tiistai 3. joulukuuta 2019

15 000 kertaa paremmin

Tiistaina oli tämän vuoden toiseksi viimeinen kerta Heponiityssä. Ratsuksi tuli taas Saku. Pakkasta tänään -6°C ja tunnilla 5 ratsukkoa. Koin sen pelkästään hyvänä asiana!

Ennen tuntia päätin että tänään ratsastan hyvin, tuli mitä tuli. Ja ihan hyvin tässä onnistuinkin.

Tunnille laitoin fleecen päälle vielä toppaliivin ja vaatetta oli oikein sopivasti. Sormet olivat alkutunnista vähän viileät.

Alkukäyntien jälkeen tehtiin käyntiosuus tänään aika lyhyesti. Taivutus, rento kaula ja väistö. Pohkeen aktivointi. Molempiin suuntiin ja suunta vaihtui etuosakäännöksellä (joka viiletettiin läpi kunnolla pysähtymättä koska pidätteet eivät menneet läpi). Siitä sitten kevyeen raviin. Uraa pitkin ja ympyrät päätyihin. Pitkästä aikaa tunnilla tuli siis ratsastettua useampi kulma! Saku aloitti ravin juoksemalla. Melko pian tajusin ajatella liikkeen ylös. Kannoin käteni, varmistelin etten vedä ja istuin keskivartalolla ryhdikkäästi (könöttämättä). Tadaa, se auttoi ja sain rauhoitettua ravin tahdin. Molempiin suuntiin! Välillä meinasi kiirehtiä mutta keskittyminen ja asiat kuntoon niin taas malttoi.

Ympyröillä piti ajatella samoja väistöjä. Ajattelin niitä kyllä suorallakin uralla. Vasemmassa kierroksessa ei päästy ihan katsomon eteen mutta suht hyvin kulmiin. Kiitän tästä hyvää keskittymistäni. Taidettiin vielä tässä tehdä myös käyntisiirtymiä pitkillä sivuilla. Osa siirtymistä oli oikein hienoja. Saku kuunteli istuntaani paremmin kuin tajusin käyttäväni sitä. Kaikki siirtymät eivät valitettavasti olleet ihan priimoja.

Tänään otettiin välissä lepokäynnit. Sen jälkeen ruvettiin tekemään avoja. Pitkän sivun alkuun voltti, siitä avoon. Puolessa välin toinen voltti tilanteen parantamiseksi ja avoa loppuun. Hevonen kolmella uralla, rennolla ja taipuneella kaulalla. Kelvollista meiltä. Välillä vähän jähmettyi suoraksi.

Sitten ruvettiin menemään toinen pitkä sivu käynnissä, toinen ravissa. Kun rupesin tarpeeksi itsekkääksi, otin tarvitsemani tilan ja volttasin riittävästi niin päästiin aika hyvään. Samalla vissiin muutkin rupesivat volttaamaan enemmän ja ahtaus käyntipuolelta katosi. Saku kummallista kyllä toimi ravissa paremmin kuin käynnissä! Molempiin suuntiin. Oikea kierros oli kyllä paljon helpompi. Ja kun ope muistutteli ulko-ohjan tuesta ja pidätteistä niin päästiin jo oikein mainioon menoon. Saku pysyi alla ja kulki rennosti ja kauniisti. Minun tulkintani myöhemmin oli että jos keskittymiseni oli valmiiksi 98 niin ope auttoi sen lähelle sataa ja siksi parani.

Eniten kuulin kommenttia rennommista käsistä. Kertaalleen myös että peukut päälle (vai ylös). Itsekseni yritin skarpata ja pitää kädet myös lähempänä toisiaan. Vaan aina karkasivat. Mutta sain korjattua jo monesti takaisin. Sekä kannoin ne mielestäni tänään hyvin. Enkä vetänyt. Ainakin kerran tuli myös kommentti että jalat (rennoiksi) alas.

Laukkoja otettiin ihan lopuksi nostoina pääty-ympyröillä. Kun kysyin tarkennusta niin ohje oli laukata noin ympyrällinen. Saku nosti näppärästi mutta ravi välissä meinasi mennä kiireiseksi. Laukassakin piti pitää sama ajatus avosta. Yllättävän asiallisesti pysyttiin reitillä kaatumatta ja kiihtymättä vasemmassakin kierroksessa.

Tänään ei ravattu enää loppuun vaan annettiin lepokäynnit.

Tämän päivän positiivisiksi sanoin että meni noin 15 000 kertaa paremmin kuin viimeksi. Eli tuli noin 15 000 parempaa askelta kuin viimeksi. Ehkä lankutustreeni töissä tuottaa tulosta keskikropan lihaksiin. Ihanasti sain myös pääni pidettyä kasassa ja keskityin. Heti huomasi herpaannukset jos yritin väistellä muita tai puhua jotain. Näemmä kannatti päättää ratsastaa hyvin.

Ongelmia:
alkutunnista sormilla oli viileä
huomasin monesti että ulkotukeni falskasi, en ajatellut ulkolapaa tarpeeksi
vasen kierros open edessä pitkällä sivulla oli yhä vähän karteltava
käyntiavoissa luikuroi tai jähmettyi suoraksi

Parannusta:
oli sopivasti vaatetta (toppaliivi)
Saku ei juossut alta
en vetänyt ohjista
päästiin sangen hyvin kulmiin
tuli hyviä siirtymiä ja asiallisia raviavoja
open täsmäohjeilla tuli vielä parempi
oikea kierros oli helpompi
nosti kaikki laukat näppärästi
kuski oli tuntiin oikein tyytyväinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora