torstai 31. tammikuuta 2019

Hitailua kouluratatreeneissä

Torstaina menin ensimmäistä kertaa tällä viikolla Assin luo. Edellisenä päivänä sillä oli mennyt tallin pro-kouluratsastaja, joten pääsin valmiiseen pöytään. Lumisade oli tauonnut ja pakkasta oli muutama aste.

Assi oli ehkä tavallista taipuisampi mutta alkuverkassa yhä enemmän hidas kuin reipas. Vasemmassa kierroksessa valuttiin uralta sisälle ja se väheni kun sain kammettua oikeaa reittäni paremmin irti hevosesta. Kummallisesti tällaisiakaan asioita ei aina muista ja huomaa. Naulakkokulma oli tänäänkin jännin paikka ja sitä piti vähän kartella.

Katkaistiin maneesi ovipäästä ekojen kirjainten kohdalta ja toisesta päästä myös kirjainten kohdalta, noin 20 metriä ennen päätyä. Lauantain harkkakisoja ajatellen tehtiin tänään KN:n juttuja. Aloitettiin käynnissä loivilla kiemuroilla. Kaameaa matamista! Ravissa eteni paremmin. Ulkokäsi alas lähelle satulaa, tiukka käännös ensimmäiselle kaarelle. Useamman kerran mokailin linjojen kanssa kun en muistanut tällä kentän koolla tulevani uralle jo 6 metriä ENNEN kirjainta. Kaaret vasemmassa kierroksessa olivat vaikeampia. En osannut tähdätä keskilinjalle ja oikealle taivuttaessa muoto katosi. Hommia oli muutenkin niin paljon etten ehtinyt juuri huomioida millaisessa muodossa Assi kulki.

Keskiravilävistäjiä tehtiin ensin vähän varovaisemmin ja keventäen. Lopulta enemmän eteen ja piti istua alas. Korvanappi pätki välillä enkä kuullut ihan kaikkea. Assi rupesi liikkumaan paremmin mutta aika paljon jäi vielä säätämistä.

Välissä käveltiin pitkään ja siitä nostettiin ravin kautta laukka. Tai yritettiin nostaa. Neljännesympyrä meni juntturoidessa eikä meinannut käynnistyä ympyrälle. Voi kuulemma pitää aika suorana. En muista otettiinko tässä vasenkin laukka. Mitään kovin lennokasta ei kuitenkaan tullut.

Sitten mentiin peilipäätyyn ja mentiin rata kertaalleen läpi. Taas katkaistiin maneesi päädystä sekä keskeltä ihan hämäristä paikoista. Koska kirjaimet olivat 12 eikä 14 metrin välein niin ei lähdetty tekemään liian tiiviisti. Leveyttä oli silti liikaa.

Ihan ensin testattiin kummasta suunnasta kannattaa aloittaa. Vastaus oli melko helppo: oikealta.

Kun ruvettiin tulemaan rataa niin jo lähtiessä oli sellainen olo etten ole valmis. Assi oli hidas. Pysähdys näytti edestä suoralta mutta sivusta näkyi 4 jalkaa. Ihan päätyyn Assi ei halunnut mennä mutta tuomariksi mennyt ope ei haitannut. Kiemura ok mutta hitaasti. Hetkeä aiemmin uhosin muistavani radan ja tein ensimmäisen ravivoltin väärään paikkaan! Vähän lepatteli keskittyminen siis omilla teillään. Keskiravi lähti kuitenkin jotenkin. En muistanut ratsastaa siihen kunnon siirtymiä. Voltilla oli hidas. Toisella kiemuralla hidas. Käyntiin tuli missä pitikin muttei lähtenyt takaisin raviin ajallaan. Toinen voltti ehkä paremmin.

Käynnissä oli suht tasainen mutta hidas ja ponneton. Pysähdyksessä nokka ylhäällä. Takaisin käyntiin pienen mutkan kautta. Raviin ok mutta laukka ei taas noussut. Neljännesympyrä myöhässä laukkaan eikä edennyt. Taidettiin kuitenkin päästä lävistäjä lähes loppuun laukassa. Ravissa liikkui nyt paremmin. Vasen laukka nousi ihan ok ja siinä onnistui reittikin. Lävistäjällä oli taas vähän hidas, joten käyntiin pääsi aika vaivattomasti. Ope ohjeisti pysäyttämään. Tuli vähän kummallista valumista. Loppuun käynti oli yhä hidasta. Pysähdyksessä oli taas edestä suora, sivulta näkyi 4 jalkaa. Ja nokka ylhäällä.

Pysähdyksiä ei olla taidettu juuri koskaan treenata. Tämän perusteella sanon että lisää harjoittelua siirtymiin. Hankala tehdä täsmällisiä teitä kun humma ei liiku!

Tästä jatkettiin kevyellä ravilla uraa pitkin. Nyt Assi lähti leiskumaan patistamatta. Mitä ihmettä? Ja vaikka istuin alas niin viuhtoi menemään. Ei saa puristaa jaloilla. Yritin parhaani. Laukat taisivat nyt nousta näppärämmin mutta yhä rullasi laukoissa huonommin.

Loppuun tein ravissa muutamat kolmikaariset ja sitten vapaata pyörittelyä. Vähän pidemmälle kaulalle, ohjeisti ope. Ja kehui miten ravi oli parempaa kuin koskaan ennen. Ihanan positiivisella ja kannustavalla mielellä oli. Itseäni lähinnä turhautti madeltu rata. Radan aikanakin olisi varmasti hedelmällisempää miettiä jotain muuta kuin sitä kuinka kamalaa meno on ja miksi me ollaan osallistumassa.

Ongelmia:
laukat eivät olleet tänään kovin näyttäviä
radan läpiratsastus oli hitailua
kuskin pasmat olivat aika sekaisin kun ei tehtykään hommia kirjaimiin

Parannusta:
maneesissa oli ihanan vähän porukkaa
heräsi lopuksi hienoon raviin
ope oli oikein kannustava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora