maanantai 9. joulukuuta 2019

Tunnissa hyväksi

Maanantaina menin taas opettajan puutteen takia itsenäisesti Assilla. Vaikka yritin mennä ajoissa niin taas meni iltapuuhiksi. Olin kuitenkin jo ennen kahdeksaa selässä. Pihalla oli mennessä plussalla ja tihutti vettä. Lähtiessä näytti nollaa ja tuli vähän räntää.

Maneesissa oli mennessä noin viitisen ratsukkoa. Pääosin kuitenkin vain 1 - 2 hommissa ja muut kävelivät. Alkukäyntiemme aikana työskentelevä ratsukko halusi ohittaa sisäkautta, joten käveltiin uralla. Nyt Assi ei tuijottanutkaan mitään.

Kun aloitettiin ravissa niin meno oli sangen hidasta. Yksi hepoista oli kuulemma säpsy, joten ei saanut maiskuttaa tai käyttää raippaa, ainakaan kovaa. Yritin sitten hiljaisesti herätellä Assia. Onnistui aika kehnosti. Laukkaamisestakin piti varoittaa etukäteen. Jossain vaiheessa alkuverkkaa Assi yhtäkkiä vähän rupesi katselemaan kirjaimia. Jos pääsin itse muita miettien niiden ohi niin Assikaan ei piitannut. Uralle pakottaminen aiheutti vain vastareaktion. Avoasento rennolla mielellä oli paras. Yritin muutenkin taivutella. Assia välillä huvitti ja välillä ei. Kuski oli sen verran flunssainen että alkutunnin kevyt ravi meinasi vähän puuskuttaa.

Vasen laukka ei meinannut alkuun nousta. Irtosi kuitenkin. Oikean kanssa ei ollut samanlaisia ongelmia. Tänään en jaksanut taas laittaa kannuksia, joten ei voinut olla siitäkään kiinni että törkin väärin. Laukassa liikkui vähän paremmin. En tehnyt mitään ihmeellisyyksiä. Yritin katsoa että on suora ja ympyröillä asettuu. Vaikkei ollut kovin pitkä pätkä alkuverkkaa niin heppa hikosi korvista.

Käveltiin hetki. Sen jälkeen oli toinen pätkä hommia. Vähän epämääräisesti ravissa ja laukassa ympyröitä ilman sen suurempia suunnitelmia. Suoruutta ja taivuttelua. En muista yritinkö jo tässä tehdä vaihdot. Molemmat vaihtuivat ristilaukan kautta. Vasemmasta oikeaan vasta toisella yrityksellä. Mutta siitä Assi heräsi. Taisi vielä tässäkin tulla vähän jumittelua vasemman laukan nostossa.

Seuraavan lepotauon jälkeen Assi rupesi hypähtelemään raviin kun otin ohjia. Peileistä katselin että ratsu olisi voinut olla vielä vähän pyöreämpi. Tein siirtymiä ja Assi yritti vaihdellen kiihdytellä tai hidastella. Yritin kovasti saada Assipilotin pois päältä ja hallinnan itselleni. Lohdutti kuitenkin kovasti että tänään mentiin uria pitkin eikä tamma jännittynyt. En tiedä oliko sillä vaikutusta että tänään ei oltu yksin maneesissa.

Lopuksi tein ympyrällä ravista laukannostoja ja takaisin raviin. Laukat rupesivat tulemaan vain päästämällä. Ravia piti keventää, muuten hypähti takaisin laukalle. Halusin ravin myös rauhalliseksi ennen uutta nostoa. Siinä oli välillä tekemistä eikä Assi halunnut aina kuunnella pidätteitä. Piti ottaa välillä kovastikin että hidasti. Ei kuitenkaan juossut ympyrätolkulla. Molemmat suunnat aika samoin. Ja kun laukasta otettiin alas niin Assi ehdotti aina lopuksi käyntiin lässähdystä kun tajusi että hommat loppuivat.

Siitä jatkoin keventämään. Aluksi siinäkin oli baanavaihde päällä. Taivutin ja väistin. Lopulta Assi rupesi kuuntelemaan. Siihen vaadittiin lähes tunti ratsailla. Viimeiset 5 minuuttia Assi oli aika hieno. Ryhdikäs, letkeä, taipuisa ja malttoi odottaa. Sain rentoutettua omia käsiäni ja Assi oli kevyt. Silti pyöreällä kaulalla niska ylhäällä. Nautiskelin hetken ja kun suunnanvaihdot ja kaikki toimivat hyvin niin palkitsin loppukäynneillä.

Tänään kävelin hetken selästä mutten antanut Assin haahuilla omiaan koska ei oltu yksin. Aika pahaa luimunaamaa välillä näyttikin kaverille. Sitten satula pois ja talutusta loimen alla. Tässä vaiheessa tuli Assin kasa. Siivosin vielä omat ja muiden jättämät läjät ja sitten talliin. Tänään olin siellä taas hidas.

Ongelmia:
kuski oli vähän kipeä
alkuun Assi oli hidas
alkutunnista yritti vähän katsella kirjaimia
vasen laukka nousi useamman kerran huonosti
Assi halusi päättää asioista ihan liikaa itse, kiihdytteli tai hidasteli
ei aina kuunnellut pidätteitä kovin hyvin

Parannusta:
ei tuijotellut juurikaan
heräsi loppua kohti
viimeiset 5 minuuttia oli aika hieno

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora