torstai 19. syyskuuta 2019

Vaihteeksi kuskin suoristamista

Torstaina pääsin vihdoin taas Assin kanssa koulutunnille. Tässä kävi niin että edellinen ohjattu koulutuntimme oli kesäkuun lopussa! Ei ihme että oli jo vähän ikävä kouluratsastusoppiin! Mennessä auton mittari näytti +7°C.

Varustaessa otin tietoisen riskin ja jätin karsinan oven raolleen siksi aikaa kun laskin sisäloimen käsistäni (muutama sekunti). Assi käytti tilaisuuden hyödykseen ja karkasi. Eikä totellut äänikomentoja. Positiivista ettei juossut kenenkään yli eikä kauas. Eikä tarhoissa tainnut olla enää hevosia. Jäi pihalle syömään ja antoi nopeasti kiinni. Olin jo oppinut pyydystystaktiikan eli ensin naru kaulan yli. Totesi olevansa nalkissa ja antoi laittaa riimun päähän.

Loppuun hoidin kiinni sidottuna. Vaikka houdinoi vetosolmut kerta toisensa jälkeen auki niin ei enää yrittänytkään karata.

Käveltiin rauhassa alle ennen tuntia ja lopulta rupesin hölköttelemään itsenäisesti. Ehkä alun epämääräisyys oli vain alkukankeutta. Sillä se oli hyvin lievää ja katosi nopeasti. Ope ei sanonut mitään ja veikkaan että olisi puuttunut jos olisi nähnyt huonouksia. Assi eiliseen tapaan ehdotti muutaman kerran siirtymistä käyntiin kun yritin olla jalat hiljaa.

Opetuksessa aloitettiin sillä että jatkoin hetken itsenäistä ravihölkkää. Assi oli aika ryhdikäs. Ope kehui että taas aiempaa paremmassa raamissa. Jossain välissä puhui metrin edelliskertaa lyhyemmästä Assista. Mentiin laukatkin molempiin suuntiin. Ihan ok. Lähti jalasta eteen eikä madellut pahasti.

Tänään ei tehty salmiakkia alkuun. Ympyrä päätyyn ja siitä loivalle kiemuralle käynnissä. Vasen kierros. Kulma ja kiemuralle lähtö normaalisti. Sitten ajatus avosta oikealle. Oikea käteni ei saanut karata sivulle vaan piti ajatella harjan keskelle. Kaaren loppuosa mentiin ihan suoralla hevosella.

Toiselle pitkälle sivulle tehtiin vastataivutus. Päätyihin välillä voltteja. Sitten sama ravissa. Pitkät sivut alhaalla istuen ja ympyröillä kevensin. En miettinyt niinkään Assia, hepo hoiti oman osuutensa sangen itsestään. Ei vastusteluja ja eteni tasaisella tuntumalla. Kuskin piti hengitellä itsensä rennoksi ja suoraksi. Aika samanlaisia korjauksia tuli läpi tunnin. Ja yhä vaan paljon ajateltavaa, joten ihan kaikki ei tarttunut muistiin. Mutta nyt tehtävät olivat sen verran yksinkertaisia että niiden kanssa pysyin kartalla. Jatkoin jos ei toisin sanottu.

Laukka aloitettiin vastaisena ja siinä tehtiin sama loiva kiemura. Samat jutut tässäkin eli välillä avoajatusta, välillä suoraan. Myötälaukassa sama suuri kuvio taas uusilla täsmäohjeilla.

Oikeassa kierroksessa loiva kiemura taidettiin aloittaa suoralla hevosella ja avoa ajateltiin jälkimmäiselle kaaren pätkälle. Nyt kuski oli kuulemma suorempi. Mitenköhän ope sen muotoili. Olen eniten vinossa vasemmassa kierroksessa tai vasen kylki seinällä. Jotain vähän tuohon suuntaan. Toinen pitkä sivu tultiin uran sisäpuolella ja tehtiin miniavoja ensin seinälle, sitten suoristus ja tavalliseen tapaan sisälle. Ja kuski oli yhä suora!

Laukassa samat tehtävät. Ensin vastalaukka ja loiva kiemura. Myötälaukassa kiemuralle lisättiin voltti keskelle kohti toista uraa (eli eri suuntaan kuin yleensä). Ensimmäinen oli vähän haparoiva, sitten Assi oppi askelmerkit. Kuskin piti ajatella sisäkättä (oikeaa) ylemmäs ja keskemmäs voltin aikana.

Loppuravit hölkötettiin kolmikaarista volteilla. Ope käski mennä hitaampaa kuin mitä Assi tarjosi. Himmailua ja tahdin rauhoittamista. Loppuverkkamuoto eli vähän pidempää kaulaa ja ajatusta eteen alas. Vasen kierros oli helpompi ja lopulta voltattiin vielä oikeakin kuntoon.

Oikein mainio tunti ja palaute oli hyvin positiivista. Korjaan kuulemma hyvin ja onnistuneesti. Erittäin mukava kuulla! Assikin oli hieno!

Talutin loppukäynnit ja tallissa harjasin kuivaksi. Aika paljon nopeammat lopputoimet kuin estetunnin jälkeen. Ei satulan nostelua ylätelineeseen ym. Poistuessa auton mittari näytti taas enää +3°C.

Ongelmia:
Assi karkasi karsinasta
korvanappi meinasi pudota alkutunnista (vaihdettiin sanka)
kuski oli tavalliseen tapaansa vinossa vasen hartia alempana ym.
oikea käsi yritti karata sivulle mutta sain korjattua
Assi oli tyhjempi oikealle ohjalle
1,5 kakkajumia
lähtiessä +3°!

Parannusta:
Assi ei ollut pahemmin laiska
kulki aika ryhdikkäänä
kuski korjasi hyvin ja suoristui
kuskin selkä ei tykännyt kovin kyttyrää harjoitusravista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora