lauantai 29. elokuuta 2020

Rocolla kenttäkisojen ensimmäinen päivä

Lauantaina oli odotettu Oulun kenttäkisojen ensimmäinen päivä. Ratsuna Roco ja luokkana turvallinen 80 cm. Lauantain ohjelmassa siis Äimärautiolla ensin kouluosuus (tutustumisluokan kouluohjelma he C) ja 80 cm rataesteet perään. Meidät oli arvottu luokkamme ensimmäisiksi, koulustartti 13.35. Onneksi isommat luokat olivat ensin ja 8.30 herätys riitti.

Tallilla ensimmäinen ongelma oli päästä käsiksi vinkkaan, jonka eteen oli parkkeerattu auto. Onneksi melko pian löytyi kuski siirtämään autoa. Vinkka tuli yllättävän kivuttomasti perään. Vain pientä värkkäämistä nokkapyörän ylösnostomekanismin kanssa.

Seuraava ongelma oli yön aikana laitumen portilta kadonnut riimu. Virittelin Rocolle riimun toisesta riimunnarusta. Toinen lenkki turvan ympäri ja toinen korvien takaa. Tämä tipahti vain kertaalleen matkalla talliin mutta sain sen vauhdissa sujautettua takaisin.

Yhä oli hukassa estevyö. Nyt myös Germiksen satula vöineen. Kaappasin sitten paremman puutteessa Veeran ja Ponnen vyöt mukaan ja toivoin että edes toinen on oikean mittainen. Hukassa oli myös nahkariimut, onneksi sellainen meille jostakin jemmasta kaivettiin. Roco ei ollut erityisen likainen mutta kaikkeen tähän säätämiseen meni aikaa. Lisäksi humma ei halunnut lastautua. Yksin homma oli sangen toivotonta eikä kouluraipastakaan ollut apua. Juurtui lastaussillalle ja jos yritin houkutella eteenpäin niin käännähti taaksepäin. Taluttajan vaihto ei auttanut mutta heti kun otin liinan avuksi niin sillä meni. Eikä liinaa tarvinnut oikeastaan edes käyttää.

Bonusta että Roco matkusti nätisti eikä perilläkään möykännyt. Onneksi kisahoitaja-Outi saapui paikalle eikä Rocoa tarvinnut jättää yksin koppiin! Olin aikataulustani jäljessä ja opasteiden mukainen kulku parkkialueelta tallille raviradan kautta vedettiin juuri nenän edestä kiinni. Hölkkäsin sitten kiertoreittiä autotietä pitkin.

Pikana numerolappujen hakeminen kansliasta ja ratojen valokuvaus. Kävin kävelemässä esteradan. Onneksi esteitä oli vain 8 eikä juuri muistettavaa. Ohimennen kuulin että aika moni isommissa luokissa sai yliaikaa.

Viivana takaisin parkkiin, omien kamppeiden vaihto, humman purku ja varustus. Suunnittelin että jos olen tasalta verkkaamassa niin ehdin hyvin. Oltiin tasalta valmiina parkkipaikalta ja 12 yli hyppäsin selkään. Olihan siinä vielä yli 20 minuuttia ja alkukävelyt oli jo hoidettu.

Verkassa Roco oli sangen samanlainen kuin eilen. Tasainen mutta vähän etumatala. Salakavalasti painoi käsille. En tehnyt mitään ihmeitä. Ympyröitä ja siirtymiä. Askellajit läpi. Lopulta kyselin hoitajalta miltä näyttää. Kuulemma tasaista, mutta vähän pohkeen takana. En tiedä mitä sitten tein, mutta sen jälkeen Roco lähti spurttailemaan kuin olisi esteradalla. Ei ainakaan vauhtia puuttunut.

Lopulta kolmisen minuuttia ennen starttiaikaa minulle vinkattiin että voisin mennä valmistautumisalueelle. Jätin siis raipan pois ja menin pikkukaistaleelle pyörimään. Siinä mahtui juuri tekemään voltin kummallekin reunalle. Pyörittiin ravissa ja käynnissä tiimalasia.

Kello tuli aikaan ja yli. Huhuilin tuomarille että joko saa tulla radalle. Ei vastausta. Ainakin kahdesti kysyin. Noin kaksi minuuttia lähtöaikamme jälkeen meidät lopulta kutsuttiin valmistautumaan radalle. Menin kulman yli käynnissä ja ravasin pitkän sivun. Tuomari ohitettiin käynnissä. Roco jännittyi aavistuksen. Seuraavalla pitkällä sivulla oltiin jatkamassa ravissa ja lähtömerkki tuli jo siinä. Eipä ollut liikaa valmistautumisaikaa!

Jatkoin vähän matkaa suoraan ja tein suuren täyskaarron. Mentiin tuomaripäädyn ohi vielä toisesta suunnasta. Oviaukon kohdalla Roco taas vähän jännittyi. Ei kuitenkaan mitään kovin pahaa. Siitä sitten toinen pitkä sivu ravia. Taisin ottaa vielä kontrollipysäytyksen ja lähdettiin aloittamaan. Onneksi ei ollut herkästi sammuva hevonen!

Suoritettiin suht tasainen rata ilman rikkoja. Ensimmäinen eli oikea laukka oli vähän turhankin vauhdikasta. Kulmissa käytiin etäisesti. Vasen oli onneksi tasapainoisempi. Loppua kohti muistin jo näyttää vähän iloisempaa naamaakin. Hyvä tuli!

Outi videoi kouluratamme:
 


Radan jälkeen stewardi katsoi meidät pintapuolisesti etäältä läpi ja hyvä oli. Hyppäsin alas selästä ja Roco pääsi talutuskävelylle. Opettelin esteradan vielä läpi ja kävin kävelemässä sen vielä toisen kerran. Koulutuloksemme kuulutettiin: 61,47 %. Ihan ok muttei erityisen hohdokasta. Ehkä vähän tiukahkosti arvosteltu jopa, tämä kun oli kuitenkin helppo C. Paperin sai vasta myöhemmin sähköpostilla mutta numerot selvisivät equipesta. Huonoin oli 5,5 ja paras lopputervehdyksen 7.

"Tasainen ja huolellinen ratsastus, takaosaa vielä aktiivisemmaksi -> korkeampi ja lyhyempi muoto."

Olisin ollut jo kovasti valmis esteverkkaan mutta rata oli huollossa. Arveltu aikataulu piti sangen hyvin ja luokkamme slotti alkoi noin 14.15. Rocolle estesuojat jalkaan, kuskille esteraippa ja turvaliivi. Ei muuta. Kolmipaloilla mentiin.

Ratapiirros. Radalle kuljettiin (kuvassa) oikeasta yläreunasta
(nelosesteen takaa).


Tein sangen rivakan alkuverkan. Ravia, laukkaa ja ristikko kahdesti. Sitten kävelin hetken ja kyselin että koskakohan rata on valmis. Sillä mieluummin odottelen nyt enkä verkan jälkeen. Sanoin että loppuverkassamme menee 2 min.

©Enni Haataja


Lopulta sitten laukkasin vielä pari kierrosta ja hyppäsin pystyn ja okserin. Silti jouduttiin hetki odottamaan radalle pääsyä.

©Enni Haataja

©Enni Haataja


Kävin näyttämässä kolmosen ja sitten tulikin jo lähtömerkki. Taas olisin voinut ottaa vähän enemmän valmistautumisaikaa radalla.

©Enni Haataja

Pikku sukellus.
©Enni Haataja


Eipä muuta kuin laukka päälle ja menoksi. Rocolla oli hyvä vauhti päällä, piti vain muistaa itse tasapainottaa menoa. Esteet mentiin puhtaasti. Kuski kurvaili tiukemmat tiet. Joissakin väleissä taisi olla väärä laukka mutta Roco hoiti jalkansa. Suht tasapainoista ja aikaratsastuksessa oltaisiin varmasti pärjätty hyvin. Kaikesta huolimatta pelkäsin yliaikaa mutta sitä ei tullut. Jes!

©Enni Haataja


Outi videoi esteratammekin:
 


Tehtiin pikahölkät verkassa ja sitten käynnissä takaisin parkkialueelle. Tässä vaiheessa satoi pari tippaa vettä. Kenttäkisojen plussia että saa poistua paikalta omien suoritustensa jälkeen.

Laitettiin Roco liinalla koppiin ja meni heti. Matkusti nätisti ja tallilla sain pikkuapulaisen purkuavuksi. Nopeutti hommiani hirmuisesti. Kiitos! Roco takaisin laitumeen ja vinkka pihalle huomista varten.

Tallilta menin suoraan tutustumaan huomiseen maastoesterataan. Oli aurinkoinen +18°C mutta silti kylmä. Siellä selvisi että ollaan tässä vaiheessa sijoituksessa kiinni. Neljänsinä, ja kaulaa viidenteen on 8 yliaikasekunnin verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora