tiistai 25. elokuuta 2020

Puomirataharjoitus

Tiistain puomitunnille tuli tänään Laiba. Humma oli mennyt yhden tunnin alle ja oli juuri purettu. Olisinpa ollut vähän aiemmin paikalla niin suojarumbaa ei olisi tarvinnut tehdä uudestaan. Satulan vaihdoin estemalliin. Raippoja kävin etsimässä mutta pienet ja sievät olivat kadonneet.

Edellinen tunti venyi yliajalle, joten loikkasin kentällä kyytiin. Pikkuötököitä oli runsaasti, ehkä sen takia mentiin maneesiin vaikka muuten keli oli ihan hyvä, +15°C ja kuiva. Ratsukoita oli tänään taas maksimimäärä tälle tunnille eli 6.

Ope viritteli puomit ja alkuverkattiin askellajit läpi. Ravi ei enää yllättänyt mutta jotenkin holtittomalta silti tuntui vaikkei Laiba tehnytkään mitään omiaan. Noin ison hepan pienikin jännittyminen sai kuskin varautuneeksi.

Ohjatut tehtävät aloitettiin kahden puomin yli laukkaamisella. Väliä oli ihan reilusti. Oikea kierros. Piti tulla pari kertaa mutta tultiin neljästi. Kertaalleen ei taidettu osua jälkimmäiselle puomille ja kerran laukka vaihtui ekalla vääräksi. Väliin tuli enimmäkseen 9 askelta.

Seuraavaksi tultiin oikeassa kierroksessa katsomopäädyn puomeja (3 kpl) ympyrän kaarella. Ope kertoi välitkin mutta unohdin. Jotain 12 ja 15 metrin väliltä taisi olla. Ohje oli aikuisilla hevosilla vähän koota ja tulla neljällä, meidät laskettiin raakileisiin ja 3 oli hyvä tavoite.

Tultiin linjan ensimmäinen puomi alle. Nyt väliin tuli 10 askelta. Ihan niin sujuvasti kaaret eivät menneet kuin olisin halunnut. Ekalla kerralla 4 ja 3. Ekaan väliin ei meinannut kääntyä. Toisella yrityksellä taisi tulla 3 + 3 suht siististi.

Tämän jälkeen tultiin laukanvaihto yksittäisellä puomilla radan poikki. Ope toi raipan avuksi, uuteen ulkokäteen eli oikeaan. Oikeasta vasempaan laukkaan siis. Ja hyvin yllättäen vaihto tuli juuri kuten piti! Kehuin vähän myöhässä koska en uskonut että oikeasti vaihtoi.

Sitten vasempaan kierrokseen sama mutta vähän lyhyemmin. Suora linja oli tähän suuntaan hankalampi, kaaret menivät helpommin. Nättiä kolmea laukkaa kaarille.

Lopuksi tultiin rata. Oikeassa sisään, suora linja ja ympyrällä 5 puomin verran eli reilu kierros. Sitten suunnan- ja laukanvaihto. Vasemmassa suora linja ja 5 puomia ympyrällä ja lopuksi vaihto toiseen suuntaan.

Nyt oikean kierroksen ympyrässä tuli vähän sohlausta. Eka vaihto yhä hyvin. Sen jälkeen vaihdoin raipan pikana toiseen käteen. Humma lähti vähän kiihtymään. Vasen ympyrä sujui hyvin. Jälkimmäiseen vaihtoon tullessa tuntui homma olevan aika levällään. Laiba ei meinannut kääntyäkään. Osuttiin kuitenkin puomille ja sen jälkeen meinasi seinä tulla vastaan ja heppa kompuroi melko isosti. Mutta ope kehui että vaihto tuli. Oho! Saatiin kuitenkin ottaa kaverin jälkeen vielä uusiksi. Jälkimmäisellä(kään) kerralla askel puomille ei ihan osunut mutta kuulemma vaihtoi taas. Vautsi! En uskonut tämän tapahtuvan varsinkaan tähän suuntaan eli vasemmasta oikeaan.

Loppuhölkät saatiin tehdä itsenäisesti toisessa päädyssä. Nyt hepo rupesi olemaan rennompi ja kulki kauniimmassa raamissa. Oikea kierros oli letkeämpi. Ope loppukommenteissa sanoi olevansa oikein tyytyväinen Laibaan tänään. Sitten korjasi että meihin molempiin, hyvin ratsastettu. Olipa kiva kuulla tällaista! Välillä kun selässä tuntui vähän leviävältä.

Tunnin lopuksi kyselin opelta että jos seuraavissa estekisoissa onnistuu Lissun lisäksi mennä enemmän ratoja niin lähden mieluusti Laiballa. Vastasi että toivookin Laiballe ratoja alle eikä ole jonoa halukkaista (vaikka kaikki ovat Laibasta pitäneetkin), joten totta kai! Lupasi pohtia ratakorkeutta. Ei liian pientä muttei liian isoakaan. Omat veikkailuni ovat 60 - 70 cm pinnassa ekoiksi kisoiksi.

Tänään olin omasta mielestäni suht ripeä tallissa. Silti viimeisenä valmis 45 min tunnin loppumisen jälkeen. Hämärsi jo selvästi, sillä aurinko laski jo ysiltä.

Ongelmia:
vasen jalustin nitisi
pari kertaa pudotti laukan pois
aurinko laski heti tunnin lopussa

Parannusta:
ihanan tolkku ja suoraviivainen edelleen
osuttiin suht hyvin puomeille
vasemmassa kierroksessa kääntyi hyvin puomeilla
vaihdot onnistuivat molempiin suuntiin
oli kivaa
tuli kisalupa seuraaviin estekisoihin
tulin onnelliseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora