tiistai 7. elokuuta 2012

Kouluvalkassa suoristamista ympyräkahdeksikolla


Tälläkin viikolla pääsin mukaan yksäreiden kouluvalkkaan. Jos en olisi tullut mukaan olisivat muut saaneet olla maneesissa säältä suojassa. Koko tunnin satoi tauotta ja märäksihän siinä tuli. Lämmintä oli enää n. +14. Ratsukoita tunnilla oli 3. Naapurissa kentällä siis.

Päivän teemana oli ratsun suoristaminen. Alkuverkkojen jälkeen kuvioksi tuli ympyräkahdeksikko, jolla oltiin vähän muunnellen koko tunti. Ravissa Easy ei ollut tänään kovin tasainen vaan nyki ohjia eikä rentoutunut oikein millään. Hepat piti pitää kuviolla suorina. Sisäohjasta ei siis saanut vetää. Ongelmia oli saada tuntumaa oikealle ohjalle, kumpaankin kierrokseen takaosan valuminen sisälle, vasemmasta oikeaan kierrokseen sisäpohkeen käyttö (kaatuu sisään, ei käänny). Kummallista kyllä oikea kierros tuntui helpommalta (vai olikohan vasta laukassa?). Yllättävän hyvin pysyttiin kuitenkin raiteilla. Siitä tuli sanomista että ravissa monesti joko hepo menee liian lujaa tai hyytyy alitempoon.

Laukkaa mentiin ympyrällä. Ensin oikea kierros ja edelleen suorat ratsut. Ulko-ohja tuntumalle ja sillä hillittiin menoa, sisäohjalla johdettiin sisään. Sisäjalalla huolehdin ettei takaosa valu sisään, vähän jopa sai väistättää ulos. Ulkojalalla piti kääntää etuosaa ympyrän kaarelle. Samoin huolehtia laukasta. Lisäksi piti istua kunnolla satulaan eikä yrittää venyä liian pitkäksi. Taisin saada parannettua ihan hyvin. Laukattiin melko pitkään mutta sain kuitenkin siirtyä ekana käyntiin. Hepo taisi vähän rentoutuakin, ainakin se pärski. Ratsun muotoa en ehtinyt tiirailla kun oli niin paljon muuta mietittävää. Ravissa ainakin meni jännittyneenä.

Väliin käveltiin niin pitkään että selässä meinasi tulla kylmä. Sitten vasen kierros. Siinä oli samat ongelmat että takaosa karkaa sisään. Mutta hepo yritti enemmän juosta alta. Ulko-ohjan tuki oli odotetusti vaikea saada. Ja vielä yrittää ratsastaa sisäpohkeen ympäri. Ohje oli että ulkojalalla laukkaa lisää että voi ulkoa vähän pitää. Pärskimistä esiintyi aiemmin kuin toiseen kierrokseen mutten ollut meidän menon tasaisuuteen ihan tyytyväinen. Paljon tuli myös hienosäätökommenttia, jota en olisi ite huomannut. Esim. vauhdin vähän kiihtyessä. Näitä kuulemma voi treenata itekin. Harmi vaan etten ite osaa olla yhtä tarkkana. Monestihan hepo protestoi tänään että ei ole kivaa kun vaatimuksia olikin vähän enemmän.

Loppuun ravattiin ympyräkahdeksikkoa nyt toiseen suuntaan suoristaen. Alkuun suorilla hevosilla (ei saa juosta alta), sitten sai asettaa ulos ja lopuksi sisään. En ihan autuaaksi tullut mutta parani. Ihan loppuun saatiin taas vähän yritystä eteen alas venytyksestä. Hepo oli epätasainen mutta pysyi tuntumalla. Kovin pitkälle ohjalle en sitä voinut päästää. Edistystä kuitenkin.

Hepon epätasaisuus edestä eli lähinnä ohjien nykiminen vähän haittasi. Laukassa jopa oli raskas edestä! Easy! Ei ikinä uskoisi. Tunnin aikana vain kertaalleen tuli sanomista että liian pitkät ohjat. Sanoisin että suoritettiin suht varmasti ja hepo oli aika vino. Plussat itelle että tänään oli aika hyvä tatsi ratsuun ja tunsin kun takajalat valuu sisään ja oikea ohja on liian tyhjänä. Ope kommentoi että Easy tarvitsisi tällaista joka päivä. Muuta omaa kommenttia ei oikein saatu. Kysyin että pompinko tänään kummallisesti ja vastaus oli että Easyn kanssa sitä ei esiinny.

Ongelmia:
ravissa oli paljon säätämistä
hepo oli laukassa raskas edestä
yritti nyppiä ohjia pitkiksi lähes koko tunnin
en muistanut aina rentoutua tehtävän aikana, silloin ratsukin monesti myötää
kurja keli

Parannusta:
laukka ei ollut tänään pahimmasta päästä
en pomppinut kummallisesti kyydissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora