perjantai 19. helmikuuta 2016

Yhden haaveen täyttyminen, eka Artsi Hempalla

Perjantaina oli oikein hyvä syy luuhata tallilla eikä töissä. Sain vihdoin luvan osallistua Artsiin. Tietysti suosikkiruunallani Hempalla. Tänään satulatelineeseen oli ilmaantunut koulusatula ja mentiin sitten sillä. Opelle esittelin sille ennestään tutun hevosen termein "rakkaani Hemppa". Ratsukoita valkassa oli 3.

Alkuun verkattiin kaikki askellajit pikaisesti itsekseen läpi ennen open tuloa. Hemppa oli alusta asti yllättävän tasainen. Pyöristyi tuntumalle kun otin ohjat käteen. Ohjattu ratsastus aloitettiin käynnissä. Käynnistä pysähdyksiä. Hemppa oli omaan tapaansa malttamaton mutta kyllä ne siitä parani. Välillä vähän pakitteli mutta kehuin kun teki oikein.

Sitten tehtiin siirtymiä ravista käyntiin. Ruuna kuunteli kivasti istuntaa ja ravin hidastus onnistui vetämättä. Tosin jännittyi herkästi jo tästä. Samoin tuli käyntiinkin vetämättä mutta siirtymässä tuppasi jännittymään. Ohje oli ottaa käyntipätkät vielä lyhyempinä, ihan pari askelta ja sitten takaisin raviin. Moottori piti pitää käynnissä. Nyt Hemppa vähän liikaa tuudittautui käyntiin ja lähti hitaasti raville. Parani toistojen myötä. Hetkittäin tuli ohje myös ravata ravia isommin eteen palkkioksi. Senhän Hemppa osaa. Sitten tehtiin normaalista ravista lyhyitä hidastuksia ja takaisin normaaliin raviin. Ihan muutamia askelia vain kerrallaan.

Näiden jälkeen tultiin väistöjä ensin käynnissä lävistäjillä. Oikean pohkeen väistö sujui potkukelkalla (ensin pyyntö, sitten nautitaan menosta) eli aika vähän tarvitsi tehdä. Toinen suunta oli vähän hankalampi. Sitten tehtiin näitä myös askellajia vaihtaen sekä lopuksi aloittaen hitaasta ravista, kasvattaen keskellä ja loppuun taas hidastaen. Näissä väistö vähän hukkui ja meni lapa edellä eteen.

Laukkatehtävässä tultiin ensin oikeassa laukassa. Pitkän sivun alusta 4 askelta suoraan, käännös lävistäjälle, 4 askelta ja taas käännös pitkän sivun suuntaiseksi. Oikeassa kierroksessa Hemppa yritti pullahtaa lopussa vasemmalle kohti uraa. Käänsin kuulemma liian jyrkästi. Vasemmassa kierroksessa muistin tunnustella miltä ratsu tuntuu. Sehän helpotti kovasti ja ruuna myötäsi myös keskemmällä.

Loppuun vähän hölkkää ja siinäkin ratsu toimi vielä kivasti. Jälkiohjeeksi tuli että sivuttaisliikkeet notkistaisivat Hemppaakin laukan varalle.

Kiva tunti. Open puolesta taisi olla vähän tutustelua kun oltiin kaikki ekaa kertaa paikalla (paitsi Hemppa). Ei ollut yhtään piiskurointia eikä edes kovin rankkaa. Raskain osuus oli alkutunnin ravisäätelyt ja harjoitusravissa istuminen. Istunnasta ei tullut mitään kommentteja mutta ehkä niiden aika on myöhemmin. Toivottavasti aikataulut sopii toistekin yksiin.

Ongelmia:
väistöt ei olleet ihan sujuvia
alkuun Hemppa jännittyi alassiirtymissä
pysähdyksissä oli vähän levoton

Parannusta:
ei vastustellut
ei tuijotellut tai loikkinut
ihanan tasainen

Video tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora