torstai 17. tammikuuta 2019

Hidas mutta ryhdikäs

Torstaina oli lumimyräkkäpäivä ja iltaa kohti vielä kylmeni. -10°C ja tallireissun aikana tuli vielä lisää lunta. Onneksi on maneesi!

Annoin Assille taas porkkananpalan kuppiin ennen kuin menin karsinaan. En tiedä johtuiko siitä vai ruvetaanko olemaan tarpeeksi tuttuja, sillä maanantaina ekan kerran ja nyt toistamiseen Assi rapsutteli minua takaisin. Hoitaessa oli kiltisti satulavyön kiristystä lukuun ottamatta. Se harmitti Assia. Karvaa pölisi yhä aika lailla irti.

Jossain välissä osa ajasta taas katosi ja lopulta olin 13 minuuttia ennen tunnin alkua ratsailla. 20 minuuttia ennen olisi parempi. Opetus alkoi siis ravihölkän kohdalta ja Assi oli vielä sangen nahkea liikkumaan. Toki tekisin itse kovasti saman tyyppisiä juttuja mutta ehkä antaisin Assin olla vähän enemmän rauhassa. Laukka nostettiin työskentelykäyntivoltin kautta. Ravi tuntui siltä että siitä ei nouse kun ei ole pohkeen edessä. Voltilla oli hidas! Mutta laukka nousi. Kevyessä istunnassa useampi kierros molempiin suuntiin. Yritin kiihdytellä mutta päästiin niukasti kolmosvaihteelle kun kaivattiin nelosta tai vitosta. Lopuksi rupesi pudottelemaan raviin ja saatiin siksi vielä yksi sakkokierros.

Lepokäyntipätkän jälkeen jatkettiin harjoitusravissa. Pitkän sivun alkuun voltti, avoa pitkällä sivulla, suoristus noin puoleen väliin ja eteen. Aika nahkeasti lähti yhä eteen. Sitten vaihdettiin että pian avon jälkeen siirryttiin avossa käyntiin ja nostettiin laukka. Yllättäen laukat nousivat vaikka käynti oli löysää. Päätyyn ympyrä ja puolessa välissä takaisin raviin ja sama ravivolttiavohomma toiselle pitkälle sivulle. Tämä molempiin suuntiin. Välillä Assi meinasi nukahtaa ja sain moukaroida pohkeillani ihan kunnolla. Ope käski hommata paremmat kannukset ponikannusteni tilalle.

Nyt avoissa ja volteilla keskityttiin taas kuskin suoruuteen. Vasen kankkuni kuulemma valahtaa alas, joten piti kurkkia vasemman olkapääni yli häntää. Sekä vasenta olkapäätä piti ajatella alas. Kuinka kummallista, yleensä kun vasen tuppaa olemaan valmiiksi alempana. Tämän takia taisi oikea kierros olla istunnalleni luontaisesti helpompi. Molemmissa kierroksissa Assi tuntui valuvan vasemmalle, volteilla huomasi hyvin. Ja takkikulmaa vähän kartteli.

Lopulta puolikkaalta ympyrältä jäätiin laukkaan. Jossain välissä tehtiin loivia kiemuroita, myöhemmin lyhyitä lävistäjiä. Kuskin piti miettiä suoruutta ja välillä sai höllätä toisesta ohjasta ihan kunnolla. Jossain välissä tuli vähän kuskin yllättänyt kakka ja ope käski pysäyttää. Tottelin ja kerroin ongelmistamme. Eipä ole Assi tosiaan tainnut juuri sontiakaan tämän open edessä. Tästä päästiin yli kuin millä tahansa hevosella tänään. Mutta lopuksi rupesi taas pudottelemaan laukkoja pois. Ope kehui että hyvältä näyttää ja minä vastasin että voisi olla aktiivisempi.

Lopuksi oli ravissakin kivan ryhdikäs ja pyöritettiin parit kolmikaariset avoajatuksella. Ope kehui. Yhä oli hidas. Vasta kolmelle viimeiselle kierrokselle heräsi aktiiviseksi ja samalla keveni edestä. Sitten oli hyvä.

Kävelin noin kierroksen selästä. Sitten otin satulan pois ja laitoin loimen niskaan. Käveltiin reilu vartti. Tallissa humma oli noin 25 minuuttia solariumissa ja silti jäi lavoilta kosteaksi. Eikä rentoutunut solariumiin vaan oli pystypäin valmiustilassa.

Ongelmia:
alkuun hidas
ei herännyt kunnolla liikkeelle
välillä piti kumautella kunnon ponipohkeilla eikä silti tullut kunnon reaktiota

Parannusta:
nosti kaikki laukat pyynnöstä
viimeisten 3 kierroksen aikana keveni edestä
rapsutteli takaisin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora