sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Hyppäämässä lainaLeevillä

Entinen tallikaveri kysyi että ehtisinkö käydä hyppäämässä suokillaan kun muuten hepan hyppytauko venyy turhan pitkäksi. Toki olin tällaiseen valmis! Kun tarjoutui vielä maksamaan tunninkin niin eihän tällaiseen voi vastata kuin myöntävästi! Ratsuksi siis 2005 syntynyt suokkiruuna Leevi. En ollut nähnyt livenä tätä ennen.

Sunnuntaina siis kurvasin Kuivasjärvelle viimeiseen talliin, jossa en ole muistaakseni koskaan ennen käynyt sisällä. Yhden tunnin muinoin (elokuussa 2012) mennyt Easyn kanssa näiden kentällä. Sisältä löytyi vähän Akun näköinen suokki sekä toinen omistajansa. Viriteltiin humma lähtökuntoon ja laitoinpa yhden irronneen hokinkin. Karvaa lähti runsaasti.

Sitten ratsain Saaralle. Kulki reippaasti ja oli vähän varautuneen oloinen. Ei kuitenkaan pahemmin tuijotellut mitään. Ei päästy heti halliin vaan odoteltiin pihalla. Hetken malttoi seistä aloillaan, sitten rupesi liirailemaan suuntaan ja toiseen. Koin helpommaksi kävellä ympyrää.

Maneesissa oli fiksusti eikä pahemmin välittänyt katolta putoavista lumistakaan. Enemmän tuijotteli jos ovella oli liikettä. Välillä humman teki mieli lähteä pitkin ohjin käynnissä omaan suuntaansa ja kääntävistä pohkeistani ehdotti ravia. Alkamassa oli siis 4 ratsukon estetunti.

Ravissa Leevi tuntui hyvin ratsastetulta hevoselta. Kun otin ohjat tuntumalle niin haki pyöreälle niskalle. Huomasin että on Hempan ja muiden tapaan enemmän vasemmassa ohjassa kiinni. Onneksi erot ohjissa olivat enemmän Assin kuin Sakun luokkaa. Tultiin ravipuomeja. Puomien välissä piti ottaa käyntiin. Kuskia kaivattiin parempaan ryhtiin. Taisin vähän etukenottaa. Ainakin takkini etukenotti. Leevi teki siirtymät rauhallisesti ja kuuliaisesti. Itse olisin motkottanut kuskille että istu paremmin satulaan kun hidastat. Tänään meinasin jäädä vähän killumaan jalustimille.

Laukat olivat aika reippaita. Sellainen olo ettei humma ollut ihan näpeissä. Pidätteistä tuntui kerivän kaulaa rullalle eikä niinkään hidastavan. Puomilinja päästiin viidellä mutta yleensä vähintään loppupäässä kuului kolinaa. Jätin esteraipan pois muttei hidastanut menoa.

Aloitettiin hyppyhommat laukanvaihtokavaleteilla. Tuntui aavistuksen holtittomalta mutta selässä oli kuitenkin turvallinen olo. Leevi ei tosiaan jalkojaan kovin tarkkaan katsellut vaan keilattiin jotain. Ope kaipasi kunnon pidätteen ja myötäyksen hyvissä ajoin ennen kavalettia. Tuntui että heti kun myötään niin ratsu valahtaa etupainoiseksi. Kerran sitten myötäsin kahta askelta ennen ja mentiin kavaletista enemmän läpi kuin yli. Mielestäni siitä jäi se viimeinen puolipidäte puuttumaan. Allekirjoitan kyllä senkin että hepan pitäisi opetella jäämään odottamaan eikä kuski voi ikuisesti pidättää. Laukat vaihtuivat satunnaisesti mutta yleensä ei. Varmasti taas myös kuskin ominaisuus.

Kavaleteilla kun odotin hyppyä kauempaa niin saattoi olla että hyppyä ei tullutkaan. Tarkkoi lähelle tai juoksi vaan läpi.

Tultiin myös suora linja. Muut kuudella ja me viidellä. Sain humman tulemaan niin rauhassa ja odottaen että tuli 5,5. Jotenkin sekosin toiminnoissani. Yhden askeleen sarja oli muille pikemminkin pitkähkö. Päätin vakaasti ratsastaa meidät mahtumaan sinne ja hyvin onnistuin. Hätäili vähemmän kuin Sepe.

Tultiin ensin yksi kierros pikkuriikkisillä esteillä, alle 50 cm. Toiselle annoin luvan nostaa ja korkeimmasta taisi tulla 75 cm.

Esteiden noustessa Leevi lähti rynnimään kohti. Etupainoisia sukelluksia enkä oikein ehtinyt ja tajunnut reagoida kunnolla. Ei kuitenkaan kompasteltu puomeihin vaikka pelkäsin sitäkin. Jollakin kierroksella päätyyn ennen sarjaa piti tehdä ylimääräinen ympyrä että sain hommaa vähän haltuun ja laukan korjattua myötäiseksi. Samoin viimeinen kaarre jäi ensimmäisellä radalla vähän suoraksi ja kuudennesta askeleesta mahtui vain puolikas. Saatiin se jälkimmäiselläkin radalla sakkona. Suju vähän paremmin. Keula ylös. Ja vähän hurlumhei-laukalla homma sujui oikein kivasti! Yhtä askelta vähemmällä. Pidemmän päälle ei kuitenkaan hyvä ratkaisu. Viimeinen sakkolinja ei tullut enää talteen.

Hauska humma ja kivan innokas. Pienellä lisärutiinilla varmasti mainio. Tällä hetkellä oli vähän tasaisuuden puutetta.

Takaisin tallille mentiin taluttaen. Vähän häsläsi siinäkin. Harjoiteltiin matkan varrella sitten pidätteitä, malttamista ja myötäämistä. Eikä rynninyt päälleni.

Ongelmia:
pudotteli jonkin verran
kuskin piti mennä kropalla vähemmän mukaan hyppyihin
vyöryi etumatalaksi (kimblewick ei auttanut tässä mutta kuulemma tekee sitä kuolaimesta riippumatta)
esteiden noustessa kiirehti ja sukelsi
vääriä laukkoja

Parannusta:
tolkku
kivan suoraviivainen ja innokas
kuunteli pidätteet aika hyvin
selässä oli turvallinen olo
ei välittänyt katolta tippuvista lumista juurikaan

Satu videoi tuntiamme, viimeinen sakkolinja puuttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora