia en taas jaksanut laittaa. Peileistä yritin tuijotella omaa istuntaani. Varpaat sojottivat liikaa ulos ja pohkeet näyttivät lepattavan irti. Yritin korjata parhaani mukaan. Reisien puristuksen helpottaminen paransi vähän Assin vauhtia. Kaikkea syytä en kuitenkaan ota omaan niskaani.

Tänään meni sangen pitkään että Assi rupesi tuntumaan vertyneeltä. Heräsi lopulta liikkeelle, joka tarkoitti tänään taas suoraan siirtymistä altajuoksuvaiheeseen. Totesin kyllä että tykkään enemmän ratsastaa juoksevalla kuin liikkumattomalla Assilla. Asetuksia piti taas kaivella esiin ihan kunnolla, silti niissä olisi ollut vielä parannettavaa. Ei tehty mitään ihmeitä. Kevyttä ravia ja laukkaa. Suoria, kaaria ja ympyröitä.

Parhaat hidastukset tulivat taas ajatuksella alassiirtymistä (käyntiin). Välillä nekään eivät auttaneet ja piti/yritin ottaa kovemmin ohjalla. Vatsalihasten kiristelylle Assi lähinnä nauroi. Muutaman kerran juoksi kaikesta huolimatta pidätteistä läpi ja viipotti menemään. Yritin suitsia pahinta kiirehtimistä väistöillä mutta ne jäivät vähän puolitiehen. Enemmän tuntui auttavan se, että pyysi vielä vähän lisää eteen ja sitten rauhoitti menoa siitä.

Loppua kohti Assi rupesi taas ryhdistymään hyvin. Peileistä vilkuilemalla rupesi näyttämään asiallisen ryhdikkäältä. Omaan silmääni enemmän helppo A kuin B -ryhdikkäältä. Ei mitään täydellistä huippumenoa mutta sangen symmetrinen molempiin suuntiin. Vähätkin tuijotteluhalut katosivat lopuksi. En tiedä oliko sillä vaikutusta ettei oltu yksin maneesissa.

Ravissa annoin lopuksi pidempää kaulaa ja tänään lyhyehkö alasvenyttely toimi aiempaa paremmin. Pysyi ravissa eikä nykinyt ohjia pitkiksi ja tuntumaa pois.

Kävelin hetken selästä. Tänään Assille taisi riittää nopeammin, sillä teki nelipistejarrutuksen kun otin jalustimet pois jaloista. Hassua. Talutin sitten vielä hyvän pätkän kun oven edessä oli juoksutus menossa. Mutta enpä oikeastaan olisi halunnutkaan aiemmin pois. Enkä taas kaikesta huolimatta ollut kovin aikaisin lähdössä tallilta pois.

Ongelmia:
alkukäynneissä tuntui uudella tavalla töksähtelevältä ja kankealta
alkuverkassa oli hidas
vertyi tavallista hitaammin
lopuksi juoksi alta eikä halunnut kuunnella pidätteitä
selkäni oli taas aavistuksen jumissa illalla

Parannusta:
ei tuijotellut pahasti
heräsi loppua kohti
ryhdistyi hyvin
mahduttiin hienosti maneesiin

***

Joulukuun hevosmenot:

 Assi 100 e
 Hemppa
 286 e
 Heponiitty
 76 e
 (kaikki) opet 155 e
 aluevalm.
 103 e
 trailerivuokrat  50 e
 huopa
 33,95 e
 yht.
 803,95 e

Joulukuussa satanen ei riittänyt bensoihin. Muuten oli näemmä poikkeuksellisen halpaa. Toki oli viikko hepatontakin. Omiin ratsastuskamppeisiin meni rahaa mutta niitä ei lasketa tähän.

Koko vuoden hevosmenot ovat melko tarkkaan 14 000 euroa. Kääk!
Yhdelle ratsastuskerralle tulee tämän mukaan n. 42,5 euroa hintaa. Ei kuulosta enää niin pahalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora