maanantai 7. tammikuuta 2019

Kotikentän esteyksärillä hyviä hyppyjä ja huonoa laukkaa

Sunnuntaina lumitilanne oli niin hyvä että estetunnit päätettiin pitää kentällä. Opena taas paikan kakkosope. Sain siis mahdollisuuden kinuta itselleni ja Hempalle yksärin ja tämä onneksi järjestyi. Oltaisiin varmasti päästy myös tunnille kuudenneksi mutta tämä tuntui todella paljon paremmalta ajatukselta.

Pakkasta oli pari astetta ja olin suht hyvissä ajoin kasailemassa esteitä. Ne oli onneksi tallin puolesta kaivettu jo pois hangesta. Kaikesta huolimatta en silti ollut yhtään niin ajoissa verkkaamassa kuin haaveilin. 20 minuuttia oli suunnitelmissa ja 3,5 minuuttia toteutui.

Oma versio päivän radasta.


Aloitin taas pidemmällä ohjalla taivutellen. Ensin käynnissä, sitten ravissa. Ja vähän ravipuomien yli. Hemppa oli taas vasemmassa ohjassa kiinni. Melko pian ope patisteli laukkaan. Pitkillä sivuilla reilusti eteen ja yhä ympyrällä puomien yli. Oikea laukka ihan ok, vasen ei käynnistynyt kunnolla eikä Hemppa halunnut kääntää nenää sisään. Ajatus avosta. Takasia rungon alle. Sitten jatkettiin vielä ravissa ja yritin yhä työstää. Paine pois heti kun reagoi. Jalasta eteen, ei saa jäädä pohkeen taakse. Raipasta ei tänäänkään sanonut mitään pahaa. Yritin naputella tynkäraipallani lisää tehoja laukkaan. Vasen ei silti herännyt kunnolla venymään itse. Ope sanoi että näytti paremmalta kuin eilen alkutunnista. Vastasin että tuntui kamalammalta.

Välikäyntien jälkeen aloitettiin kavalettilinjoilla. Kaikki välit olivat 14 metriä. Oikeassa laukassa ristikko, kavaletti ja ristikko (kuvassa esteet 4 - 6). Ensin 4 askelta mutta jäi niin ahtaaksi että heti perään jatkettiin kolmella. Alastuloissa oli vääriä laukkoja ja niihinkin puututtiin. Muu oli kuulemma hyvin mutta johtaminen puuttui. Sain korjattua. Samoin piti tulla suorana ja keskeltä esteitä. Molempiin kierroksiin taidettiin valua vasemmalle. Siihen en enää muistanut keskittyä että jatkettiinko esteen jälkeen kuinka hyvin suoraan.

Vasemmassa kierroksessa oli innariväleillä ensin 3 kavalettia ja sitten saman 14 metrin päässä okseri (kuvassa esteet 1 - 2). Tähän väliin tultiin läpi tunnin 4 askelta eikä edes yritetty kolmella. Nenä vasemmalle ja pysy keskellä. Tässäkin onnistui okserilta väärä laukka mutta toistoilla löytyi myötäinenkin.

Sitten pieni huili väliin ja näistä tehtiin kombi. Vasemman suora jumppalinja, lävistäjäesteellä vaihto, oikean linja (3 + 3 laukalla) ja toisella lävistäjäesteellä vaihto, vasemman linja uudestaan ja perään toinen linja nyt eri suunnasta ja vasemmassa laukassa, 4 laukkaa väleihin. Kuten numeroitu ratapiirrokseen.

Ensimmäisellä kierroksella molemmilla lävistäjäesteillä laukka taisi jäädä vaihtumatta ja joku keilattiin nurin. Sen lisäksi Hemppa lähes kielsi sekä aiemmin hyppäämättömälle lankulle (este numero 7) että viimeisen linjan ekalle pystylle (10), jota ei oltu vielä hypätty tähän suuntaan.

Ja vaikka kuinka hyvin yritin käynnistellä Hempan ennen kuin lähdettiin tehtäville niin vasen laukka pysyi aika kammottavana. Ei rullannut eikä antanut yhtään taivuttaa sisäjalan ympäri. Nokkaa sai sisälle vain laittamalla ronskisti painetta sisäohjaan. Ei hyvä.

Toisella kierroksella ei päästy kuin ekan lävistäjäesteen yli kun tuli käsky tulla alusta. Nyt sujui vähän paremmin ja taisi tulla myötälaukat. Mutta heti kun esteet nousivat enkä ollut ihan 100 % mukana hypyissä niin retkuin kyydissä. Ei hyvä. Ehkä joulukuun löhöily painoi yhä lihaksissa?

En muista montako kierrosta tultiin. Ehkä 3? Viimeisellä esteet olivat yhä turvallisen pieniä mutta kuitenkin jo hypättäviä. Jotain 70 - 80 cm? Ihan hyvin meni paitsi viimeiset suorat linjat tultiin vielä sakkoina. Sitten käsky kävi jatkaa etenevää, rentoa laukkaa vähän pidemmällä kaulalla. Juuri niin minäkin olisin halunnut tehdä. Mutta vieläkään ei taipuisuutta löytynyt. Luulin jo että riitti mutta ope nosti vielä okserin ja käski tulla pelkän sen kaarevalla tiellä. Vähän pelkäsin että Hemppa meni jo pois hyppymoodista mutta ihan nätisti meni siitä yli. Aavistuksen läheltä muttei haitannut. Oltiin molemmat sitä mieltä että nyt riittää ja sopivasti aikakin loppui seuraavien tullessa kentälle. Okseri oli kuulemma toisesta reunasta 95 ja toisesta 85 tai 90. Eli noin ysikymppinen este. Kepeästi.

Loppuraveissa Hemppa oli nyt aika hyvä. Letkeä ja taipui vihdoin kevyesti vasempaankin. Sitten loimi niskaan ja käveltiin ensin hetki kentällä ja kun tuntilaiset rupesivat ravaamaan niin käytiin vielä lenkki tiellä. Ehkä pellollakin olisi nähnyt kentän valojen avulla muttei lähdetty viimaan. Hemppa oli taas läpimärkä, ainakin kaulalta. Ja sai jäädä talliin kuivattelemaan ja syömään.

Ongelmia:
ei oikein käynnistynyt vasempaan kierrokseen
joitakin vääriä laukkoja esteiden jälkeen
pari pudotusta

Parannusta:
ei kieltoja
ei humman protesteja vaan käyttäytyi nätisti
myötälaukat löytyivät lopulta
oikea laukka rullasi hyvin
vaaditut askelmäärät löytyivät
viimeinen ysikymppinen empimättä yli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora