torstai 10. tammikuuta 2019

Kädet alas ja ulkotuki tilanteen mukaan

Torstaina jatkettiin Assin kanssa hommia. Mennessä oli -9°C, lähtiessä -6°C. Tallissa oli tänään paljon lupsakampi tamma. Tosin nyt yritin itse olla vielä erityisen rauhallinen ja rapsuttelin hyväksi. Tavalliseen tapaan ei tykännyt satulavyön kiristyksestä.

Ehdin tehdä pitkät alkukäynnit ja hölkätä ravissa ihan tovin ennen open tuloa. Käynnissä mietin jalkojani alas eilisen vinkkauksen perusteella. Painavat reidet oli yhä paras ajatus siihen. Ravissa Assi ei lähtenyt käynnistymään. Jatkettiin siis raviverkkaa vielä hetki ohjauksessa ennen kuin otettiin laukat. Eikä vieläkään lähtenyt imemään itse eteen. Ravissa suositeltiin kaarevia teitä, laukassa piti ajatella peltolaukkaa. Jäätiin aika kauas siitä. Kevään tavoitteeksi saada kuulemma vaihdot onnistumaan sileällä, mikäs siinä. Yksi ravipudotus tuli kulmassa (kaarteessa).

Tänään tuntimme oli tuntia aikaisemmin ja maneesi oli ruuhkainen. Meidän lisäksemme noin 5 ratsukkoa. Törmäilyyn ei päädytty mutta osasta en osannut yhtään päätellä miltä puolelta ovat menossa eikä mennyt aina liikennesääntöjen mukaan. Tehtävillä yritin huudella mitä ollaan tekemässä. Tosin oli vaikeaa kuunnella ohjeita, ratsastaa, väistellä muita ja vielä puhua samaan aikaan.

Tehtävät aloitettiin käynnissä. KN:n tapaan loiva kiemura ja kaarilla tehtiin ns. huonoa pohkeenväistöä. Eli humma mutkalle ja lapa edellä menosuuntaan. Puolierot olivat kuulemma roimat. Itselläni meni kaikki keskittyminen tekemiseen ja ratsastusväylien löytämiseen hevosviidakossa, joten välimuistini unohti jo, kumpi oli parempi suunta. Sitten samaa myös harjoitusravissa. Hieman hidas ja kun itsestäni tuntui että pieleen meni niin ope vaan kehui. Hyvä tapa johtaa kuskin ajatukset muualle. Uusi yrittäminen on huomattavasti hedelmällisempää kuin jäädä vatvomaan ja murehtimaan ettei edellinen onnistunut.

Tehtiin ravissa myös vähän ympyrähommia sekä jokunen kolmikaarinen. Alkutunnista ulkotuki höllättiin pois ja sai pullahdella. Pitkillä sivuilla reippaasti eteen. Tässä lähti ihan hyvin. Käyntipätkillä lössähti taas täysin. Mutta nyt tajusin viritellä niin ettei lähdetty syvän unen käynnistä nostamaan laukkaa. Vältyttiin siis jumeilta.

Laukat aloitettiin ympyröillä salmiakin ajatuksella. Kaarteissa piti höllätä ulkoa ihan kunnolla. Ja olla tarpeeksi nopea. Laukassa tehtiin myös loivia kiemuroita. Sekä suoraan uran sisäpuolella että voltteja. Maneesissa oli edelleen ahdasta eikä 100 % keskittymisestäni ollut käytössä ratsastukseen. Ulkokäsi hipomaan satulaa. Kiemuroilla ulko-ohja piti pitää kädessä, samoin volteilla. Nyt huomasin konkreettisesti miten ulkoapuni vuotivat. Kummasti ulkokäsi aina hölläsi salaa kun en keskittynyt. Ja sama vika molempiin suuntiin. Suoralla sentään sain pidettyä ohjat käsissä. Eikä sisältä saanut jäädä pitämään.

Laukkojen jälkeen otettiin hetken huili ja sitten tultiin kolmikaarista kevyessä ravissa. Yhä ajatusta avoista kaarille. Assi oli tasaisempi ja liikkui nyt itse. Aloitti kauhomisella mutta tasoittui. Kuskin keskittymisestä yhä valitettavan iso osa meni muun liikenteen seuraamiseen. Silti meinattiin ajautua oikeassa kierroksessa kaarella uralle vaikka oli vastaantulevaa liikennettä. Vähintään kuvion symmetrisyys ja valmistelut kärsivät.

Ope oli kuitenkin tyytyväinen. Assi taas hikinen. Kuskikin pysyi hyvällä mielellä. Aiemmalle opellemme analysoin tunnin jälkeen että tämä ope pitää minut ja Assin hyvällä tuulella siten, etten edes huomaa jos meillä menee huonosti.

Ope kiitti Assia sokerilla, Assi kiitti puraisemalla opea. Tämän takia en itse syötä sille mitään kädestä. En kyllä arvannut että oikeasti puree.

Luulin lähteväni tuntia tavallista aiemmin pois tallilta. Assin kuivatuksessa meni kuitenkin niin kauan että ylimääräinen tunteroinen meni lähes siinä.

Ongelmia:
ruuhkainen maneesi ja valitettavan vähän puhetta mistä mennään
hidas ratsu
monesti tuli käsky laittaa käsiä alemmas, lähes kiinni satulaan
humma puraisi opea tunnin jälkeen
kuivui poikkeuksellisen hitaasti

Parannusta:
kiltimpi Assi tallissa
tuijotteli vähemmän päädyn loimia kuin viimeksi
ei jumeja
tasoittui loppua kohti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora