sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Aurinkoa, pakkasta, verkkamaasto ja estetunti

Sunnuntaille oli sovittu hyppypäivä Hempalla. Koska eilen ei meinannut irrota oikein mitään tunnistettavaa laukkaa niin päätin käydä alkuverkat maastossa. Se on auttanut laukkoihin. Vaikka keli uhkasi kylmää niin pidin suunnitelmasta kiinni. Tosin aikataulu venähti taas ja lähdettiin myöhässä. Lähtiessä -24°C.

Tunnin jälkeen peltokävelyltä.

Keli oli tyyni ja aurinkoinen. Menin tavalliseen tapaan Tiitonsaaren lenkin. Hyvät laukkapätkät ja kivan vähän liikennettä. Nyt Hemppa lähti ihanan mukisematta reissuun ja päästiin alkumatka käynnissä pitkin ohjin ilman jumeja ja kiemurteluja! Sitten vähän pyysin nokkaa alas mutta ravissa säilyi huonosti. Hemppa halusi hölkätä kaula oikealla ja tein parhaani estääkseni. Yritin aktiivisesti pitää tuntuman myös oikeassa ohjassa. Siihen piti oikeasti keskittyä jatkuvasti!

Osin aikataulunkin takia niin nyt mentiin jo melko alkumatkasta rauhallista laukkaa tietä pitkin. Tai siis minä päätin askellajin ja Hemppa sai päättää vauhdin. Jotain 20 km/h pintaan jos sitäkään. Ihan vähän kavahteli puskia mutta oli oikein fiksusti ja rauhallisesti. Loppumatka mentiin ravissa ja nyt ei käyty laukkaamassa autiotalon ohi.

Metsäpätkä mentiin käynnissä. Puista putoili aika paljon lunta päälle kun osuttiin oksiin. Vasemman käden sormilla oli välillä vähän viileä. Muu vaatetus oli riittävä. Poskia paleli vähän alkumatkasta. Kun metsäpätkän lopulla keräsin ohjat niin Hemppa ehdotti ravia. Annoin periksi. Sama juttu kun hetken päästä tiellä ehdotti laukkaa niin kelpuutin senkin. Odotin usvatusta mutta koska Hemppa ei halunnut kiihdytellä niin en minäkään kiihdytellyt. Olisi varmaan lähtenyt mieluusti mutta tänään näin. Ja laukkapätkän lopulla himmasi vauhdin ihan pieneksi muttei pudottanut raville ennen kuin minä pyysin mutkassa. Eikä kiihdytellyt toisellekaan pätkälle. Nyt tosin pääsin itse nostamaan laukan. GPS sanoi huipuiksi reilu 24 km/h. Olisin kuvitellut lähemmäs 30. Ihan loppumatkasta vasta rupesin laukassakin pyytämään nokkaa alas. Vähän pärski ja aavistuksen laski. Oli yhä aika kenossa ja oikealle tyhjä.

Loppumatkasta tiellä tuli useampi auto vastaan, joten käyntiä tuli enemmän kuin suunnittelin. Talon pihan reunaan parkatut autot aiheuttivat vähän sivuliirausta. Siinä yksi varovainen ohittaja meni meistä juuri ohi. Onneksi riittävällä hajuraolla. Koiria ei tänään näkynyt. Loppumatkasta otettiin vielä yksi laukkapätkä. Ravissa oli parempi mutta vähän pitkä ja edestä raskas.

Kentällä oltiin 7 minuuttia myöhässä (42 min meni lenkkiin) ja toinen ratsukko oli jo luovuttanut sormien jäätyessä.

Käveltiin hetki ja sitten tehtiin kevyessä ravissa temponmuutoksia. Tänäänkään ei ollut kannuksia vaan Kuomat. Välillä piti kopistella jaloilla aika kovasti että lähti eteen. Tynkäraipasta ei sanonut mitään enkä kovin uskaltanut sitä käyttää. Ravissa oli aavistuksen pitkä mutta säätyi hyvin. Sitten sama laukassa. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, että laukka rullasi jo tunnistettavasti ja Hempan sai ratsastettua enemmän nokka alas kuin ylös. Martingaalia ei ollut kun en ehtinyt/jaksanut laittaa. Molemmissa laukoissa siis temponmuutoksia ja molemmat olivat suht pyöreitä. Silti vasen tuntui takaa jotenkin epätavalliselta. Ope sanoi että ihan Hempan tavallinen laukka. Mitäköhän olisi sanonut siitä eilisestä? Tänään oli kuitenkin noin 30 kertaa parempi.

Sitten loikittiin kavalettia ympyrällä. Säätele laukkaa ettei hevonen jähmety. Ja ihan näppärästi päästiin joka kerta yli. Sitten suora linja kavaletilta toiselle. Hempan omalla vauhdilla tuli ahdas 6. Aika roimasti sai pyytää eteen että venyttiin viiteen mutta onnistui. Ja sama toiseen suuntaan. Samat askelmäärät siinäkin. Kertaalleen taisi laukka vaihtua vasemmasta oikeaan tahattomasti. Suunta vaihdettiin ohimennen lävistäjän pystyllä ja siihen tuli tuijotteluloikka. Korkealta yli.

Seuraavaksi tultiin kahdella pikkupystyllä laukanvaihtoja. Tai yritettiin tulla. Laukka oli alle ihan hyvää ja ajattelin mennä. Ei tullut ihan hirveänä yllätyksenä että Hemppa kielsi ekalle. Sama este, jonka oli loikannut jättiloikalla toiseen suuntaan. Huomasin kyllä kahta askelta ennen ettei ole menossa. Tein kaikkeni mutta Hemppa pysähtyi silti. Kysyin että mitä olisi pitänyt tehdä. Kuulemma 3 askelta ennen näki että kieltää. Olisi pitänyt kumauttaa pohkeista eteen. Näitäkin pitäisi vain harjoitella lisää eikä aina vain käydä näyttämässä kaikkia esteitä. Silti Hempalta vähän noloa kieltää ihan tavalliselle pikkupystylle, korkeutta ehkä 50 cm.

Toisella yrityksellä päästiin yli. Eikä tainnut edes tulla kovin kummallista loikkaa. Omistaja sanoi ennen tehtävää että vasemmat laukathan vaihtaa. En täsmentänyt että vasen vaihtuu sileällä ja oikea hypyissä. Tehtävällä vaihtoi vasemmasta oikeaan paremmin muttei sitäkään lähes joka kerta. Toiseen suuntaan vaihtui pari kertaa tuurilla. Epäilin syyksi liian pieniä esteitä ja sain niitä ehkä 15 cm ylös. Yhä pienehköjä. Vasemmasta oikeaan Hemppa loikkasi kerran kauempaa kuin arvasin. Nykyään istun näissä jo suht asiallisesti silti kyydissä. Toiseen suuntaan säädettiin reittiä enemmän radan poikki. Tuurivaihto ja sitten huili.

Sitten tultiin pari kertaa pikkurata. Kavaletti ja kaareva linja pystylle, kavalettien suora linja ja toiselta kavaletilta pystylle kaarre. Edettiin hitaasti ja kaikki laukat jäivät vaihtumatta. Toinen kierros putkeen. Välissä vähän herättelin. Mutta vaihtoja ei siltikään tullut yhtään. Nyt päästiin kavalettien suora sentään viidellä. Pidä hevonen suorempana. Jos jätin taivuttamatta niin Hemppa jähmeytyi entisestään. Estekorkeus oli tänään jossain ehkä 70 cm tuntumassa.

Ope taisi ruveta säälimään Hemppaa kun olin kuulemma ollut selässä jo ties kuinka kauan. En katsonut kelloa, mutta hieman yli tunnin. Kysyi että tahdonko hypätä vielä jotain. Vastasin että ihan perus puomityöskentely olisi enemmän tarpeen. Ajattelin jotain alkuverkan tapaista rentoa laukkaa ympyröillä. Tehtäväksi tuli kuitenkin ravilävistäjät puomien yli. Ihan hyvä tämäkin. Hienosäätöohjeita olisi vaan voinut tulla enemmän.

Molempiin kierroksiin kulki ympyrällä kuulemma perä ulkona. Eilisestä oli toinen kierros siis kääntynyt. Ehkä oikea? Eikä edelleenkään saanut taivuttaa liikaa, vasemmallekaan. Yritin ratsastaa pohkeella ohjalle ja hetkittäin sainkin ratsun tasaisesti kahden ohjan tuntumalle. Lävistäjät teki suht tasaisesti, vähän vain lapa yritti pullahdella vasempaan. Ja tätä toistettiin kierrostolkulla. Kuskille rupesi tulemaan kuuma ja uuvahdus. Lopulta kuitenkin riitti.

Ohje oli että joka ratsastuksen alle voisi käydä vähintään pellolla verkkaamassa ettei välttämättä ihan maastoreissua tarvi. Sunnuntaina olisi saanut lähteä kisoihin mutta pakkasella itsekseen ei erityisemmin houkuta. Mielestäni ollaan sitä paitsi enemmän vielä treenin tarpeessa. Voi kun vaan joku pitäisi humman vetreänä viikonloppuun asti.

Peltonäkymä alaspäin.

Loppukäynnit käytiin pellon kautta. Annoin Hempan taas päättää reitin ja kiersi nyt vähän eri välistä mutta taas kauemman pellon kautta ja tien yli toiselle pellolle. Olisi halunnut mennä vielä tarhaankin mutta siihen en suostunut. Sen verran viileä rupesi olemaan. Aurinko laski ja täysikuu nousi. Aikamoisessa huurteessa oltiin molemmat kun loppumatkasta hyppäsin alas selästä ottamaan pari valokuvaa. -26°C kun lähdin kotiin.

Pakkasta ilmassa.

Pakkasta naamassa.
Pakkasta naamoissa. Edustuskuva, hah!

Ongelmia:
alkuun vasen laukka tuntui kummalta takaa
ei venynyt kovin hyvin
yksi kielto
kerran loikkasi kauempaa kuin arvasin
vaihdot

Parannusta:
oli kiltisti maastossa
laukkasi tuhannesti paremmin kuin eilen
pysyin sekä kiellossa että kauempaa lähteneessä hypyssä hyvin kyydissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora