keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Ratsasta takaosaa

Keskiviikkonakin oli Riitan tunti tarjolla, nyt jo iltapäivästä. Tämä uhkasi peruuntua osallistujapuutteen takia mutta sain eilen tuntikaverin houkuteltua mukaan. Kahdelle jo pidettiin. Hinta-laatusuhde rupesi olemaan oikein kohdillaan! 38 euroa ahkeran kävijän alennuksella.

Keli oli muutaman asteen pakkasella. Saku oli tallissa rauhallisempi mutta maneesissa taas vähän virittyi. Tänäänkin alkutunti yritettiin ratsastaa nopeita jalkoja ja piti olla ajatusta piffistä. Pitäisi vissiin katsoa jotain opetusvideoita alle, sillä itselläni oli ihan liian rauhallinen ote hommaan. Ope taas etäohjasi heppoja säpäkämmiksi. Ehdotin että sama pitäisi tehdä kuskille ensin ilman hevosta.

Alkutunti mentiin aika samoin kuin viime aikoina. Väistätä, taivuta, toiseen suuntaan. Enemmän reaktioita, nopeammin, nopeammat jalat, kokeile. Ja kuskille taas sanomista että kädet lähellä toisiaan ja rauhassa (eli värkkäämättä). Vaikka ope puhui keskivartalon käytöstä ja takajalkojen ratsastamisesta niin silti se ei mennyt kunnolla jakeluun. Jos rupesin kovasti pinnistelemään ja vaatimaan niin hukkasin samalla rentouteni. Painopiste nousi ja jalat menivät käytössä kippuralle. Enkä tietenkään huomannut tätä itse. Saku painoi vasempaan ohjaan.

Tänään tehtiin myös avoja. Ensin käynnissä, sitten harjoitusravissa. Voltti alle ja tuijota peiliin pitkän sivun päässä. Lisää taivutusta, sekä piti käyttää ulkopohjetta. En päässyt ulkojalastani ihan jyvälle. Ravissa kaivattiin lisää tehoja (ei niinkään vauhtia). Ope sanoi ettei kaivelua vaan enemmän ponipohkeiden suuntaan. Käytin ponipohkeita ja Saku ampaisi kuin ammus. Siinä vaiheessa jaksoi vielä naurattaa. Hetken päästä kun humma rupesi tuijottelemaan maneesin muuta liikennettä ja jäi väärille kierroksille niin ei enää naurattanut. Avo ei oikein onnistunut mutta hiivatti vieköön kun ei päästy edes katsomon puolen pitkää sivua ravissa suoraan. Humma poikitti metritolkulla sisään. Ja kun yritin ohjata uralle niin oli poikittain nokka etuviistoon. Sekä kaatui kaikki kulmat lapa edellä sisään.

Yritin ajatella pumpulihattaroita ja mietin että mikä ratsastuksessani muuttui. Jalkojeni käyttö taisi lamaantua. Sain hetken skarpattua ja käytin välillä käynnissäkin. Volteilla Saku näytti hyvältä mutta tuntui yhä huonolta. Taipui sisäohjasta vetämällä ja loppuvolteista kaatui sisään. Välillä vähän paremminkin. Kuski yritti pitää itsensä kasassa ja tsempata väkisin. Olo oli hetkittäin epätoivoinen.

Laukat tehtiin taas nostoina keskiympyrällä. Taas aluksi parempia. Lisää laatua nostoihin ja ulkojalkaa hommiin, kaipasi ope. Kuski meinasi yhä olla vähän lukossa. Jälkimmäinen eli oikea kierros sujui taas paremmin. Muttei kummassakaan vyörynyt laukan jälkeen pahasti ravissa.

Loppuraveissa rupesin vähän saamaan rentouttani takaisin mutta oli aika veitsenterällä. Saku esitti tässä vielä yhden sivusäikkyloikan ulko-oven liikkeiden takia. Saatiin kuitenkin lopetettua ihan asialliseen. Ope sanoi että voisin ottaa tavoitteeksi että saan molemmat jalkani pysymään paremmin alhaalla kesään mennessä. Kuulostaa hyvältä tavoitteelta.

Ongelmia:
käytiin molemmat hetki Sakun kanssa stressikierroksilla ja raviavossa oli mustia hetkiä
välillä ei päästy ravissa lähellekään uraa ja kaatui kulmat lapa edellä sisään
en saanut tajuntaani miten ulkopohjetta olisi pitänyt käyttää
en huomannut että jalkani nousivat!
kädet karkailivat yhä liian kauas toisistaan
vatsalihaksia olisi pitänyt osata käyttää vielä tehokkaammin
säädin käsillä yhä liikaa enkä keskittynyt tarpeeksi takaosaan vaikka siitä kuinka puhuttiin
yksi säikkypoistumisloikka (12 metriä)
kuski meinasi mennä open uusista vaatimuksista puihin
en tullut onnelliseksi, ei tullut pilvihattaroita vaan aika lannistunut jälkiolo

Parannusta:
mahtui olemaan ilman ruuhkaa
sain satulavyön kiristettyä niin ettei satula pyörinyt
lähti kuin tykinkuula kun kopsautin pohkeet kiinni
välillä osasin nauraakin kun ei mennyt tyylikkäästi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora