sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Troijan leikkitunnilla Gobbackassa

Sunnuntaina oli Troijan Hevosen leikkitunti Gobbackassa. Koska satuin olemaan viikonlopun maisemissa niin tietysti lähdin mukaan. Keli oli Espoossa muutaman asteen pakkasella ja oli pilvistä. Itselleni toinen kerta tällä tallilla.

Innokkaita ratsastajia oli paikalla 9. Heppajako meni osin toivomalla. Minä sanoin että joku sellainen, jolla voi mennä ilman satulaa. Näin minulle päädettiin antamaan pyöreä Api. Nettisivujen mukaan 156 cm korkea Welsh part bred. Kimo. Tunnin jälkeen kuulin että lähempänä 20 v. Kuulemma turvaratsu, joka annetaan polttariratsastuksiin.

Tallissa oli ihanan kiltisti. Varustaminen sujui nopeasti: etusuojat ja suitset. Maneesissa loikkasin reunalta kyytiin astumalla. Hummaa ei haitannut. Alkukäyntien aikana yhdeksän ratsukkoa tuntui vähän ahtaalta mutta oikein hyvin mahduttiin lopulta. Hetki saatiin verkata itsenäisesti ravissa. Sitä ennen olin jo vaatinut aktiivista käyntiä. Ravissa oli suht tasainen ja kulki pääosin pyöreällä kaulalla. Kevensin hetken mutta harjoitusravissa oli vakaampi olo. Hummalla toki tasainen selkä sekä askeleet.

Laukkoja ei otettu alle vaan aloitettiin ensimmäisellä leikillä: talli palaa. 8 tötteröä reunoilla ja 9 ratsukkoa. Yksi jäi keskelle ja huudosta "talli palaa" piti vaihtaa omalta tötteröltä toiselle. Viereiselle ei saanut mennä. Ja se joka jäi ilman tötteröä jäi seuraavaksi keskelle huutajaksi. Eli heti aloitettiin laukkasinkoilulla ympäriinsä. Yllättävän hallittua. Poni heräsi ja kuumui sopivasti. Olisi silti voinut mennä paljon lujempaakin. Mutta taktikointi auttoi tässä vauhtia enemmän eikä jääty kertaakaan ilman tötteröä. Riitti kun katsoi minne muut olivat menossa.

Välissä aina käveltiin hetki pitkin ohjin kun seuraavaa leikkiä laitettiin valmiiksi. En muista tuliko ensin viesti vai maa-meri-laiva. Aiemmin olen ollut sitä nimellä maa-meri-ilma. Tötteröitä oli reunoilla vain 4. Ei siis pitänyt jäädä tötteröiden väliselle linjalle vaan linjat erottivat alueet toisistaan. Ensin muutamat treenikierrokset. Tässäkään ei nopeudessa pärjätty. Lopulta jäätiin taas neljänneksi vikoiksi kun Api lähtikin nykimään päätä alas eikä laukannut eteen.

Tultiin myös viesti ponit vastaan hevoset. Meiltä yksi ratsukko meni kahdesti. En ollut vapaaehtoinen. Tötteröpujottelu, puomin yli ja pakollinen portti, toiseen suuntaan täysiä. Ensin voitti hevoset (meidän joukkue), sitten ponit. Ei oltu Apin kanssa erityisen nopeita mutta eipä toisaalta pahemmin sakattu ja jumitettu missään. Mennessä laukkapätkällä hepo yritti vähän vetää päätä alas ja pukitella. Sain pidettyä aisoissa. Eikä todellakaan mitään isoja liikkeitä. Muita ei pahemmin ehtinyt katsella.

Viimeinen leikki oli tuolileikki. Siinäkin auttoi vähän taktikointi. Eli ei kannata nuohota ihan kaverin hännässä. Oikea kierros ja nyt yritin ratsastaa kaunista ravia. Tuolille siirtymissä en ollut kovin nopea mutta koska yleensä omalle tuolilleni ei ollut pahaa ruuhkaa niin tässäkin selvittiin neljänneksi vikoiksi. Selkään piti kavuta reunalta, koska pikkujakkaralta en saanut ponnistettua.

Tosin jo pari ratsukkoa aikaisemmin rupesin pohtimaan että olisi kivempaa ratsastaa toisessa päässä vapaasti kuin leikkiä. Mutten kuitenkaan lähtenyt mokailemaan tahallani. Lopulta ehdin mennä vain noin ympyrällisen laukkaa molempiin suuntiin ennen kuin tuli loppukäynnit. Mieluusti olisin säätänyt vielä vähän enemmänkin.

Kaikki pysyivät kyydissä, kivaa oli!


Posekuva pihalla tunnin jälkeen.
©Arla


Api jatkoi vielä hiihtoratsastushommiin, siitä oma postauksensa.

Videokooste tuntikavereiden kameraviritelmän ja Arlan kuvausten pätkistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora