tiistai 17. syyskuuta 2019

Siirtymiä, temponmuutoksia ja parempaa ajatusta tekemiseen

Tiistaina jatkettiin kouluratsastusharjoituksia. Tällä kertaa 4 ratsukon voimin ja maneesissa. Pihalla +8°C. Minä Sakulla ja jätin hupun laittamatta sille. Aloitettiin taas keskiympyrältä mutta sinne mennessä ehdin jo tehdä vähän väistöjä. Tänään kuulin taas eniten kommentteja että lisää taivutusta ja rennommat kädet. Ohjia ei käsketty lyhentää vaan se tuli aika itsestään kun tuntuivat olevan liian pitkinä.

Tänään tehtiin alkutunnista asti ensin temponmuutoksia. Vähän eteen, vähän kiinni. Välillä uraa pitkin. Aika paljon keskiympyrällä kuitenkin. Saku tuntui alkuun hyvin vinolta ja oli pahasti vasemmassa ohjassa kiinni ja oikea oli tyhjänä. Tämän sain tunnin aikana paremmalle tolalle.

Ravissa samoin taivutettiin keskiympyrällä ja tehtiin temponmuutoksia. Välillä meinasi olla vähän ahdasta. Saku lähti jalasta hyvin eteen (yritin varovasti). Pidätteitä ei aina kuunnellut. Nyt tajusin jo että pitää vaatia reaktio. Ehkä olisi pitänyt osata jotain muuta, sillä nyt otin kovemmin ohjasta ja Saku protestoi kättä. En omasta mielestäni jäänyt vetämään mutta silti ope taisi sanoa siitä. Jossain vaiheessa ope ehdotti että kannattaa ajatella istuvansa kuin mopolla keulivat teinit tms.

Ensimmäinen siirtymätehtävä oli jakaa ympyrä neljänneksiin. Siirtymäpisteissä otettiin raviin. Sen jälkeen käyntiin. Seuraavassa pisteessä taas raviin. Eli 1/8 ympyrällinen aina kutakin. Tosin ravi-käyntisiirtymän kohtaa ei oltu määritelty. Alkuun meinasi olla vetämistä. Siirtymien ajattelu ei auttanut. Raviin pompahti ensiajatuksesta mutta käyntiin tuli huonosti. Kun rupesin ajattelemaan siirtymän sijaan ratsastavani käyntiä niin meno parani hurjasti. Tämäkin toki toimi vain niin kauan kun sain pidettyä ajatukseni kasassa. Sama molempiin suuntiin. Oikea taisi olla jälkimmäinen.

Välissä mentiin reipasta ravia uraa pitkin ja tilanteen mukaan vähän voltteja. Ei tuijoteltu kulmia eikä loikittu urilta sisään, jes! Eikä pahemmin tömisty. Tahti meinasi toki kiihtyä.

Ympyrällä tehtiin myös siirtymiä laukan ja ravin välillä. Ensin vasen kierros. Neljännes laukkaa, neljännes ravia. Näppärät nostot mutta ravisiirtymät olivat vanuvia. Ope ohjeisti tekemään samaa työstöä laukassakin. Olin niin tohinoissani että kuulin kyllä ohjeet mutta sisäistäminen epäonnistui täysin. Jatkettiin laukkaa myös uraa pitkin. Ei niin holtitonta kuin pelkäsin.

Välissä Saku oli tietysti menossa mutta tuli yllättävän hyvin ravissa kuulolle. Ja sitten samat siirtymät toiseen suuntaan. Odotin hehkeämpää ja helpompaa mutta tänään laukat olivat aika samanlaisia. Välillä tuli sentään asiallisesti raville. Lopuksi kun mentiin laukkaa uraa pitkin niin Saku esitti aikamoista kiitoa. Nyt enemmän nautin vauhdista kuin jäin himmailemaan.

Kummempia loppuverkkoja ei tehty. Ohjattu siirtyminen raviin, käyntiin ja pitkät ohjat. Uhosin seuraavalla viikolla jatkavani kuperkeikkaharjoituksia. Nyt selkä olisi ollut jo kivuton mutta luultavasti turhan kankea. Istuin harjoitusravit tänään alas.

Ongelmia:
jo tallille mennessä hämärsi
Saku ei malttanut aina kuunnella pidätteitä
niinä hetkinä jäin helposti liian kovaksi kädellä
siirtymätehtävät ympyrällä eivät olleet liian helppoja
jälkimmäinen eli oikea laukka oli kaahotuksen rajamailla
vasen jalustin putoili jalasta pitkin tuntia

Parannusta:
ravista käyntiin siirtymä parani kun en ajatellut tekeväni siirtymää vaan ratsastavani käyntiä
mentiin sangen nätisti kulmiin
ei liirailtu uralta sisään
vasen laukka oli suht ryhdikäs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Kommentit hyväksytään moderoinnin kautta.
-Nora