torstai 19. joulukuuta 2019

Pirouettes

Torstaina päästiin Assin kanssa taas kouluopetukseen. Pihalla oli pakastunut pienesti ja autotiet muuttuneet luistinradoiksi. Huomasin itsessäni selvästi eilisen hyvän päivän jälkeen että tänään menin huomattavasti paremmalla mielellä ja suuremmin odotuksin tallille.

Alkukäynnit lähinnä siivosin muiden läjiä. Hetken kävelin selästäkin. Pääsin raviin asti kun opetus alkoi. Ensimmäinen ohje oli että ratsun asennon kanssa ei ole niin justiinsa kunhan liikkuu. Mutta asetus olisi kiva plussa. Erehdyin miettimään omaa kevennystäni alkumatkasta ja Assi hidasti selvästi. Pohkeilla Assia ei saanut tänäänkään reippaaksi (eikä kannuksilla tai raipalla). Enemmän auttoi aivotyö. Ennen kulmaa lietsonta-ajatusta. Vaihtelin suuntia muttei lähtenyt imemään itse eteen. Istuin kuulemma tänään oikein korrektisti suorassa.

Laukassa meni aika samoin. Eteni mutta vähän haluttomasti. Ihan alkutunnista vähän katseli M-kirjainta mutta kun päästiin hommiin niin unohti sen. Toki edelleen vasemmassa kierroksessa oli hankala päästä metsän puolella ihan uralle asti. Asetukset olisivat voineet olla parempia. Myös kuski keskittyi hommiin sillä alkuun maneesissa oli meidän lisäksemme noin 3 muuta ratsukkoa. Kun lopetettiin niin tajusin että oltiin oltu jo tovi keskenämme.

Tänään luvassa oli takaritreeniä eli piruettiharjoituksia. Kerroin toki pohjustukseksi mitä tänä syksynä on tapahtunut Heponiityssä ja omat salaiset treenini päälle. Tämä ope tuumasi että ei voida odottaa että maailma on täydellinen ja valmis, muuten saa odottaa ikuisesti. Tms. Eli hommiin vain.

Aloitettiin käynnissä. Assi eteni mutta maisemat eivät meinanneet vaihtua. Olisi pitänyt saada tehdä vähän siirtymätreeniä alle virkistykseen. Salaisesti välillä otinkin muutamia raviaskeleita. Reipasta käyntiä ei irronnut mutta ravia irtosi.

Pituushalkaisijalle, väistö uralle. Uralla avoa. Voltti, jossa puolikkaan voltin jälkeen ajateltiin heppa sulkuasentoon. Takaosa sisään, etuosaa ulospäin. Unohdin tuon etuosan. Voltattiin yleensä muutama voltti. Ripeämpiä jalkoja ja kuski ei saa kellauttaa painoaan ulos. Toistettiin noin nelisen kertaa suuntaansa väistöineen kaikkineen ja lopuksi tehtiin treenitakari eli pikkuruinen täyskaarto takaosakäännöksen ajatuksella. Yksi suuntaansa.

Välissä tehtiin ravissa avoja pitkillä sivuilla. Sain ensin käynnistää keventäen. Edelleenkään Assi ei ajatellut itse eteen. Olisin halunnut tehdä lietsontasiirtymisiä mutta niitä ei nyt tehty. Harjoitusravissa ei onneksi ollut kamalaa puskemista. Open mielestä oikea kierros oli paljon sujuvampi. Molemmat tuntuivat selkään vaikeilta ja etuosaa oli vaikea irrottaa uralta. Asetus ulos avuksi ja ajatus vastalaukasta.

Tehtiin avojen lisäksi s-kiemurat eli voltin puolikkaat maneesin keskelle. Keskellä suoristuksessa piti polkaista lisää ravia. Nämä menivät suht ok. Muualla yhä ajatus avosta.

Pääty-ympyrältä lähdettiin laukkaan. Molempiin suuntiin oli vähän ongelmia nostoissa. Assi esitti taas kakkajumitkin. Pysyttiin sentään ravissa. Laukassa kierros pääty-ympyrällä, sitten avoimelle sivulle voltti äskeisellä takari-sulkuajatuksella. Alkeita laukkapirueteista siis.

Ensin oikea kierros. Vähän kulmikkaampaa mutta kasasi laukkaa toistojen myötä hyvin ja ponnisti ylös. Voltin jälkeen piti aina vähän kaasuttaa eteen. Yhä vaikeutti Assin oma hidastelu. Ope sanoi että sitä ei huomaa ulos.

Vasemmassa kierroksessa voltit sujuivat tasaisemmin muttei tullut yhtä hienoa poljentaa takaa. Olikohan tähän suuntaan kun piti asettaa jopa ulos välillä ja myödätä sisältä?

Molempiin suuntiin lopuksi käytettiin voltin keskellä käynnissä, otettiin takariasento käynnissä haltuun ja nostettiin laukka takaisin. Siitä jatkettiin kääntämistä. Aika kaukana piruetista oltiin vielä mutta kuitenkin alle 10 metrin voltilla. Ja Assi tosiaan ryhdistyi laukassa. Vähän lisää omaa aktiivisuutta kun olisi vielä saanut. Otettiinkohan vielä lopuksi laukkaa maneesin ympäri. Vähän uran sisäpuolella ja yhä pidin ajatuksen avosta niin liikkui suht suorana. Rupesi heräämään muttei ihan.

Siitä suoraan loppuraveihin. Nyt pyörittelin vapaita kuvioita. Ympyröitä, kaaria ja lävistäjiä. Kolmikaariset skippasin suosiolla. Taas vähän katseli seiniä. Ihan asiallista menoa. Olisi toki voinut olla vielä pyöreämpi ja tasaisempi.

Loppuun matkustelin taas tovin selässä silmät kiinni. Tuleva joulutauko meinasi ahdistaa mutta onneksi muistin että tässä on vielä viikonloppu sitä ennen. En katsonut kelloa mutta lopulta Assi pysähtyi. Sitten vielä talutin jonkin aikaa loimen kanssa. Haaveilin etten olisi tänään viimeinen lähtijä tallista. Eipä siellä ollut kuin minä ja iltatallin tekijä ja lopulta lähdimme samalla ovenavauksella.

Ongelmia:
ei herännyt tänään liikkumaan itse
käynnissä oli hyvin unelias
laukat nousivat vähän huonosti
yksi kakkajumi
kuskin selkä jumitti illalla pitkästä aikaa

Parannusta:
teki kääntötreenit ihan näppärästi
irtosi helpommin ravia kuin reipasta käyntiä (onko tämä hyvä juttu?)
laukassa tuli hyviä kootumpia askeleita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora