tiistai 18. elokuuta 2020

Taas pientä ratatreeniä

Tiistaina oli estetunti Äimiskällä. Mennessä auton mittari näytti +15,5°C, joten en lopulta uskaltanut lähteä pelkällä t-paidalla kuten olin ensin suunnitellut, vaan jätin pitkähihaisen päälle.

Ratsuksi tuli Lissu, joka oli käynyt tuntia aiemmin hyppimässä toisella kisakuskillaan. Varusteet olivat karsinan edessä ja humma ripeästi varustettu. Teki mieli kurkkia edellistä tuntia ja menin jo pihalle. Ohjeistus oli hypätä maneesissa kyytiin, joten se siitä kurkkimisesta.

Maneesissa käveltiin vain pitkin ohjin. Pihallakin hetki ennen alkuverkkoja. Ravissa ja laukassa tein temponmuutoksia ja tänään ne sujuivat ihan hyvin. Kovin rapsakkaasti ei lähtenyt jalasta eteen mutta lähti. Eikä heilutellut päätään. Laskeva aurinko vähän häikäisi alkutunnista. Luvassa oli tänäänkin rataharjoitusta. Kuulemma talvella maneesissa sitten voidaan hioa tekniikkaa ja muuta. Nyt otetaan vielä ilo irti kesäkeleistä.

Hypyt aloitettiin ravilähestymisellä. Edessä ponnistuspuomi. Löytyi myötälaukka mutta tuli noottia askelta liian aikaisesta laukasta. Sakkokierros. Myöhemmin sanomista tuli vielä jättölinjan valumisesta sisälle (en huomannut), ponnistuspaikoista ja hyppyyn mukautumisesta. Ei ihan tasaisinta suorittamista meiltä tänään. Okserille paikan saaminen oli kummallisen hankalaa. Kuulemma tänään yleisesti otin yhden askeleen liikaa. Sen korjaaminen meni helposti lennättämiseksi. Lissu tosiaan vastasi hyvinkin nopeasti ja meno meni herkästi epätasaiseksi. Jostakin kumman syystä jännitin itse. En tiedä pelkäsinkö pukkeja vai mitä.

Tultiin vielä kolmen laukan kaareva linja. Vähän rajamailla oliko liian lentävää. Mahtui, kääntyi ja hyppäsi kuitenkin. Myötälaukkakin säilyi. Saatiin tulla tämäkin vielä kasikympissä.

Sitten oli vuorossa 9 esteen rata. Meidän vuoromme tokavikana, korkeudeksi meille tuli 80 cm.

Kaareva linja oikeassa kierroksessa, okseri, 4 laukan suora linja, okseri, toinen okseri ja kaareva linja toiseen suuntaan. Alku oli ihan näppärä ja asiallinen. Muistin laukata tarpeeksi eteen. Kaarteet olivat tiukahkoja mutta kääntyi. Askelmäärät sopivat väleihin ja ponnistuspaikat olivat ok. Taisi olla myötälaukatkin. En muista pitikö joku korjata ravin kautta.

Kutosen jälkeen unohdin hetkeksi minne ollaan menossa. Ehkä osin sen takia seiskaokserille kääntymä valahti vähän pitkäksi ja reittiin tuli mutka. Paikka ei osunut ja puomi lähti mukaan. Sen jälkeen Lissu oli kiihdyttelemässä ja minä yritin pidättää ja kääntää. Sakkasi pää ylhäällä lähes sivuliirtoa kunnes löytyi taas yhteinen vauhti ja suunta. Ehkä hitusen pienessä laukassa sisään ja välissä taas vähän kiihtyi. Ei kaikista kaunein kaari mutta molemmat puhtaasti. Tasaisuus tosiaan kärsi loppuradasta.

Ope taisi puhua jotakin joustavasta kädestä ja taas mainitsi miten Lissu on istunnalla ratsastettava. Mutta kuulemma huoletta tämän jälkeen kisoihin. Ja mieluummin siellä pelata Lissun suurella laukalla kuin lähteä kääntelemään kovin pienesti. Näemmä 367.4 luvassa, eli vaikka tulisi pudotuksia niin saadaan hypätä koko höskä. Hyvä juttu!

Esteitä purkaessa kentän sadettaja meni päälle. Kohti kävellessä Lissu vain vähän ihmetteli sitä. Mutta kun lähdettiin poispäin niin humma tarjosi vaihtelevaa loikkimista. Puomi kädessä oli vähän hankalaa ja kun tamma tarjouduttiin ottamaan niin luovutin sen. Vaikka toki olisin voinut taluttaa sen itsekin. Lissu kuulemma pääsee noista nopeasti yli ja sen huomasin itsekin. En ihan tajua miksi säikähtämisestä tehtiin niin iso juttu. Ei ollut poistumassa paikalta eikä päässyt irti. Hevoset vain joskus säikkyvät asioita.

Jalkojen pesun ja takasten letkukylmäyksen hoidin taas pihalla. Muuten Lissu sai vain sienipyyhinnän kun ei ollut pahasti hikinen.

Lähtiessä aurinko oli jo laskenut ja lämmintä enää +12°C.

Ongelmia:
Lissu otti vähän kipinää yksäripuolella vieressä tapahtuneesta pikkupömelistä
kuskia jännitti kummallisen paljon
en saanut paikkoja ihan osumaan aluksi
jokunen laukka jäi vaihtumatta
en saanut istuttua hypyissä niin hyvin kuin olisin halunnut
ainakin yksi pudotus
radalla yksi mutkainen lähestyminen
lopuksi säikkyi sadetinta

Parannusta:
suht sujuva rata
80 cm ei ollut korkeutena ongelma
ei ylimääräisiä loikkia tai muuta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora