sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Ponnekasta menoa hiihtoratsastuskisoissa

Laskiaissunnuntaina Turkalla oli kuudetta kertaa hiihtoratsastuskilpailut. Aamu uhkasi aika hyytävää keliä ja pakkasinkin itseni kunnon toppavaatteisiin. Tallilla ei sitten ollutkaan ihan niin kylmä ja aurinkokin paistoi. Oikein mainio laskiaissunnuntain keli! Aloitettiin tutustumalla rataan. Vain hieman erilainen kuin viimeksi. Isommat hyppyrit olivat nyt suoralla ja pienemmät kaarteessa. Pujottelutötsät eri paikassa. Kiemuroita ehkä vielä aiempaa enemmän. Vähän jäätä alla kaarteissa, joten ei päätöntä usvatusta.

Ratapiirros


Ratsuksi tuli tänä vuonna Ponne. 7-vuotiaaksi kääntynyt laatupeli. Viime vuonna kasvattajakisan hopealla. Tallista löytyi soma pienehkö ja sutjakka peli. Pian selvisi että myös aika hyöriväinen. 5-vuotiaan käytös kaikessa hyörimisessä ja maistelussaan. Selkään mennessä onnistui pyörähtämään myös varpaitteni päällä. Alla Kuomat ja päällä hokkikengät, auts!

Oli ihan hyvä juttu että aikataulutin aamuun ylimääräiset 20 minuuttia. Sillä se meni ja vähän enemmänkin. Eikä haitannut yhtään että luokka alkoi aavistuksen myöhässä. Meidän lähtövuoromme oli kahdeksantena.

Tiimipalaveri.
©Pauliina

Ehdin verkkailla ihan hyvin ja samalla katsella muiden suorituksia. Ponne oli tasainen ja kuuliainen. Kovin hyvin tehoja ei päässyt kentällä testailemaan. Pitkään kävelin ja hölköttelin ravissa. Etukäteisohje oli että kannattaa pitää pää ylhäällä ja olla tarkkana että kuski päättää minne mennään, eikä Ponne.

Valjaat saatiin jokunen ratsukko ennen omaa vuoroamme mutta vetoliinat ja hiihtäjä perään vasta kun edellinen ratsukko oli radalla. Ehdittiin ottaa pienet laukkapätkät hiihtäjä perässä. Ponne tuntui vähän pomppuisalta muttei tehnyt mitään.

©Pauliina

Eipä siinä sitten kauaa mennyt kun oli oma vuoro. Pilli vihelsi ja lippu nousi. Sai ottaa lentävän lähdön kentältä. Kunnon laukka päälle ja kohti esteitä. Paikat eivät osuneet yhtään. Ekalle kaukaa, tokalle läheltä. Kiemuroilla kuski pingotti liikaa. Ponne hoiti homman ja myötälaukat melko itsestään. Totesin etten jaksa koko rataa jos nyt jo meinaa uuvuttaa. Yritin rentoutua.

Isot hyppyrit sujuivat sukkelasti ja olin tarkkana ohjauksen kanssa uudelle kierrokselle. Yritin vähän himmailla kaarteisiin muttei ollut kovin suurta vaikutusta. Estesuora reippaasti ja takasuoralle usvatus. Ei meinannut lähteä, joten napautin raipalla pari kertaa lavalle. Se auttoi.

©Heidi Junttila

Mentiin takalenkki ihan sukkelasti. Tosin lenkillä palatessa Ponne taisi kompastua. Heilahdin vähän kaulalle mutta pääsin heti ylös. Juuri oikeaan aikaan, sillä heti perään Ponne kompastui uudestaan ja nyt kävin pahemmin pyllistelemässä kaulalla epätasapainossa. Siinä meni muutama laukka-askel ja sitten pääsin taas satulaan. Sitten humma tiputti raville ja piti hoputtaa uudestaan laukkaan. Kaarteessa tuli vielä uusi ravipudotus.

Reippaasti nousevat etujalat.
©Heidi Junttila

Hidastin laukkaa taas risteykseen ja yritin himmailla vähän pujotteluunkin. Silti siihen oli liikaa vauhtia ja joka käännöksestä tuli entistä tiukempi kunnes ei enää mahduttu. 10 sekunnin aikavirhe. Tämä meni kuskin piikkiin. Melko perään oli kitkaeste. Tiesin että siihen pitää mennä reippaasti. Suunnistin ensin kohti heiniä kunnes muistin että hevonen menee ohi ja vain hiihtäjä siitä yli. Yritin sitten himmata kumpareille mutta takaa kuului kehotus pitää vauhti yllä. Hiihtäjä loikki ne kaksi kerrallaan yli. Sitten Ponne pudotti taas raville enkä meinannut saada laukkaa takaisin päälle. Lähes ravissa maalilinjan yli.

Topparatsastushousujen sivuvetoketju tuli paikattua teipillä.
©Heidi Junttila

Sakkoineen aikamme oli 4,23 min. Stiplu, kompuroinnit ja ravipudotukset vaikuttivat toki mutta arvelen että ilman näitä ei silti oltaisi ylletty palkintosijoille. 4,04 oli viimeisin sijoittunut. Ponne laukkasi enemmän ylös kuin eteen. Olimme lopulta seitsemänsiä kymmenestä.

Joukkuepose suorituksen jälkeen.
©Pauliina

Oikein kiva ja tasainen ratsu tähän puuhaan. Huippunopeudeksi gps näytti reilu 38 km/h eli ei edes oikeasti menty kovin lujaa.

Kiva oli taas käydä ja huippua kun järjestyi lainaratsukin. Pitäisi käydä tuolla myös hyppytunnilla. Lupailivat jo että Ponnen kyytiin ja sillä on makea hyppy. Ei auta suokkikuumeeseeni.

Kisavideokooste Annen ja GoPron tallenteista:



Tällainen tuli liiskaantuneesta varpaastani.
Ei onneksi ollut kovin kipeä eikä monta päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora